Rouwen om je ouder

Rouwen om je ouder

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:20741
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Uitgeverij Akasha

Gekoppelde categorieen
Boeken, Afscheid nemen, Bewustzijn, Media en agenda

Vaak krijg je als volwassene weinig begrip wanneer een van je ouders overlijdt. Je hebt een eigen leven opgebouwd: een gezin, een baan en dan… gaat je vader of moeder dood. Vroeg of laat maken we dit allemaal mee. Het is een heel natuurlijk proces dat een volwassen kind zijn ouder begeleidt naar de laatste rustplaats maar toch… Je leven verandert essentieel. Een deel van je bestaan, een deel van je wortels, valt weg.

In de periode voor het overlijden van mijn geliefde vader ging ik op zoek naar literatuur over rouwverwerking na de dood van een ouder. Ik hoopte me zo te kunnen voorbereiden op zijn dood en de periode daarna. De band met mijn vader was erg hecht en zijn te verwachten dood hing als een zwaard van Damocles boven mijn hoofd.

Ondanks zijn afnemende mobiliteit en gezondheid en de wetenschap dat hij ‘een man van de dag’ was, was een leven zonder mijn vader ondenkbaar voor mij. Het feit dat hij en ik elkaar los moesten gaan laten, bood mij de gelegenheid om samen gesprekken aan te gaan over leven en dood, leven na dit leven, over zaken die voor hem nog onaf waren. Gedurende de laatste anderhalf jaar van zijn leven was ik dagelijks met zijn dood bezig en dit proces bereidde me stukje bij beetje voor op het onvermijdelijke: het fysiek loslaten van mijn vader.

Tussen de boeken die ik vond over rouwverwerking zat opvallend veel literatuur over rouwverwerking bij het heengaan van een partner of kind en bij het overlijden van een ouder van een jong kind. Rouwverwerking bij het heengaan van een ouder van een reeds volwassen kind kwam in die boeken vaak slechts zijdelings aan de orde.

Vanuit mijn beroep als therapeute begeleidde ik regelmatig cliënten in een rouwproces, maar deze interventies hadden altijd betrekking op het verwerken van de dood van een partner. Theoretisch gezien was ik prima op de hoogte van de verwerkingsfases, zowel op het mentale als emotionele vlak. Wat het overlijden van een ouder voor mijzelf zou gaan betekenen en hoe dat mentaal, emotioneel en lichamelijk door zou werken, ervoer ik pas later.

Vragen als de onderstaande hielden mij bezig:
- Hoe is het om je vader of moeder te begraven of te cremeren?
- Op welke manier werkt de dood van je ouder door in je dagelijks leven?
- Wat betekent de dood van je ouder voor je partner en kinderen?
- Welke rol spelen je omgevingsfactoren in deze periode?
- Wordt het rouwverwerkingsproces beïnvloed wanneer iemand de dood verwacht of er zelfs naar verlangt?
- Is het aanwezig zijn bij het sterven van invloed op het rouwproces?
- Heeft je religie en/of levensovertuiging invloed op het rouwproces?

Gesprekken met lotgenoten of ervaringsdeskundigen leerden mij in ieder geval dat er vaak een vreemd soort taboe rust op het praten over de dood en het verdriet rondom het overlijden van een vader of moeder. Het is een heel natuurlijk proces dat een kind zijn ouder begeleidt naar de laatste rustplaats. Het hoort bij de cyclus van het leven en bijna iedereen wordt er vroeg of laat mee geconfronteerd. Het lijkt paradoxaal: je mag verdriet hebben en rouwen, maar pak dan je gewone leven wel weer snel op, want de dood van een ouder hoort bij het volwassen kind-zijn.

Mijn zoektocht en eigen ervaringen hebben ertoe geleid dat ik besloot om een boek met persoonlijke verhalen rondom de dood van een ouder samen te gaan stellen.

Het eerste deel bestaat uit verhalen van volwassen kinderen die net als ik afscheid genomen hebben van een ouder en een rouwproces doorlopen hebben. Deze verhalen zijn uniek, omdat rouwen uniek is en iedereen rouwt op zijn eigen wijze.

Het tweede deel bestaat uit bevindingen die kunnen helpen het vreemde taboe rondom rouwen om een ouder te doorbreken en die antwoorden geven op vragen die mijzelf bezighielden.

De gesprekken met lotgenoten, de zoektocht naar antwoorden en het bewust ervaren van mijn rouwproces werkten voor mij helend en louterend. Dat wens ik jou als lezer van dit boek ook toe.

Marilou Koene-Boulanger

Marilou Koene-Boulanger (1954) werkt in een beroepsgebonden praktijk. Ze volgde opleidingen in bezigheidstherapie, sociale dienstverlening, gestalttherapie en reïncarnatietherapie.

 

ISBN 978 94 6015 062 3

208 pagina's

19,50 euro

Uitgeverij Akasha


Geplaatst door Uitgeverij Akasha

Uitgeverij Akasha

Akasha is een spirituele uitgeverij die midden in de maatschappij staat. We zijn vriendelijk, open, bewust en persoonlijk. De uitgeverij is gevestigd in het mooie Drenthe. Geïnspireerd door rust en ruimte wordt er hard gewerkt aan nieuwe boeken...


Bekijk alle artikelen en de volledige beschrijving van Uitgeverij AkashaLaatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

De geschiedenis leert ons niet om fatalistisch te zijn. Er zijn momenten waarop de wil van een handjevol vrije mensen de gevestigde orde doorbreekt en nieuwe wegen opent.

Charles de Gaulle, Frans president en verzetsstrijderBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.