Stop met focussen op ziekteverzuim

financial Examination

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:5595
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Corporate Compassion

Gekoppelde categorieen
Duurzaam in bedrijf, Slimmer werken, Gezondheid

(Corporate Compassion | Bas Smallenbroek) Alles wat je aandacht geeft groeit. Verzuim dus ook.

Wat voor bedrijf wil je zijn? Die basale vraag gaat als het goed is vooraf aan elke beslissing die binnen een bedrijf wordt genomen. Dat is een prikkelend perspectief wanneer het gaat om arbeidsverzuim. Ieder jaar verschijnen studies en vlugschriften over de waarde van een laag verzuim voor bedrijven in het bijzonder en voor de economie in het algemeen. Niet zo lang geleden wist het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid weer te melden hoeveel euro’s er te besparen zouden zijn met een enkel procent daling van het ziekteverzuim in Nederland.

Willen we wel een laag ziekteverzuim?

Zulke studies gaan vaak gepaard met grote woorden en worden gestaafd door mooie en bevlogen voorbeelden. Dat is echter niet de realiteit. De werkelijkheid van alledag is dat er juist een schrikbarend gebrek is aan sense of urgency bij werkgevers. Het lijkt wel of we in Nederland helemaal geen laag arbeidsverzuim willen, ook al wordt in koor het tegendeel beweerd. Er zijn voldoende plannen, employee benefit programma’s en stimuleringsregelingen. Toch lijkt het bedrijven niet echt uit te maken of daarmee de inzetbaarheid van hun medewerkers verbetert. Niet met dezelfde gedrevenheid waarmee een bedrijf de key performance indicators volgt die het zichzelf heeft gesteld.

Is dat raar? Misschien niet. In ieder geval denk ik niet dat er sprake is van bewuste onwil. Maar wat is het dan wel? In het werkveld zijn deskundigen het er al lang over eens dat een lager verzuim dan Nederland nu gemiddeld kent op een duurzame en gezonde wijze haalbaar is. Toch blijven we gezamenlijk in een soort leemlaag steken.

Mindshift: van ziekte naar gezondheid

Een deel van het antwoord schuilt in mijn ogen in een verradelijk eenvoudige mindshift: van ziekte naar gezondheid. Die mindshift ligt al jaren onder alle nieuwe beleidsregels vanuit de overheid en schittert in alle recente inhoudelijke richtlijnen binnen de zorg. Die fraaie woorden hebben nog weinig verandering gebracht en toch ligt daar de sleutel. Onze focus op verzuim creëert namelijk ideeën over verzuim, visie op verzuim en discussies over verantwoordelijkheden rond verzuim. Wanneer dezelfde factor, welk percentage van uw medewerkers is (gezond) aan het werk, andersom wordt belicht ontstaat een tegenovergestelde focus: ideeën over gezond werken, visie op gezonde inzetbaarheid en discussies over verantwoordelijkheden en kansen om gezonde inzetbaarheid duurzaam te vergroten.

Is het zo eenvoudig? Blijkbaar is het in ieder geval niet zo eenvoudig om daadwerkelijk op deze manier te kijken en te denken. Een aantal grote werkgevers kent stimuleringsprogramma’s om gezondheid te bevorderen. In de kern is dat een procedurele actie, die niet wezenlijk iets verandert in de attitude van het bedrijf. De vraag blijft daarmee: wat voor bedrijf wil je zijn? Het antwoord op die vraag creëert focus. Misschien wordt het tijd voor werkgevers om ook op het gebied van inzetbaarheid daarin daadwerkelijk kleur te bekennen. Alleen met een dergelijke focus is een verandering mogelijk. Het alternatief is een herhaling van zetten tot in het oneindige. Voor mij is dat geen alternatief.

Bron: Corporate Compassion


Geplaatst door Corporate Compassion

Corporate Compassion

Geluk is het nieuwe geld!

Corporate Compassion brengt nieuws en opinie over ondernemen met hart voor mens, maatschappij en milieu. We stellen geluk boven geld en welzijn boven welvaart. Winst maken hoeft nooit ten koste te gaan van mens, dier of natuur...


Bekijk alle artikelen en de volledige beschrijving van Corporate CompassionLaatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Niet alleen is er geen God, probeer maar eens een loodgieter te krijgen in het weekend.

Woody Allen, Amerikaans acteurBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.