Denken in ziektes is een afwijking

Vincent van Gogh

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:6451
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Corporate Compassion

Gekoppelde categorieen
Genezing, Slimmer werken

Je maakt de samenleving gezonder als je focust op talent.

(Bas Smallenbroek)

Ziet u Vincent van Gogh als een patiënt of als een groot schilder? Wanneer u de eerste optie op zijn minst interessant vindt, is de kans groot dat u een medisch of aanverwant beroep heeft. In de medische wereld worden we opgevoed vanuit het beeld dat afwijkingen ongezond zijn en bestreden moeten worden. Sterker nog, in hoe we opgevoed worden zit het beeld dat afwijkingen bepalend zijn voor hoe iemand zijn gezondheid en zijn leven ervaart. Dat beeld zelf is een deformatie. Het denken in ziektes is een afwijking.

De World Health Organisation stelt dat gezondheid veel meer is dan de afwezigheid van ziekte of gebrek. Daarover is voor zover ik weet ook nergens discussie. Wat gebeurt er dan wanneer iemand juist wel een ziekte of gebrek heeft? In de spreekkamer werken afwijkingen vaak als de zwarte gaten van de medische wereld. Zwarte gaten in het heelal zuigen alle materie naar zich toe, die er vervolgens in verdwijnt. Afwijkingen zuigen alle aandacht als vanzelf naar zich toe. Dat geldt net zo goed voor de aandacht van de medicus als voor die van de patiënt. Daarmee worden afwijkingen de kapstok voor medische beeldvorming en beleidsvorming gericht op het aanstaande onheil. In ons dagelijkse patiëntcontact verbaas ik mij daar weleens over.

Ziekte of talent?

Wat valt er eigenlijk te zeggen over mensen met de een of andere afwijking? Met een chronische ziekte of bijvoorbeeld een persoonlijkheidsstoornis? Weten we hun talenten en mogelijkheden goed in te schatten? Zijn we ons bewust van een mogelijke meerwaarde? Een autistische stoornis is een afwijking. Het is ook een afwijking die bij een aantal mensen positieve aspecten versterkt die goed passen bij bepaalde functies in boekhouding of ICT. Vergezocht? Zeker niet. Zie het voorbeeld van Vincent van Gogh. De kunst loopt er van over. Van zijn tijdgenoot Henri de Toulouse Lautrec tot de recent overleden Michel Petrucciani.
Is het zakenleven zoveel anders? Bewierookte boeken als De Vastgoedfraude en De Prooi doen bij de nodige personages persoonlijkheidsstoornissen in enige vorm vermoeden. Het nieuwe beleid van DNB koppelt de risico-inschatting van die aspecten aan de beoordeling van het vermogen iets bijzonders te creëren. Wat mij betreft een verfrissende stap.

Potentie benutten

Hoe uitzonderlijk zijn deze afwijkingen eigenlijk? Ze komen best vaak voor en bovendien in alle leeftijdscategorieën. Zo zijn er naar schatting is 150.000 tot 200.00 mensen met Borderline klachten en 250.000 mensen met een bipolaire stoornis, dat is medisch jargon voor wanneer je manisch-depressief bent. Dit zijn aantallen waarbij de vraag naar relevantie ter plekke verbleekt. Zien we die mensen puur als klacht, als afwijking? Of hebben we hen als maatschappij ook iets te bieden?

In de sociale zekerheid blijkt inmiddels hoeveel meer recht je doet aan mensen en aan de maatschappij door te kijken naar wat iemand juist wel kan. In de zorg is dat een van de meest fundamentele stappen waar de komende periode behoefte aan is. Weten we mensen te prikkelen hun potentie te benutten, in plaats van op hun gebreken te wijzen? Wanneer straks vergrijzing en ontgroening weer voelbaar worden in de arbeidsmarkt kunnen we alle potentie maar al te goed gebruiken.

Bron: Corporate Compassion


Geplaatst door Corporate Compassion

Corporate Compassion

Geluk is het nieuwe geld!

Corporate Compassion brengt nieuws en opinie over ondernemen met hart voor mens, maatschappij en milieu. We stellen geluk boven geld en welzijn boven welvaart. Winst maken hoeft nooit ten koste te gaan van mens, dier of natuur...


Bekijk alle artikelen en de volledige beschrijving van Corporate CompassionLaatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Mainstream consensus often only means that all the fools are on the same side.

AnonymousBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.