Op naar een Nieuwe Hoffelijkheid met een Willehalm Ridderorde van het Woord

Deugden

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:9640
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Earth Matters

Gekoppelde categorieen
Media en agenda, Bewustzijn, Boeken, Agenda, Kunst, Gnosis

Op vrijdag 3 mei zal in de Miranda zaal van het Amsterdamse stadhuis een gratis toegankelijke lezing met de titel “Het beleg en de bevrijding van Oranje” door uitgever Robert Jan Kelder worden gehouden. Ook zal de Engelse versie How the Grail Sites Were Found van het onderzoeksverslag Willem van Oranje, Parzival en de Graal – Wolfram von Eschenbach als historicus gepresenteerd worden.

Robert Jan Kelder zal ingaan op zijn "Droom voor ons land". De droom om een “Willehalm Ridderorde van het Woord” in te stellen ten einde een “Beweging voor een Nieuwe Hoffelijkheid” in ons koninkrijk verder op gang te brengen als tegengewicht tot de steeds meer om zich heen grijpende hufterigheid in onze samenleving. Op basis van art. 75 van onze Grondwet kan alleen onze nieuwe koning een ridderorde instellen.

Op 30 april werd Willem-Alexander niet alleen als koning der Nederlanden ingehuldigd, maar is hij ook aangetreden in zijn nieuwe functie als Grootmeester van de Militaire Willemsorde. Deze door koning Willem I in 1815 ingestelde ridderorde is vernoemd naar de middeleeuwse stichter van het oorspronkelijke Oranjehuis in Zuid-Frankrijk, de Frankische Willem van Oranje. Deze paladijn van keizer Karel de Grote werd als een der laatste beschermheren van het Keltische christendom in 1066 door paus Alexander II tot beschermheilige van de ridders verklaard. Hij is tevens de hoofdfiguur van het heldendicht "Willehalm" van de Duitse ridder/dichter Wolfram von Eschenbach, waarvan in het uitgebreid onderzoeksverslag “Willem van Oranje, Parzival en de Graal - Wolfram von Eschenbach als historicus” door Werner Greub wordt aangetoond dat na zijn militaire loopbaan als opperbevelhebber van het Karolingische leger in de Spaanse Mark, hij een doorslaggevende rol heeft gespeeld in het tot stand komen van een nieuwe spirituele impuls in de geschiedenis van de mensheid: het Graalkoningschap van Parzival als ridder van het Woord. Daarom zal op 28 mei, ter herdenking van de 1200ste sterfdag van deze Willem van Oranje, een grondig gemotiveerde petitie aan de koning en de Hoge Raad van Adel worden ingediend om als aanvulling op de militaire Willemsorde van het Zwaard een civiele Willehalmsorde van het Woord in te stellen. Meer informatie over deze petitie zal spoedig volgen.

Programma:

3 mei (15-16 uur): Presentatie van de eerst boekuitgave van de Engelse vertaling How the Grail Sites Were Found van Willem van Oranje, Parzival en de Graal – Wolfram von Eschenbach als historicus en (16-17 uur) lezing onder de titel “Het beleg en de bevrijding van Oranje” met afsluitend vragenbeantwoording.

10 mei (18 uur): Afsluiting van de tentoonstelling De Deugden – Op naar een Nieuwe Hoffelijkheid (teksten: Herbert Witzenmann, schilderijen: Jan de Kok, zie ook artikel hier)

Plaats: Amsterdamse Stadhuis, Amstel 1, 1011 PN (blauwe expositiewand)

Duur expositie: 3 april tot en met 10 mei

Openingstijden: maandag-vrijdag van 07.00 -18.00 uur

Blog (Nederlands): Deugden.blogspot.com

Blog (Engels): Power-to-the-Virtues.blogspot.nl

Informatie: Robert Jan Kelder, Willehalm Stichting; tel 020-6944572, [email protected]


Geplaatst door Jessica Solcer
Laatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Niets staat geluk meer in de weg dan de herinnering aan geluk.

André Gide, Frans schrijverBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.