Hoe je losse ingevingen omzet in waardevolle ideeën

Van goed idee naar concreet plan

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:10467
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Earth Matters

Gekoppelde categorieen
Inspiratie, Slimmer werken, Earth Company, Agenda

(Verhaallijnen | Sigrid van Iersel) Losse ingevingen in een notitieboek kunnen uitgroeien tot waardevolle nieuwe perspectieven, voor je schrijfwerk of voor je toekomst. Maar als je ze alleen maar noteert, gebeurt er weinig. Laat jij ook kansen liggen?

De beroemde uitvinder Thomas Edison staat bekend om het enorme aantal aantekeningen en ruwe schetsen die hij in zijn leven gemaakt heeft. Er is dan ook een groot aantal notitieboeken van hem bewaard gebleven: naar schatting 3500 boekjes, samen goed voor vier miljoen volgeschreven bladzijden! Deze notitieboeken geven ons inzicht in de manier waarop hij zijn denkwerk verrichtte. We weten hoe hij nieuwe verbanden wist te leggen en tot zijn ongelooflijke hoeveelheid nieuwe uitvindingen kwam op het gebied van fotografie, kunstlicht, telefonie en nog veel meer.
 
Ideeën komen in stukjes en beetjes
Een kenmerk van ideeën is dat ze vaak in stukjes en beetjes tot ons komen. Deze onderdelen moeten in de loop van de tijd in elkaar gezet worden om uit te groeien tot iets groots of belangwekkends. Helaas kunnen de meesten van ons niet alles onthouden wat we zien, horen of bedenken. Daarmee loop je de kans dat je een stukje vergeet dat op zichzelf niet belangrijk lijkt, maar later van grote waarde kan zijn. Daarom is het belangrijk om je gedachten en observaties meteen op te schrijven. Dat doe je op een direct toegankelijke plaats: een notitieboekje dat je altijd bij je draagt, je mobiele telefoon of wat dan ook.

Ideeën leiden tot nieuwe ideeën: ideeënseks
Maar hoe pak je dat noteren handig aan? Hoe vind je bruikbare ingevingen gemakkelijk terug? Hoe ontwikkel je daarmee ideeën die echt van waarde zijn? Veel schrijvers noteren bij elkaar horende onderwerpen netjes bij elkaar. Ze maken rubrieken of ze kiezen een andere manier om te ordenen. Een gemiste kans, als we de Amerikaanse auteur Steven Johnsonmogen geloven.

In zijn boek Briljante ideeën, hoe kom je erop? (Meulenhof, 2011) beschrijft hij hoe ideeën onderling 'botsingen' met elkaar aangaan en zo tot nieuwe ideeën leiden: ideeënseks. Die 'botsingen' organiseer je niet door alles netjes in categorieën onder te brengen, maar juist door een zekere wanorde te bevorderen. "Maak een wandeling, cultiveer je ingevingen en schrijf alles op, maar houd je mappen wanordelijk", beveelt hij aan.

Ook Edison schreef alles op waarvan hij het gevoel had dat het belangrijk was. De meest uiteenlopende projecten schreef hij dwars door elkaar op, met allemaal losse associaties erbij. Vervolgens kon het jaren duren voordat hij een notitie ergens toepaste.
 
Daarom deze tips:
1. Kies je eigen vorm
In je notitieboek bepaal je zelf je eigen regels. Let niet op lijntjes van je boek. Leg je notitieboek dwars als dat zo uitkomt of ondersteboven. Schrijf in de marge of op de rug. Schrijf in een spiraalvorm. Teken een vorm en vul hem met woorden. Gebruik diverse kleurtjes om te schrijven en te tekenen.

2. Voeg toe
De combinatie van beeld en tekst geeft je notitieboek een enorme toegevoegde waarde. Afbeeldingen brengen je namelijk op andere ideeën, die je vervolgens weer bij je aantekeningen schrijft. Voeg daarom bijpassende illustraties, kaartjes of lijstjes toe aan geschreven teksten. Maak tekeningen bij je ingevingen. Vul eerdere notities voortdurend aan met nieuwe beelden en teksten en maak zo van je notitieboek een lopend project.

3. Trek de lijnen
Blader regelmatig je notitieboekje door en bekijk wat jou opvalt. Wat zijn je belangrijkste ideeën? Waar loop je het meest warm voor? Geef jezelf ruimte om verbanden te leggen tussen deze elementen. Markeer welke ideeën je gebruikt of verwerkt hebt en bouw daar later weer op voort. Zo opent een notitieboek eindeloze mogelijkheden om materiaal te verzamelen, technieken uit te proberen en een onderwerp uit te diepen. Je legt interessante verbindingen en ontdekt wat je beste ideeën zijn en waar het voor jou om draait. Op deze manier wordt het voor jou ook mogelijk om nieuwe ontwikkelingen te zien en trends te spotten. Een goede stap om je werk een nieuwe impuls te geven.

Ervaringen hiermee? Ik lees graag je reactie op dit artikel via de reactiebox op mijn weblog. Dank alvast!
 

Geplaatst door Redactie Earth Matters
Laatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

De grootste ontdekking aller tijden is dat iemand zijn toekomst kan veranderen door slechts zijn houding te veranderen.

Oprah Winfrey, Amerikaans televisiepresentatriceBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.