Levensbomen en hun zielskracht

Levensbomen

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:2804
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:A3 Boeken

Gekoppelde categorieen
Media en agenda

(A3 boeken) Elke boom is een levensboom en heeft je iets te vertellen. Bij elke boom horen een archetype en een krachtdier, die nog meer inzicht geven in de zielskracht van die boom. Het is heerlijk om buiten direct contact te maken met een boom, maar dat is niet iedereen altijd gegund. Met de Levensboomkaarten van Marjanne Huising kun je dat wel doen op elke plek en op elk moment van de dag.

“Levensbomen zijn bomen die het leven spiegelen. Iedere boom kan een levensboom zijn en heeft bepaalde eigenschappen die wij ook hebben”, zo verklaart Marjanne. “Ze kunnen ons inzicht geven in hoe we in het leven staan. Antwoord geven op vragen die we hebben. Ontstressen als we het even niet meer weten. Helen als we wonden hebben opgelopen. Ze zijn net als jij en ik levende wezens die op hun manier iets te vertellen hebben. Soms is dat door hun rijzige gestalte, zoals bij de eik en beuk. Een andere keer is het de afgebroken tak of het litteken in de bast dat op een oog lijkt dat aanspreekt of raakt. Als je al je zintuigen en je gevoel openzet dan kun je horen, voelen, ervaren, proeven en zien wat een levensboom voor jou kan betekenen.”

Persoonlijke levensboom

Alle bomen kunnen ons helpen, inzicht en kracht geven, maar er is altijd een speciale boom die echt bij jou hoort. Dat is je persoonlijke levensboom. Een boom die bij je geboorte meekomt, net als je beschermengel en krachtdier. Het is vaak een andere boom dan je verwacht, maar zeker herkenbaar als je je er verder in verdiept. Misschien heb je jouw levensboom al ontdekt bij het lezen van ‘De heilige buxusmoeder en 33 andere levensbomen’ en is het die boom uit je jeugd die altijd een rol is blijven spelen. De boom die je zag uit je raam en waaraan je bewust of onbewust verhalen vertelde. Of de boom die je altijd groette op weg naar school of werk.

De berk is de persoonlijke levensboom van Marjanne: “Ze is de Hogepriesteres en de wolf hoort bij haar. De wolf vraag ik vaak om cirkels om me heen te trekken. Dat voelt zo bekend en zo veilig. Het maakt dat ik niet zo hard hoef te werken. Ik kan ook tegen de wolf aan in slaap vallen. Maar ik merkte dat de Hogepriesteres nog iets nodig had om in mij op te staan. Op dit moment ben ik met een groep mensen de Treewoman essences aan het testen. Dit zijn essences waarbij het gaat om de zielspotentie van een levensboom. Er is een ritueel ontstaan: eerst openen we het flesje om te voelen wat de energie met ons doet als we deze vrijlaten. Daarna sluit iedereen zijn ogen en loop ik in een rondje om de kring en doe ik een druppel van de essence op ieders kruin. Het rondlopen en de druppel schenken voelt als heilig gebaar. Nu pas begrijp ik echt wat de Hogepriesteres inhoudt, tot in het diepste van mijn wezen en in verbinding met vorige levens.”

Hemelmoeder

Het verhaal van een van haar cursisten wil Marjanne ons niet onthouden. Deze vrouw verliet op jonge leeftijd de boerderij waar ze was geboren. Er was sprake van misbruik. Zij volgde de bomentraining van Marjanne en op verschillende momenten tijdens de training werd dit trauma aangeraakt: “De eerste keer dat dit gebeurde werkten we met appels op het lichaam waarbij de buik opeens in verbinding raakte met het hart. Een andere dag maakte ze via de wilg contact met de boom in de tuin van de boerderij. Ze herinnerde zich dat ze heel vaak onder de wilg had gezeten en daar troost had gevonden en verbinding met iets wat ze niet kon benoemen. De wilg staat in verbinding met de Hemelmoeder weet ze nu en ze voelde als meisje dat het bij de wilg veilig was. Na de training heeft ze de wilg in die tuin weer opgezocht en dat heeft ervoor gezorgd dat ze het spelende meisje weer kon omarmen. Als er nu een laagje van het trauma wordt aangeraakt, neemt ze haar innerlijk kind mee naar de (denkbeeldige) wilg.”

Archetypen en krachtdieren

Tijdens het schijven aan haar boek ging Marjanne op reis met de drum om inzichten en informatie te krijgen uit andere lagen en levens. Daaruit zijn de visualisaties in het boek ontstaan. Ze zag ook krachtdieren die een rol spelen in het geheel en een andere laag van de kracht van de levensboom tonen of juist de kern accentueren. “Ik zag de gans die laat zien dat met anderen onderweg zijn veel meer oplevert en dat reizen inspiratie geeft. Ze hoort bij de Es, waarbij ik een nomadenstam zag en hun kracht om thuis te zijn op de plek waar ze op dat moment zijn. Het reizen met de drum leverde een rijk scala aan mensen, goden, godinnen en mythische figuren op. Ook beelden die nergens bij pasten, maar wel een naam hadden, zoals Hartendief of Minnares. Ik vind het fijn om buiten de paden te lopen en af te wijken van vaste patronen. Een cadeau dus om af te stemmen en te ontmoeten. Vele verrassingen kwamen naar voren en ik heb ze genomen zoals ze zijn.”

