De flow van MVO

Ballons in the Air

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
VideoJa
Views:5988
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Corporate Compassion

Gekoppelde categorieen
Duurzaam in bedrijf, Slimmer werken, Milieu

(Marjolein Niestadt) Of duurzaamheid saai of sexy is, heb je zelf in de hand. Wat wil jij bijdragen?

Hoe vaak lees je de nieuwsbrief van MVO Nederland? Weet je precies hoe je organisatie kan profiteren van het duurzaamheidsbeleid van de overheid? Heb je deze week het nieuws op Urgenda.nl gevolgd? Het antwoord laat zich raden. Waarschijnlijk vraagt je 'gewone werk' al je tijd en energie. Duurzame beslommeringen zoals maatschappelijk verantwoord inkopen, voldoen aan de ISO 26000 normen of rekening houden met social return vormen een lastige verplichting boven op je toch al drukke agenda. Terwijl je het waarschijnlijk wel belangrijk vindt, als was het maar omdat het er gewoon bij hoort. Elke zichzelf respecterende organisatie doet tegenwoordig aan MVO. Er is weinig betere PR dan genoemd worden als Groene Held of een positie verwerven op de lijst van Duurzame 100.

Vertalen naar je eigen situatie

Het is een rare tegenstelling. We kijken op tegen mensen en organisaties die het voortouw nemen, maar vinden ons eigen MVO-beleid vaak lastig. Natuurlijk is het mooi dat we als samenleving hebben besloten dat duurzaamheid belangrijk is. Het is alleen jammer dat het zich op de werkvloer vaak vertaalt in weinig anders dan richtlijnen en certificaten. Of in het beste geval als een manier om media-aandacht te trekken. Het is lachwekkend dat prijzen uitreiken voor de duurzaamste paprika of onze ceo’s tien dagen met het openbaar vervoer laten reizen in de veronderstelling dat ze daarmee ‘een signaal afgeven’. Na die tien dagen stappen ze gewoon weer in hun (grote) auto. MVO lijkt steeds vaker op een verplicht nummer dan op een gezamenlijk doel. Uit onderzoek in opdracht van uitzendbureau Unique en TNO bleek onlangs dat werknemers bij het zoeken van een nieuwe baan nauwelijks belang hechten aan het MVO-beleid van een organisatie. Ze kijken eerst naar sfeer en cultuur envervolgens naar de arbeidsvoorwaarden en naar de inhoud van de functie. Daarna komen er wat andere zaken en tot slot kijkt 5 procent van de werkzoekenden ook nog even naar het duurzaamheidsbeleid. MVO leeft nauwelijks onder werknemers.

Mindful leven

Een gemiste kans. Want in de samenleving leeft duurzaamheid wel degelijk. En die samenleving bestáát grotendeels uit werknemers. Thuis kiezen we ‘vanzelf’ voor biologische producten, brengen we ons geld naar een duurzame bank en hechten we belang aan groene energie. Daar worden we boos over een weg die wordt aangelegd door het park waar onze kinderen spelen, geven we geld uit aan eerlijke chocola, en maken we ons zorgen over dat neefje of nichtje dat door een fysieke beperking moeilijk een baan kan vinden. We willen ‘mindful’ leven, hechte contact onderhouden met vrienden en familie, en zoeken inspiratie in tijdschriften, en soms dromen we over alles achterlaten en elders een nieuw leven beginnen.

Yvo de Boer en Herman Wijffels

Vrijwel iedereen wil graag iets voor de wereld of voor anderen betekenen. We uiten dat in vrijwilligerswerk, met donaties aan goede doelen en door gewoon eens iets extra’s te doen voor vrienden die dat nodig hebben. Het kost geen moeite en we worden er blij van. Toch lijkt je idealen verwezenlijken in je werk slechts voor een enkeling weggelegd. Maar we hoeven echt geen Yvo de Boer of Herman Wijffels te heten om betekenisvol te leven. Neem eens een minuut de tijd om stil te staan bij jouw  dromen en idealen. Wat vind je werkelijk belangrijk in het leven? Hoe ziet je ideale wereld eruit en hoe zou die dichterbij kunnen komen? Welke bijdrage wil je daaraan leveren?

Walmart en Vebego

Vergeet even alle MVO-verplichtingen en ga terug naar wat voor jouzelf betekenisvol is. Iedere baan geeft kansen om het verschil te maken. Kijk naar de Amerikaanse supermarktketen Walmart, waar medewerkers hun persoonlijke duurzaamheidsprojecten doen met als kernvraag: wat haal ik er zelf uit? Of dichter bij huis: Vebego, een van de grootste familiebedrijven van Nederland dat met de Vebego Foundation medewerkers een bijdrage laat leveren aan maatschappelijke projecten. Denk aan de grootste beweging op aarde en welke rol jij kunt spelen.

Het hoeft niet eens in projecten of stichtingen te zitten. Eigenlijk draait het maar om één ding: ga elke dag aan het werk met in het achterhoofd ‘wat kan ik vandaag bijdragen aan een groenere en gelukkiger wereld?’ Zie de kansen en mogelijkheden die zich aandienen. De ene dag is dat misschien iets groots, zoals overschakelen op groene energie, of op een slimmere manier met afval omgaan. De andere dag is het die cv van die jongere met een beperking, of juist die oudere sollicitant, met extra aandacht bekijken. Of gewoon eens een collega eerder naar huis sturen om een ziek familielid te verzorgen. MVO gaat niet alleen om de drie P’s (people, planet, profit), het gaat vooral om die andere twee: passie en pleasure. Ga voor wat jij belangrijk vindt. Kom in de flow, dan volgen de regels, subsidies en richtlijnen vanzelf wel.


Geplaatst door Corporate Compassion

Corporate Compassion

Geluk is het nieuwe geld!

Corporate Compassion brengt nieuws en opinie over ondernemen met hart voor mens, maatschappij en milieu. We stellen geluk boven geld en welzijn boven welvaart. Winst maken hoeft nooit ten koste te gaan van mens, dier of natuur...


Bekijk alle artikelen en de volledige beschrijving van Corporate CompassionLaatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

De grootste ontdekking aller tijden is dat iemand zijn toekomst kan veranderen door slechts zijn houding te veranderen.

Oprah Winfrey, Amerikaans televisiepresentatriceBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.