Stemmen van de ziel - vergeten waarheid van dementie

Cover van het boek

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:27741
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Bruna

Gekoppelde categorieen
(Grens)wetenschap, Afscheid nemen

"Wat is dementie? Medici twijfelen niet aan het antwoord op die vraag. Het is een ziekte van de hersenen. Hersencellen worden aangetast waardoor het denkproces van de mens wordt vernietigd. Dit boek, dat het dementieproces van mijn moeder schetst, laat zien dat aan dementie ook een heel andere betekenis gegeven kan worden. Dementie als de stem van de ziel.

Het is waar dat de ziekte de hersencellen aantast en dat ze zich terugtrekken uit 'onze werkelijkheid'. Maar naar welke werkelijkheid gaat de geest dan?

Het verhaal van mijn dementerende moeder laat die andere betekenis van dementie zien. De geest van een dementerende houdt niet op te bestaan wanneer hersencellen worden aangetast. Integendeel. De diepere lagen komen in de nevelen van de dementie aan de oppervlakte. De ziel spreekt.

Dit boek vertelt over die andere werkelijkheid die met de bril van de ziel zichtbaar werd. Als je in die werkelijkheid durft te treden, krijgt dementie zo veel meer betekenis dan slechts het dichtslibben van hersenvaten. Dit boek, de strijd van mijn dementerende moeder en het waarom van dat gevecht, maakt dát duidelijk.'

Dat schrijft Hans Siepel in zijn ontroerende en vaak verbijsterende boek Stemmen van de ziel. Hij heeft de moed en de kracht gehad om zijn moeder te begeleiden om het grootste geheim van haar leven te vertellen, dwars door de nevelen van haar dementie. Een geheim, dat haar leven en dat van hun gezin decennialang heeft bepaald. Door haar signalen serieus te nemen, volgde hij een ongebruikelijke en vaak heel moeilijke weg, met onduidelijke uitkomst. Beide vonden op die weg een nieuwe en andere werkelijkheid. Daar mocht zijn moeder eindelijk haar verhaal vertellen. Een bijzonder document, dat een heel nieuwe kijk geeft op dementie.

Recensie

In het woord vooraf geeft de auteur aan dat dementie veel meer is dan de medische 'verklaring': aantasting van hersencellen, waardoor het denkproces wordt vernietigd. De geest en de ziel van dementerende mensen kunnen aan de oppervlakte komen en een andere werkelijkheid tonen. In dit boek beschrijft de auteur het twee jaar durende dementieproces van zijn moeder, tussen de eerste aankondiging van dementie en haar sterven en afscheid. Haar man kan aanvankelijk niet meegaan in haar nieuwe werkelijkheid: de stemmen van haar ziel. Hun zoons en schoondochters begeleiden hun (schoon)moeder in een proces waaruit langzaam maar zeker een traumatische jeugdervaring naar voren komt. Ook de zusters van de moeder spelen een rol in deze ontrafeling. In het boek komen ook aanklachten tegen de gangbare medische en verpleegkundige behandeling van dementerenden naar voren. In het nawoord benadrukt de auteur het belang van een andere kijk op dementie. Proloog en epiloog zijn oude mystieke verzen die zijn ontleend aan de Nag Hammadi-geschriften (waarvan ook het Thomasevangelie deel uitmaakt). Aangrijpend en ontroerend verslag van een 'ontdekkingsreis' naar een jeugdtrauma van een dementerende vrouw. Voor allen die over een nieuwe kijk op de menselijke ziel willen lezen.
Drs. J.G. ten Houten

Waardering

Dit boek lees je in één keer uit ! Een ontroerend boek waarin de schrijver z'n verhaal vertelt over de dementie van z'n moeder én de weg die hij en z'n familie hebben moeten gaan om hun moeder en echtgenoot haar grote geheim " het seksueel misbruik" te kunnen laten vertellen. Waar zijn moeder in haar leven nooit over heeft dúrven spreken, wil haar ziel tijdens de dementie aan haar gezin vertellen wat haar als jong meisje is overkomen. Het boek is op een prachtige, boeiende manier geschreven, zodat je direct in het verhaal meegaat en alleen nog maar één ding wilt : het boek direct uitlezen. Boek zeker bestemd voor iedereen die met dementie te maken heeft en op een andere manier naar dementie, stemmen van de ziel én de vergeten waarheid durven te kijken én daarmee ook anderen kunnen helpen om hun verhaal te vertellen. Beslist een aanrader!

Het boek ligt in de winkels en je kunt het hier online kopen.

Meer info: www.dementieenbewustzijn.nl


Geplaatst door Arjan Bos

Arjan Bos

Mijn naam is Arjan Bos, ik ben vrijlieft, vader van vier kinderen en woon in Drenthe.

Een veelkleurig pallet aan ervaringen in allerlei reizen, banen en levensvisies vormden de basis voor het opzetten van Stichting Earth Matters...


Bekijk alle artikelen en de volledige beschrijving van Arjan BosLaatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Wilde god me nu maar eens een duidelijk teken geven, zoals een groot bedrag op mijn naam bij een Zwitserse bank.

Woody Allen, Amerikaans acteurBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.