De Helende Dans!

Lily Maarsingh

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:11507
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Studio Lef Lily

Gekoppelde categorieen
Dans, Bewustzijn

Hoe het begonnen is…

De liefde voor de dans, die is niet uit te leggen. Het is als de liefde van een zwaluw voor de eindeloze vlucht, de liefde van een dolfijn voor de golven van de oceaan. De liefde voor de dans is de liefde voor vrijheid, voor onbekommerd bewegen, in sensuele bochten, zonder doel, zonder enige richting en toch altijd, altijd weer thuis aan te komen. De magie van de dans is zo betrouwbaar als een moeder voor een pasgeborene, zij raakt je altijd opnieuw aan. Je geeft je over en daar is ze en neemt je mee, de hemelen in, je eigen hemelen in. Ik geloof dat er geen kracht is zo sterk als de kracht van de dans. Het lichaam dat tot haar eigen goden bidt, met heupbewegingen, pirouettes, slangearmen en deinende borsten, de ruimte vrijmaakt, zodat de goden het lichaam kunnen betreden. Er is geen gebed, zoals het gebed dat het lichaam danst, als zij de tijd vergeten is…

Hoe mooi als het lichaam zich vrijmaakt…

Hoe bestaat het dat mensen zo dikwijls naar mij toekomen om te zeggen: Ik wil leren dansen als jij, als zij, als hen daar in een ander land, over de zee, op tv. En nooit, nooit komen ze naar me toe om te zeggen: Ik wil leren dansen als ik, mijn lichaam vrijmaken van spanningen en grenzen en blokkades, te bewegen als mijn eigen natuurlijke zelf, eindelijk mijn eigen dans te dansen! Maar nee, dat zeggen ze nooit. Maar ik weet dat ze dat wel bedoelen. Ik weet dat door een ander te zien opgaan in haar eigen dans een diep verlangen wordt gewekt om ook te gaan dansen, om het lichaam vrij te maken van beknellingen en zorgen en het weer op te eisen, zodat het bewoond en bezield kan worden! En het moment dat ze ineens zichzelf weer gaan voelen, hun eigen dans gaan dansen, zich niet langer generen voor vormen en nawiebelende dijen! Hoe mooi om dat te mogen aanschouwen, het hemelse licht te zien dat opgaat boven het lichaam en haar bewegingen.

Het lichaam als verlaten landschap…

Het lichaam is een landschap, vol bergen en dalen, stromende rivieren, rotsen, kliffen, vuurtjes en woestijnzand. Maar een landschap zonder leven, zonder dieren, zonder planten, is kaal, eenzaam en leeg. Een lichaam zonder bezieling is als een verlaten landschap, schreeuwend om bewoning, om bezieling, om verlossing, om aanraking. Een lichaam wil van nature leven en leven voortbrengen. Het wil meedeinen op de golven van hartstocht. Het wil in cycli en ritmes haar eigen lied zingen, haar verhaal vertellen. De dans van het lichaam kan onze ziel helen. De dans van het lichaam kan voor ons de weg naar huis vinden, waar alles weer schoon en goed en eenvoudig is, zoals het hoort te zijn. De harde geluiden, de knellende banden, de ingehouden stemmen, de angstige buiken achtergelaten, ons lichaam opnieuw bewoond.

Als ze toch eens wisten…

Hoe mooi ze zijn als ze natuurlijk bewegen, als ze echt zijn, zichzelf zijn, gewoon hun lichaam ontspannen, hun buik weer adem laten happen, hun billen laten wiebelen, vanwege het plezier dat erin huist. Ze zijn zoveel, zoveel vergeten. Het lichaam weet de weg, de weg van de helende dans die ons altijd, altijd thuisbrengt. Zij verbindt culturen en leefgewoontes, zij legt bruggen over tijd en ruimte heen, zij verbindt lichamen en bewegingen en aanrakingen die niet voorbehouden zijn aan bepaalde rassen, leeftijden, seksen, maten en vormen. Onze lichamen snakken naar de dans en haar weg van heling. Zij snakken naar de verlossing die de dans brengt, zo anders dan stilzitten of zelfs aanraken.

De dans heeft een eigen domein, het domein waar lichamen versmelten met muziek, ritmes vloeibaar in heupen overgaan en vormen steeds maar mooier worden… waar we met onze voeten gemakkelijk het ritme van de ziel kunnen volgen!

De tijd van je leven…

 Nog voor de tijd dat dans een kunstvorm werd, was dans gewoon een medicijn van het volk. Alle rassen en alle mensen dansten, als het leven wreed was en als het leven mooi was, als het leven bracht en als het leven wegnam, als het eenzaam en hartstochtelijk was. Voordat de dans van vormen en choreografieën aan elkaar hing, was de dans een reis van de ziel in het lichaam, een therapievorm, een medicijn, om het lichaam steeds opnieuw van binnenuit te genezen en weer tot bloei te laten komen. Dansen leert je bloeien, opengaan, tot leven komen, wat er ook gebeurd is, wat het lichaam ook verdragen heeft. Dansen brengt je de tijd van je leven. Het is net alsof je alles wat je ooit hebt gevoeld en meegemaakt en alles wat je ooit nog zult voelen en meemaken samenbalt tot één kleine bal van beweging: de dans. De tijd waarin je leefde doet er niet meer toe, de tijd wordt ontstegen en daarmee haar dwingende appél op onze gemoedsrust. Tijdens de dans leert je lichaam nieuwe manieren, nieuwe wegen kennen om met gebeurtenissen en gevoelens om te gaan. Tijdens de dans leert je lichaam zich in alle bochten te wringen zodat het kan ontsnappen aan verharding en verkilling. Tijdens de dans leert je lichaam zelf vuur aan te maken en te onderhouden en het als een magiër door het gehele lichaam te laten gaan. Het lichaam zet zichzelf, de ziel en het hart weer in lichter laaie. En dat vuur, dat is geen verzengend of vernietigend vuur, het is een helend vuur dat wakker en nieuw maakt!

I dance my life in circles, repeating,

repeating itself,

until the soul comes in,

frees the body,

and strikes all fears.

 

Wake up!

There is a life out there

Own the temple of your body…

We háve to dance!

Move your body and free your soul…

Klik hier om een video van Lily te bekijken


Geplaatst door Lily Maarsingh

Lily Maarsingh

Lily is trainer, coach, dansdocent, schrijfster en therapeut. Zij is o.a. opgeleid in sjamanistische en energetische helingtechnieken, Hawaïaanse lomi-lomi, lichaamswerk, dans en zang / klank. Zo volgde zij o.a. een opleiding aan de Rotterdamse Dansacademie, op het gebied van danstherapie, lichaamsbeweging en dansexpressie...


Bekijk alle artikelen en de volledige beschrijving van Lily MaarsinghLaatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Ik dacht dat ik, als ik het maar vaak genoeg zei, de wereld ervan kon overtuigen dat ik werkelijk de grootste was.

Muhammad Ali, Amerikaans bokserBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.