Recept | Baba Ganoush

baba_ganoush

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal

Gekoppelde categorieen
Gezondheid, Voeding, Recepten, Vegetarisch, Veganisme

(Earth Matters | Ninka Brand) Graag laten we jullie kennismaken met De Groene Meisjes. Het blog De Groene Meisjes is gecreëerd door twee enthousiaste jongedames – Jamie (24) en Merel (28) – die geloven dat een groener leven vooral leuk moet zijn. Merel en Jamie willen graag een platform voor groene inspiratie zijn. Daarom nemen ze de lezers mee in een zoektocht naar manieren om het leven steeds een stukje bewuster – en dus leuker – te maken.


(De Groene Meisjes) “Wij zijn geen donkergroene meisjes. We zouden onszelf eerder mintgroen noemen. We eten veganistisch en doen ons best om zoveel mogelijk biologische producten te gebruiken. Ook kopen we onze kleding het liefst tweedehands en richten we ons huis in met spullen uit de kringloop. Maar donkergroen? Nee hoor, dat pretenderen we niet te zijn. We willen toegankelijk zijn voor mensen die misschien nog helemaal niet groen zijn. Deze mensen willen we graag inspireren! Op ons blog zal je geen negatieve verhalen of filmpjes over slachthuizen tegenkomen. De Groene Meisjes zijn luchtig en hopen op deze manier te laten zien hoe het anders kan. Niet wat er allemaal niet mag.”

Ben je geïnteresseerd in zaken als (gezonde) vegan recepten, groen reizen, kringloopinterieurs, vintage kleding, reviews van kookboeken, biologische & fairtrade producten en dierproefvrije cosmetica? Dan ben je bij De Groene Meisjes aan het goede adres!


Baba Ganoush
Heb je wel eens Baba Ganoush gegeten? Deze Midden-Oosterse dip, gemaakt van aubergines, mag je eigenlijk niet missen. Zeker niet als veggie zijnde, want hey, vega(n) borrelhapjes (dip met groenten) of broodbeleg is altijd mooi meegenomen voor de variatie.

Hoewel we regelmatig zelf allerlei soorten spreads en dips maken, waren we aan het maken van Baba Ganoush op de één of andere manier nog nooit toegekomen. Aangezien je nu heel goed grote (en goedkope!) aubergines kunt scoren - zoals bijvoorbeeld op de (biologische) markt - is het nú het moment om dit recept eens uit te proberen.

Baba Ganoush wordt op verschillende manieren bereid. Helaas worden er soms ingrediënten toegevoegd die helemaal niet in een origineel Baba Ganoush recept voorkomen. Een authentieke Baba Ganoush heeft een rokerige, maar toch milde smaak. Wij vinden het heerlijk! Je hebt maar weinig nodig voor dit recept en het is ook nog eens super easy om te maken, dus wij denken dat vrij weinig je kan tegenhouden.

Wij maakten de Baba Ganoush als dip – bijvoorbeeld om pitachips of rauwkost in te dippen, – maar als broodbeleg was het ook heerlijk. We serveerden de spread met gemengde sla, zongedroogde tomaatjes (een erg goede combinatie, zo bleek) en geroosterd amandelschaafsel. Ontzettend lekker! Laten we aan de slag gaan.

Wat heb je nodig?
2 flinke aubergines
2 teentjes knoflook
2 flinke eetlepels citroensap (vers!)
5 eetlepels tahini (sesampasta – wij gingen voor een vloeibare variant, dus niet het broodbeleg dat op pindakaas lijkt)
1/2 theelepel gerookt paprikapoeder (of gewoon paprikapoeder)
zout naar smaak
ter garnering: zongedroogde tomaatjes en amandelschaafsel

Wat ga je doen?
Verwarm je oven voor op 190 graden.

  1. Was de aubergines en prik rondom gaatjes in het vel met een vork. (Zorg dat de gaatjes overal zitten.)
  2. Leg de aubergines in je oven en zet de grill-stand aan. Laat ze hier ongeveer 15 minuten liggen. Je ziet nu dat de schil van de aubergines al beginnen te rimpelen.
  3. Doe nu de grillstand van je oven uit en laat de aubergines nog zo’n 20-25 minuten in de oven liggen op 190 graden. (Check tussendoor en draai de aubergines af en toe om.)
  4. Wanneer de schillen van de aubergines zwart en het vruchtvlees zacht zijn geworden, is het tijd om ze uit de oven te halen en ze goed af te laten koelen. (Erg belangrijk, anders ga je je handen verbranden straks!)
  5. Rooster ondertussen het amandelschaafsel lichtjes in een droog koekenpannetje en snijd de zongedroogde tomaatjes in dunne reepjes of kleine stukjes.
  6. Wanneer de aubergines zijn afgekoeld, haal je de schil ervan af (dit gaat als het goed is erg gemakkelijk) en snijd je het vruchtvlees in stukken.
  7. Doe de tahini, het citroensap, paprikapoeder, knoflook, aubergines en een snufje zout in een blender of keukenmachine en laat draaien tot het een mooie gladde dip is geworden.
  8. Beleg een broodje met sla, Baba Ganoush, zongedroogde tomaatjes en het amandelschaafsel. Enjoy!

Tip: Laat de Baba Ganoush eerst goed afkoelen in de koelkast als je niet van lauwwarm broodbeleg houdt.

De smaak van de zelfgemaakte Baba Ganoush was absoluut niet te vergelijken met kant-en-klare varianten die we eerder gegeten hebben. Dit is tienduizend keer lekkerder. We hopen dat jullie het recept ook gaan proberen en er net zo van gaan genieten als wij! Laat je het ons weten? Dit kan door ons een tweet met foto (@degroenemeisjes) te sturen, of door een foto op Instagram te plaatsen en ons te taggen (@merelgroenemeisjes en @jamiegroenemeisjes) Wij vinden het te gek om iedere dag foto’s van jullie te ontvangen, dus ga alsjeblieft door met het sturen van jullie creaties. Het maakt ons blij!

Bron: De Groene Meisjes


Geplaatst door




Laatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen





Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Kindness is the language which the deaf can hear and the blind can see.

Mark Twain











Bij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.