De kracht van de seizoenen: hard werken maar ook rusten

Autumn Fogs

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:4045
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Corporate Compassion

Gekoppelde categorieen
Slimmer werken, Duurzaam in bedrijf

(Corporate Compassion | Oscar Jansen) Je project, organisatie of carrière kent seizoenen. Maak daar gebruik van!

Op een prachtige herfstdag met volop zon en het rijp nog op de bladeren van de boerenkool, loop ik met de tuinvrouw over haar ecologische tuinderij op Landjuweel de Hoeven in Dalfsen. Met haar armen over elkaar blikt ze tevreden terug op het groeiseizoen. Nu is er weer tijd om te reflecteren. Het meeste oogstwerk is achter de rug. De resultaten zijn binnen.

Resultaten halen is niet vanzelfsprekend

Het continu behalen van resultaten is niet vanzelfsprekend. In projecten, organisaties en carrières lijkt het erop alsof er altijd, elk moment van het jaar, in elke fase van het project of carrière, resultaten behaald moeten worden. Steeds meer heerst er een resultaat verantwoordelijkheid. Toch wringt dat met de werkelijkheid, zoals die zich aan ons voordoet. Iedereen weet - van nature – dat we niet op alle succesfactoren invloed hebben. Wat kunnen we leren van de ecologische tuinderij, een organisatie die – al meebewegend met de natuur – haar resultaten haalt en zo ruim honderd gezinnen van een wekelijkse groentepakket voorziet? En als geen andere organisatie in staat is zich aan te passen aan de wisselende (weers) omstandigheden en de seizoenen?

Crisisvaste producten of diensten

Op de ecologische tuinderij wachten de prei, de winterwortelen en de boerenkool om geoogst te worden. Die zijn redelijk wintervast – oftewel crisisvast- en kunnen tot laat in de winter geoogst worden. De boerenkool wordt zelfs lekkerder als er vorst is geweest. Het is dus zaak om producten of diensten aan te bieden die crisis vast zijn.

Natuurlijk leren

Voor de rest is het op de tuin leeg en wordt de bodem rust gegund voor een nieuwe oogstjaar. Immers, zonder rust geen groei. Continu de bodem uitputten, zonder nieuwe voeding leidt tot improductiviteit. Maak van de nood een deugt en gebruik een rustige tijd, om terug te blikken en je te voeden met bijvoorbeeld nieuwe ideeën. De bodem moet, voor de start van het nieuwe groeiseizoen, opnieuw gevoed worden. Dat doen ze op de ecologische tuinderij met compost. De uitgeproduceerde gewassen en het onkruid zijn geruimd en afgevoerd naar de composthoop. Om – na vertering - als voeding te dienen voor volgend jaar. Het composteren in organisaties gaat over het natuurlijk leren: leren van zaken die minder goed gingen. Dus ‘fouten’ niet uit het systeem gooien, maar erop reflecteren en van leren. Een – soms gedwongen - rustige tijd in de organisatie is daar een prima moment voor een aantal compostsessies, oftewel coachsessies of intervisie.

Managementlessen

Realiseer je dat zonder rust en gerichte reflectie geen blijvende groei mogelijk is. Neem dus, net als de tuinvrouw, regelmatig de tijd om eens terug te kijken op de behaalde resultaten en kijk dan ook eens naar de zaken die minder goed gingen. Probeer van de minder geslaagde acties te leren, zodat ze je helpen voor een volgend groeiseizoen. En realiseer je dat de jaarlijkse cyclus van lente (start groei), zomer (volop groei en bloei), herfst (laatste oogst en oude zooi opruimen) en winter (terugblik, planning, instrumenten bijwerken/schoffels slijpen) deze cyclus ook voor een dag en een hele carrière geldt. Dus misschien ook gedurende een dag even rust nemen en na afloop stilstaan bij je resultaten en leerpunten?

Bron: Corporate Compassion


Geplaatst door Corporate Compassion

Corporate Compassion

Geluk is het nieuwe geld!

Corporate Compassion brengt nieuws en opinie over ondernemen met hart voor mens, maatschappij en milieu. We stellen geluk boven geld en welzijn boven welvaart. Winst maken hoeft nooit ten koste te gaan van mens, dier of natuur...


Bekijk alle artikelen en de volledige beschrijving van Corporate CompassionLaatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Wanneer de mensen het met me eens zijn, heb ik altijd het gevoel dat ik het bij het verkeerde eind heb.

Oscar Wilde, Brits schrijverBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.