Na het verschijnen van haar levensbomenboek is er bij Marjanne sprake van nog meer verdieping van inzichten. Ze werkt intensief met levensbomen in cursussen en sessies en de innige relatie met archetypes wordt steeds duidelijker. Door in onder meer visualisaties het archetype van een boom te ontmoeten ontstaat er een helderder beeld van de eigen kracht. Vaak ook vindt er heling plaats bij een levensboom, waarbij het archetype een belangrijke rol speelt. Marjanne geeft een mooi voorbeeld. Een vrouw met lage rugpijn kreeg de opdracht om een boom te zoeken die haar aandacht vroeg. Ze kwam bij een de esdoorn uit, die verbonden is met archetype de Illusionist. Nadat ze zich had verbonden met de esdoorn en de Illusionist voelde ze dat ze steeds illusies van zichzelf neerzette. Dat niemand weet wie ze werkelijk is. Door naar de pijn in haar rug te gaan en die pijn te omarmen, kon ze bij het moment komen waarop deze overlevingsstrategie was ontstaan. De pijn werd lichter.

Op de kaart

Na het boek zijn er nu de Levensboomkaarten. Van elk van de 34 levensbomen zijn er twee kaarten: een met het archetype en een met het krachtdier. Op elke kaart staat de naam van de levensboom met het archetype of het krachtdier. Daaronder staan een kernwoord en een zin die als een mantra kan worden gebruikt, zodat de woorden hun helende werk kunnen doen samen met het beeld. Het beeld is een handmatig gemaakte collage van de zielskracht van de levensboom met het archetype of de zielskracht van de levensboom met het krachtdier. Het maken van de collages was een heel proces en bijzonder om te doen. Het begon met eindeloos plaatjes zoeken… “Het vinden van het juiste gevoel en beeld was geen sinecure. De opslag van de ogen, de intentie van de lichamen, de uitdrukking van de gezichten, de houding van het dier en de vleugelslag van de vogels. Steeds weer verbinden met de zielskracht van de levensboom en dan invoelen of het beeld vertaalt wat er wordt bedoeld. Bijzonder was dat ik een verregend exemplaar van ‘De heilige buxusmoeder’ kon gebruiken om bomen uit te knippen en af en toe heb ik een afbeelding uit het boek laten meedoen omdat deze de kaart het beste versterkt. Ik heb genoten van het ‘knippen en plakken’.Heerlijk aan mijn werktafel voelen hoe een hand een plek op de kaart moest krijgen. Hoe de compositie tot me ging spreken en soms ook weer weggelegd moest worden om later pas te begrijpen wat er nog nodig was. Soms was het de kunst van het weglaten, maar meestal was het neerleggen, voelen en kijken. Ik heb veel uitgeknipt dat toch geen rol kreeg op de kaarten en even zovele keren was het in een keer duidelijk. Met een piepklein schaartje was het makkelijk werken, alleen tenen en vingers blijven een pietepeuterig werkje. Af en toe kwam mijn vrouw vragen of ik nog wel leefde, want de speciale lijm was nogal chemisch, ontdekte ik te laat. Maar ik leef nog!

De collages maken was heerlijk om te doen en lokte me keer op keer naar mijn werkkamer om er nog eentje te doen. Het was soms ook zwaar, omdat ik iedere keer afstem op de zielskracht van de levensboom, het krachtdier en de archetypen. Bij sommige bomen was dat zeer intens, terwijl andere bomen me bekender voorkwamen of al eerder door mij waren doorleefd. Vaak als ik de volgende dag terugkwam in mijn kamer zag ik de kracht van de collage. Even afstand, na een wandeling met de honden of een goede nachtrust bracht dat een glimlach op mijn gezicht en een “ja, het klopt”. Diep van binnen maakte mijn hart een sprongetje en werd mijn buik warm.”

Poorten…

De kaarten zijn als poorten naar de levensbomen en hun zielskracht. Ze helpen je in verbinding te komen met het archetype en krachtdier. Je kunt je op een heel directe manier afstemmen op een kaart en ermee op reis gaan of de intentie van de kaart meenemen in je dagelijkse bezigheden. Door de kaart in je kamer of op je altaar te zetten laat je de zielskracht de ruimte vullen. Je leeft dan met deze energie en de levensboom is ondersteunend in je proces. De levensboomkaarten zijn net als andere kaarten te gebruiken om voor de dag, nieuwe maan of een vraag te trekken. Verleden, heden en toekomst legging maakt ook veel helder met deze kaarten. In het doosje zitten enkele kaarten met tips en oefeningen om met de kaarten te werken. Heel speciaal is de spiraallegging, aldus Marjanne. “Je legt alle kaarten in een grote spiraal op de grond. Je loopt van buiten naar binnen met een vraag over helderheid over een mens, gevoel of stap. Naar binnen lopen en voelen welke kaart je mag oppakken. In het midden gekomen lezen welke levensboom je helderheid kan geven. Dan loop je de spiraal terug en neem je de zielskracht van de levensboom mee naar buiten.”

 

'Levensbomen, 68 zielskrachtkaarten', Marjanne Huising, ISBN 978 94 91557 34 7 

Bron: A3 Boeken


Geplaatst door A3boeken

A3boeken

A3 boeken is opgericht in 2004 door Adrie Beyen. Het fonds is te vangen onder de paraplu van oude wijsheden, nieuwe inzichten en leven met de natuur. Oftewel A3 boeken geeft boeken en kaartspellen uit over spiritualiteit, persoonlijke ontwikkeling, sjamanisme, leven en dood, cultuurhistorie, astrologie, (natuur)religies, natuurbeleving en (dagboek)schrijven...


Bekijk alle artikelen en de volledige beschrijving van A3boekenLaatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Mijn moeder zei tegen me: "Als je soldaat bent, wordt je generaal. Als je monnik bent, word je de paus." Maar ik was schilder en werd Picasso.

Pablo Picasso, Spaans kunstenaarBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.