Anders leidinggeven? Start met zelfreflectie!

Reflectie

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:6636
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Corporate Compassion

Gekoppelde categorieen
Slimmer werken, Duurzaam in bedrijf, Inspiratie

(Corporate Compassion | Marjolein Niestadt) We willen allemaal authentiek en bevlogen zijn. Maar hoe word je dat? Vijf tips.

Grote leiders oogsten respect, maar van managers wordt steeds vaker beweerd dat ze weinig toevoegen. Geen wonder dat steeds meer organisaties het met minder managers proberen. Maar de meeste organisaties hebben wél behoefte aan mensen die de leiding nemen. Mensen die een visie hebben, anderen inspireren en de organisatie verder brengen. Mensen die samenwerken belangrijk vinden.

Leidinggeven vraagt zelfreflectie

Ineke Walravens is president-commissaris bij Van Harte & Lingsma en volgt daarnaast de Europese Comenius Leergang. Walravens pleit voor meer zelfreflectie bij leidinggevenden. “Leidinggevenden zijn opgevoed met het beeld dat carrière maken een must is. Status bepaalt nog. Zaken als een sjiek kantoor en een dure auto zijn vaak belangrijker dan een eigen visie. We streven voornamelijk naar lijfbehoud. Hoe hoger je komt, hoe voorzichtiger je wordt, want als je een fout maakt, word je daar onmiddellijk op afgerekend. Managers durven daarom geen wezenlijke stappen meer te zetten.” Volgens Walravens ligt het ambitieniveau in organisaties op een verkeerd zwaartepunt: zo snel mogelijk in korte tijd hogerop komen zonder samen te werken aan een hoger doel. “Juist nu hebben we leiders nodig die een eigen visie op de toekomst meebrengen en daarin hun eigen keuzes durven maken.”

Managers wordt vaak verweten dat ze te ver van de werkvloer afstaan. Volgens Walravens heeft dat alles te maken met verbinding. “Hoe hoger je komt, hoe belangrijker je wordt. Maar de medewerkers herkennen zich niet in een manager die op een voetstuk staat en zijn status ontleent aan zijn hippe telefoon, dure maatpak en personal assistant. Organisaties hebben behoefte aan mensen met een voorbeeldfunctie, die trends durven zetten en die inhoud en bevlogenheid prevaleren boven al het andere. We hebben nieuwe iconen nodig, leidinggevenden aan wie medewerkers zich kunnen optrekken.” Walravens pleit ervoor dat managers voor zichzelf de redenen langsgaan waarom zij zitten op de plek waar ze zitten.

Vijf tips voor bevlogen leiderschap

Walravens heeft vijf concrete tips voor managers die de inhoud voorop willen stellen.

1. Breng leiderschap terug naar de werkvloer

“Stimuleer de talenten van je medewerkers. Zij hebben met hun dagelijks werk net zoveel invloed op het succes van de organisatie als jijzelf. Geef ze de ruimte en laat het werkproces wat vaker lopen zoals het loopt. Daarmee voorkom je overorganiseren. Veel managers zijn de hele dag bezig met resultaten meten, afstemmen, overleggen en controleren. Ze raken verstrikt in de drukte van de dag en hebben geen tijd meer om vooruit te kijken.”

2. Stel bevlogenheid en betekenis voorop, de rest volgt vanzelf

“Eeuwenlang waren we verbonden door een gezamenlijke religie, die voor bezieling zorgde. Met het verdwijnen van religie lijkt ook de verbinding verdwenen. Dat is zonde want zingeving is een belangrijk onderdeel van succes. We hebben behoefte aan nieuwe waarden die ons binden. Vraag je eens af waarom je doet wat je doet. Wat drijft jou? En wat drijft je medewerkers en de organisatie?

3. Zie onzekerheden als nieuwe kansen, ga voor de lange termijn

“Na de Tweede Wereldoorlog dachten we: dit nooit meer. Eleanor Roosevelt speelde een bepalende rol bij het opstellen van de Rechten van de Mens. Nu moet er weer zoiets gebeuren. De aandacht voor geld en de te grote focus op eigen belangen is niet meer van deze tijd. We staan voor belangrijke keuzes. Vraag je eens af of je als leidinggevende grote inhoudelijke stappen hebt gezet, en als dat niet zo is: wat moet er gebeuren om dat wel te doen?”

4. Durf fouten te maken, alleen dan kan er sprake zijn van groei en vooruitgang

“Groeien kan alleen als je fouten durft te maken. Als samenleving moeten we af van die afrekencultuur. Natuurlijk, leiders zijn als topsporters: ze mogen worden afgerekend op hun prestaties. Maar alleen maar gaten schieten in andermans plannen is te makkelijk. Zorg dat potentieel succes zijn weg kan vinden. ”

5. Blijf in beweging, doe aan zelfreflectie.

“Vraag jezelf steeds af: Waarom doe ik dit. Waarom werk ik hier? Wat betekent carrière maken voor míj? Kan ik hier bijdragen wat bijgedragen moet worden? Zit ik op de goede plek? Of zit ik hier alleen maar om mijn hypotheek te kunnen betalen? Dezelfde vragen kun je ook stellen op organisatieniveau: doen wij dingen die bijdragen aan het geheel, of moeten we wat anders doen?”


Geplaatst door Corporate Compassion

Corporate Compassion

Geluk is het nieuwe geld!

Corporate Compassion brengt nieuws en opinie over ondernemen met hart voor mens, maatschappij en milieu. We stellen geluk boven geld en welzijn boven welvaart. Winst maken hoeft nooit ten koste te gaan van mens, dier of natuur...


Bekijk alle artikelen en de volledige beschrijving van Corporate CompassionLaatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Kindness is the language which the deaf can hear and the blind can see.

Mark TwainBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.