Een herinnering voor het leven

Een herinnering voor het leven

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:5405
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Uitvaartinfotheek

Gekoppelde categorieen
Afscheid nemen, Bewustzijn

(Uitvaartinfotheek) Het verliezen van een dierbaar persoon is een ingrijpende gebeurtenis in ieders leven. Maar vroeg of laat krijgen we hier allemaal mee te maken. Zowel in de directe als indirecte omgeving zijn er mensen waar afscheid van genomen wordt. Het uiten van verdriet kan een goede manier zijn om emoties te verwerken of met het gemis om te leren gaan.

Ieder individu geeft een andere reactie op verdriet. Dit geldt eveneens bij het hebben en behouden van herinneringen. Een herinnering is een gedachte aan het verleden, maar kan ook gezien worden als een object dat men aan een gebeurtenis of persoon verbindt. Bij het verliezen van een vriend of familielid kan een herinnering hetgeen zijn dat helpt bij het leren omgaan met de lege plek. De meest bekende vorm van een herinnering is de urn of gedenkplek waar we onze emotie uiten, iedereen op zijn of haar manier. Een methode die al duizenden jaren gebruikt wordt, maar de laatste jaren zijn er diverse varianten ontwikkeld die invulling geven aan het rouwproces.  

Zelf ontworpen objecten
Glasblazen is een eeuwenoude ambacht die tot op heden geambieerd wordt. Omdat het glas handgemaakt wordt, kunnen vrijwel alle objecten naar eigen smaak en invulling gecreëerd worden. Glas is een 100% natuurlijk product dat voor 60% uit zand en 40% uit soda en kalk is samengesteld. In de oven worden deze ingrediënten in een pot verhit en gesmolten tot een vloeibare emulsie van rond de 1100 graden Celsius. Het vloeibare glas concentreert men om een metalen buis, waardoor het in iedere gewenste vorm geblazen kan worden. Het is mogelijk om een urn van glas te laten maken waarin de as bewaard wordt, maar de as kan ook verwerkt worden in kleine objecten, zoals waxinelichthouders en sieraden. De as wordt dan verwerkt in de kleine luchtbellen die ontstaan tijdens het blazen van het glas.

Met een sieraad dichtbij
Een herinnering dichtbij je hebben, kan door middel van het dragen van een assieraad. De meest gekozen sieraden zijn hangers voor aan een collier, maar het is ook mogelijk om de as al tijdens het productieproces in bijvoorbeeld een armband in te sluiten. Zoals eerder genoemd in dit artikel kunnen sieraden zelf ontworpen worden. Dit kan onder andere door een ontwerp te maken en dit te laten blazen in glas. Maar er kan ook gekozen worden uit een sieraad van zilver, goud of aluminium. Een sieraad is een blijvende herinnering die men bij zich draagt. Ook is het mogelijk om de as in de diamant van een ring te plaatsen, een symbolische herinnering voor een waardevol leven.

Een herinnering voor altijd
Sinds mensenheugenis worden er al tatoeages geplaatst. Er wordt gespeculeerd dat er vroeger wonden in de huid gekerfd werden waar fijne deeltjes as ingewreven werden. Men geloofde dat dit een positieve bijdrage zou leveren bij het verwerken van het verdriet. Deze opvatting wijkt niet veel af van onze huidige denkwijze. Het plaatsen van een tatoeage is een veel voorkomende manier die bijdraagt bij de verwerking van het rouwproces. Een nieuwe techniek maakt het mogelijk om as te gebruiken bij het plaatsen van een tatoeage. Een minimale hoeveelheid van de as wordt verwerkt in de tatoeage. Op deze manier is een dierbare altijd dichtbij.

Het leven is een mooi gegeven waarbij een weg wordt bewandeld, waar op ieder pad een nieuwe herinnering verzameld wordt. Er zijn uiteenlopende manieren om deze herinneringen te bewaren en te koesteren; een herinnering voor het leven.

Bron: Uitvaartinfotheek


Geplaatst door Redactie Earth Matters
Laatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

I don't laugh at people any more when they say they've seen UFOs, I've seen one myself.

Jimmy CarterBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.