Emotionele intelligentie | Sleutel tot succes

Chris Soels, Gail’s Company (februari 2018)

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:3512
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Gail’s Company

Gekoppelde categorieen
Earth Company, Mind control

(Gail’s Company) Interpersoonlijke intelligentie is het vermogen om andere mensen te begrijpen. Te weten wat anderen motiveert, hoe ze werken en ook hoe met ze samen te werken. Zelfinzicht en zelfkennis zijn de randvoorwaarden om emotionele intelligentie te kunnen ontwikkelen. Ook de mate waarin iemand introvert of extravert is, speelt een rol. Was tot voor kort alleen IQ meetbaar. Nu is ook EQ en SQ meetbaar met een digitale test.

Advertorial

Als de dag van gisteren
Ik weet nog als de dag van gisteren waarom ik NLP ben gaan studeren. Het is alweer zo'n twintig jaar geleden dat ik moeder was van twee schattige jongetjes van 2 en 3 jaar oud. Schattig, in ieder geval als ... ze net uit bad kwamen, ze leuke kleertjes aan hadden of lekker lagen te slapen. De werkelijkheid was dat deze schatjes elkaar voortdurend het leven zuur maakten. Zo klein als ze waren beet de oudste, de jongste met afdrukken van tandjes in een armpje tot gevolg. En niet 1 keer maar herhaaldelijk. Soms zelfs tot bloedens toe. Als moeder stond ik in een spagaat. Ik voelde me vaak zo machteloos dat ik niet meer wist wat te doen. Je houdt tenslotte van allebei. Maar, eerlijk is eerlijk, ik had de neiging om vooral heel boos te worden op het bijtertje van drie jaar. Hij is immers de oudste. En hoewel mijn ratio echt wel kan bedenken dat drie jaar niet eens zo heel oud is voor een peutertje, en je daar dus ook niet te veel van kunt verwachten, schreeuwde mijn instinct dat de jongste, de meest kwetsbare, beschermd moest worden.

Wetenschappelijk onderzoek
Hoewel ik nog steeds niet trots ben op mijn gedrag van toen is het een mooi voorbeeld als het gaat om emotionele intelligentie. Uit wetenschappelijk onderzoek (Dr. Damasio, neuroloog) is gebleken dat we beschikken over twee soorten hersenen en daarmee ook over twee soorten intelligentie: het rationele en het emotionele. Hoe we het ervan af brengen in ons leven wordt niet alleen bepaald door IQ maar ook door EQ.

De rationele geest is de wijze van begrijpen die zich kenbaar maakt doordat we ons bewust zijn. Deze is prominenter aanwezig in het bewustzijn en in staat om te denken en te overwegen.
De emotionele geest is het andere systeem van weten dat impulsief, sterk en soms onlogisch is. Het neemt de dingen in 1 keer op, als geheel, en reageert zonder de tijd te nemen voor een doordachte analyse. De emotionele geest is veel sneller dan de rationele en komst in actie zonder maar een moment bedenktijd te nemen. In de evolutie was snelheid hoogstwaarschijnlijk van levensbelang bij fundamentele beslissingen over wat men bij plotseling gevaar moest doen. In opperste staat van waakzaamheid had men snelheid nodig om ogenblikkelijk te kunnen beslissen.

Persoonlijke reis
Ah, ik voel me ineens stukken beter over mijn gedrag van toen ... Maar dat wil niet zeggen dat ik trots ben op mezelf. Wel dat ik er trots op ben dat ik geleerd heb om hier anders mee om te gaan. Voor mij begon het pad naar emotionele intelligentie met NLP. Daar leerde ik o.a. dissociëren. Uit de opleiding Emotionele Intelligentie heb ik geleerd dat dit een belangrijke vaardigheid is om emotionele zelfcontrole op te bouwen.

 


Emotionele en Sociale intelligentie meten
Andere elementen die horen bij Emotionele en Sociale Intelligentie zijn: zelfinzicht, zelfmotivatie (flow), het onderkennen van andermans emoties en het omgaan met relaties. Dit model, gebaseerd op het werk van Goleman (1996), is meetbaar gemaakt door Chris Soels.

Emoties
Alle emoties zijn in wezen impulsen tot handelen, kant en klare plannen om het leven het hoofd te bieden die de evolutie ons heeft ingeprent (uit Daniel Goleman: Emotionele Intelligentie 1996). Het woord emotie is afgeleid van het Latijnse woord movere, wat bewegen betekent. In combinatie met het voorvoegsel e, eveneens uit het Latijn, wat 'er vanaf' betekent, betekent het woord emotie dus letterlijk er vandaan bewegen. Laat nu enthousiasme ook een emotie zijn. Maar die beweegt wel ergens naar toe ...

Opleiding
In een tweedaagse training op maandag 14 en dinsdag 15 mei in De Eenhoorn te Amersfoort legt Chris Soels uit hoe dit model werkt en gaat hij dieper in op de werking van ons brein in relatie tot emoties. Deze training is voor jou, als je geïnteresseerd bent in de werking van onze hersenen. Bijvoorbeeld omdat je een coach bent, een HR-adviseur, leidinggevende, geïnteresseerd in persoonlijke ontwikkeling, of als therapeut je bezighoudt met traumaverwerking.

Wil je zelf weten wat jouw score is op het gebied van EQ en SQ, of meer informatie over de workshop, stuur dan een mail naar [email protected].

 

 

Gail’s CompanyGeplaatst door Advertenties

Advertenties

Waarom adverteren op Earth Matters?
Bij Earth Matters adverteren is: “adverteren vóór de doelgroep dóór de doelgroep”. Uw klanten en onze bezoekers zijn namelijk één en dezelfde...


Bekijk alle artikelen en de volledige beschrijving van AdvertentiesLaatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Er is geen weg naar vrede, vrede is de weg.

Mozes en Aäronkerk in AmsterdamBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.