Nederland pikt een graantje mee

Hoera!

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:16287
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Financieel Dagblad

Gekoppelde categorieen
Earth Company, Politiek, Nederland, Editors choice

Het FD van 1 oktober 2011 geeft het volgende bericht: 'Bijna de helft van de wereldwijde omzet in grondstoffen door onafhankelijke handelaren loopt via Nederland. Met de handel in onder meer olie, koffie, gas en soja, genereerden de veertie grootste handelaren wereldwijd in 2010 een gezamenlijke omzet van $ 975 mrd. Daarvan stroomde $ 452 mrd door Nederland. Reden: het gunstige fiscale klimaat.' 

In onderstaand artikel, dat eerder werd geplaatst op www.adbroere.nl staat verder te lezen hoe Nederland een graantje meepikt door bereidwillige dienstverlening aan de superrijken:

In een ingezonden brief in de Volkskrant van 28 februari schreef de Groninger Tiddo Ekens dat Nederland het belastingparadijs is van vele duizenden buitenlandse bedrijven, waaronder Prada, U2, Tommi Hilfiger, Kadhafi's Oilinvest en de Rolling Stones.

110820 Fd Belastingparadijs Nl
(c) Hein de Kort

De dienstverlening van Nederland aan het grootkapitaal draagt ruim 1 miljard per jaar bij aan de schatkist, dit is 0,01% van de 12.300 miljard die jaarlijks via deze bedrijven door Nederland wordt gepompt. Tegelijkertijd onttrekt bijvoorbeeld wereldverbeteraar Bono van U2 vele miljoenen aan belastinggeld aan zijn noodlijdende Ierland.

Ook zijn de tax rulings die de belastingdienst overeenkomt met een aantal multinationals zeer voordelig voor deze grootmachten. De bijdrage aan de belastinginkomsten is daardoor volgens Ekens 2 miljard euro in plaats van de 16 miljard die het zou moeten zijn, als de winsten volgens de daarvoor geldende tarieven zouden worden belast.

De Nederlandse belastingdienst int in 2011 volgens begroting de volgende bedragen van zijn burgers:

Euro's         miljard
Loon en inkomstenbelasting   44,7
Premies werknemers en zorgverzekering 50,0
Premies volksverzekering   40,1
Omzetbelasting   41,2
Accijnzen   11,2
Milieubelasting   4,8
Overdrachtsbelasting   4,4
Invoerrechten   2,3
BPM   1,9
Totaal   200,6

Dit is meer dan de helft van de som van de inkomens van alle Nederlanders.

Als de Nederlandse postbus vestigingen van de bovengenoemde buitenlandse bedrijven 1% zouden betalen in plaats van 0,01%, dan zou hiermee 60% van alle belastinginkomsten gedekt zijn. Het onderstreept slechts de absurditeit van de volkomen scheve inkomens en vermogensverhoudingen, want als Nederland iets minder vriendelijk zou zijn naar het grootkapitaal, dan is er zo weer een andere prostituee die zich meldt om de dienstverlening over te nemen. Dus hoe irritant het ook mag zijn voor de gewone belastingbetaler, ik vrees dat Mick Jagger, Bono en companen, althans financieel, nog even aan het langste eind trekken.

Image1Het ernstigste aspect van de welwillendheid van de Nederlandse belastingen is echter, dat er voor het verwerven van de inkomsten uit de bovengenoemde activiteiten diverse internationale afspraken zijn gemaakt, die Nederland op een verkeerde manier afhankelijk maakt.

Als de tax rulings zouden worden beëindigd en de 'arme' multinationals in verhouding tot hun winsten aan de Nederlandse schatkist bijdragen, dan gaan de inkomsten aan vennootschapsbelasting verdubbelen van 14 naar 28 miljard euro en zou de heffing aan loon en inkomstenbelasting met meer dan 30% kunnen worden verlaagd! Of, anders bekeken, meneer Rutte zou het grootste deel van de 18 miljard aan bezuinigingen waarnaar hij zo naarstig op zoek is niet behoeven op te leggen aan de Nederlanders. En dat zou de kwaliteit van het onderwijs, de zorg en nog een aantal andere zaken zeer ten goede komen. Het zou van moed en leiderschap getuigen als Rutte niet de weg van de minste weerstand zoekt door de last van de bezuinigingen aan de onderkant van de samenleving te leggen, maar zijn overtuigingskracht en welbespraaktheid ging toepassen op de raden van bestuur van de multinationals.


Geplaatst door Ad Broere

Ad Broere

Auteur, spreker, adviseur, vernieuwer en inspirator.

Ik ben van mening dat het financiële systeem in zijn huidige vorm een groot gevaar vormt voor zowel het materiële als het geestelijke welzijn van de mens.  Praktijken, zoals nanotrading, ongelimiteerde speculatie met derivaten en grootschalig gokken op grondstoffen vergiftigen de economie en veroorzaken een steeds grotere instabiliteit, die uiteindelijk gaat leiden tot ineenstorting van het financiële systeem...


Bekijk alle artikelen en de volledige beschrijving van Ad BroereLaatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Een radicale innerlijke transformatie en het overgaan naar een nieuw bewustzijnsniveau zouden wel eens onze enige echte hoop kunnen zijn voor de oplossing van de huidige wereldcrisis, die teweeg is gebracht door de dominantie van het westerse mechanistische paradigma.

Stanislav Grof, Amerikaans psycholoogBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.