De meisjes van Menwith Hill en de geheime macht

Manwith Hill

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
VideoJa
Views:13139
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Earth Matters

Gekoppelde categorieen
(Verborgen) nieuws, Privacy, Politiek, Europa, Editors choice, Social media

(Ellen Vader) De kranten staan deze dagen bol over de 'heisa' (zoals Minister Opstelten het noemde) rond het afluisterprogramma PRISM, waardoor de NSA en FBI toegang zouden hebben tot allerlei gegevens van internetgebruikers. Obama noemt de ophef een 'hype' en ook topmannen van Google en Facebook weerspreken dit in hoge toonaarden. Burgers worden intussen door de Amerikaanse President gesust met de geruststellende woorden dat er geen sprake is van een massaal afluisteren of meelezen van telefoongesprekken en e-mailbestanden.

Luister even mee naar de radiouitzending van Radio I van 8 juni 2013 : 'Het heet PRISM en het was geheim...'

Ook volgende feiten zijn al jarenlang eenvoudig op internet te vinden, maar voor de meesten van ons een totaal onbekend iets:

ECHELON is de naam waaronder de VS, UK, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland zich gezamenlijk inspannen om wereldwijd alle vormen van communicatie af te luisteren.

Menwith Hill, een enorm Engels/Amerikaans afluistercentrum in het luxueuse Harrogate in Engeland, waar 1500 mensen werken (meest jonge vrouwen) die alles afluisteren en alle emails lezen die ze te pakken kunnen krijgen en dat zijn er zo'n miljard per etmaal! Het complex is hermetisch afgesloten. Het personeel woont op het complex, maar zijn vrij om het te verlaten. Alle winkels en diensten zijn uiteraard aanwezig, zoals typisch voor een VS basis.

Menwith Hill is een oude RAF basis, gebouwd in de vijftiger jaren en in 1966 overgedragen aan de Amerikaanse National Security Agency (NSA) en onderdeel van het UKUSA verdrag, een overeenkomst tussen de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland, om wereldwijd en volledig samenwerkend alle mogelijke informatie te onderscheppen. Uiteraard staan er andere afluisterposten in Amerika, Japan en Australië bij Alice Springs, zodat de gehele aarde wordt omvat.

Ook Nederland draagt z'n steentje bij met het satellietgrondstation van de afluisterdienst NSO bij Burum in Friesland ('It Greate Ear').

Franse documentaire met nederlandse ondertiteling van de culturele zender Planète (France 2) over het Echelon spionage-netwerk. NSA en CIA-whistleblowers. Enkele onderzoeks-journalisten van formaat doen hier een boekje open over de aard, de werking en het doel van dit staatsgeheime mondiale netwerk:

Het Echelon spionage-netwerk: Privatisering van alle geheime diensten from Eheu on Vimeo.

Korte impressie van de inhoud van 'Chatter', in 2005 geschreven door Patrick Radden Keefe :

Het onzichtbare Echelonsysteem, een spookachtig, wereldomvattend netwerk, verzamelt elektronisch inlichtingen, waarbij de privacy van de burger niet altijd gerespecteerd wordt. Keefe neemt de lezer mee naar de inlichtingendiensten van Washington en Londen en voert talrijke gesprekken met politici, journalisten en voormalige medewerkers. Aan 'lekken', samenzweringstheorieen, vertaalmoeilijkheden en foute interpretaties van het verzamelde materiaal besteedt hij eveneens aandacht. Deze boeiende publicatie, een combinatie van analyse en verhalende journalistiek, is bestemd voor een breed lezerspubliek. Zij kan gelezen worden als een spannend verhaal, maar ook prikkelen tot nadenken over de soms huiveringwekkende ontwikkelingen in de moderne communicatieontwikkelingen en mogelijk misbruik hiervan, en de spanning tussen het streven naar veiligheid en het recht op privacy van de burger. In Europa was afgesproken, dat de betreffende regeringen hun eigen bevolking niet zouden mogen afluisteren, echter het ene land mocht wel de bevolking van een ander land afluisteren.

Anekdote uit dit boek: Katherine Gunn, 28 jaar, half Engels/Chinees, was al 2 jaren op haar post GCHQ te Cheltenham gelieerd aan Menwith Hill, toen ze een bericht uit Amerika oppikte waarbij hulp van Engeland werd gevraagd om Irak binnen te vallen. Met haar geweten kon ze daar niet mee leven, lichtte de pers in, werd ontslagen, gerechtelijk vervolgd, maar later werd de gehele zaak geseponeerd, daar Blair toen met zijn vriend Bush Irak wenste binnen te vallen en een rechtzaak tegen Katherine "politiek" gezien voor het Engelse publiek misplaatst zou zijn.

Bronvermelding:
http://en.wikipedia.org/wiki/RAF_Menwith_Hill
http://en.wikipedia.org/wiki/Echelon_%28signals_intelligence%29
http://www.bol.com/nl/p/nederlandse-boeken/chatter/1001004002411680/index.html
http://nl.wikipedia.org/wiki/It_Greate_Ear

Aanvullende informatie voor de geïnteresseerde lezer:

De met afluisteren belaste geheime diensten van de vijf landen aangesloten bij het UKUSA-akkoord:

USA : National Security Agency (NSA)

UK : Government Communications Headquarters (GCHQ)

Canada : Communications Security Establishment (CSE)

Australië: Defense Signals Directorate (DSD)

Nieuw-Zeeland: Government Communications Security Bureau (GCSB

Nederland: Nationale Signals Intelligence Organisatie (NSO)

Zie verder: http://nl.wikipedia.org/wiki/ECHELON#cite_note-1


[Red.] Bekijk ook de uitstekende Nederlandse docu Panopticon: 

Panopticon - de docu over jouw privacy from Peter Vlemmix on Vimeo.

De belangrijke docu Trance-Formation gaat verder waar Panopticon ophoudt...


Geplaatst door Ellen Vader

Ellen Vader

Ellen Vader: geboren in Amsterdam, getogen in Haarlem en na 26 jaar Nederland, 32 jaar België, neergestreken in het zuidelijk Frankrijk (daar waar het licht is)- voelde haar hele leven intuïtief aan dat er meer moest zitten achter de dingen die de overheden en media ons voorspiegelen...


Bekijk alle artikelen en de volledige beschrijving van Ellen VaderLaatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Doe iets goeds, hoe klein ook en waar je ook bent. Het zijn al die kleine dingen bij elkaar die de wereld zulle overspoelen.

Desmond Tutu, Zuid-Afrikaans domineeBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.