Top 5 Hoogsensitiviteit op het werk

stress

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:18442
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Diep magazine

Gekoppelde categorieen
Genezing, Gezondheid, Ziekte, Earth Company, Slimmer werken

(Diep magazine) Ongeveer vijftien procent van de bevolking is hoogsensitief. Deze HSP's zijn bovengemiddeld gevoelig voor prikkels van buitenaf. Zij voelen zich snel overweldigd door harde geluiden, sterke geuren, fel licht en het gedrang van mensenmassa’s. Dat is niet altijd handig. Hoe handhaaf je je als HSP bijvoorbeeld op de werkvloer? Een aantal praktische tips.

1: Neem je werkplek onderhanden


HSP's zijn extreem gevoelig voor sfeer. Menig kantoortuin is echter totaal sfeerloos. TL-lampen, veel grijstinten en overal rinkelende telefoons. Wapen je hiertegen door van jóuw werkplek een kleine oase van rust te maken. Je kunt via je iPod naar rustgevende achtergrondmuziek luisteren. Koptelefoon op en daar ga je. Hang familiefoto's op of inspirerende afbeelding uit de natuur. Neem verse bloemen mee. Zeker in een kunstmatige omgeving brengt dit alles je zenuwstelsel meer tot rust. Zorg er ook voor dat je lekker zit. Dat ontspant je spieren.

2: Creëer plezierig werk


Hoe kijk jij naar je werk? Kom je mopperend binnen? Beleef je er weinig plezier aan? Probeer dan eens een andere bril op te zetten. Een meer positieve houding helpt je om je werk als minder belastend te ervaren. Zorg daarom voor plezierige contacten met collega's, help anderen, en probeer enthousiast te zijn over wat je doet. Zelfs een eentonige baan krijgt betekenis en wordt plezieriger wanneer je een positieve houding ontwikkelt. Lukt dat echt niet? Overweeg dan om van baan te wisselen.

3: Ga vaker vanuit huis werken


Het Nieuwe Werken is hip. En het lijkt meer dan de zoveelste hype te zijn. Veel bedrijven zien er langzamerhand de voordelen van in om flexibeler omgaan met arbeidstijd en werkomgeving. Thuiswerken is daar onlosmakelijk mee verbonden. Voor veel HSP's is dit een uitkomst, want thuis je werk doen is een belangrijke vermindering van overprikkeling. Praat eens met je baas of dit op jouw werk ook gerealiseerd kan worden! Al is het maar een dag in de week: het scheelt veel stress.

4: Neem kleine pauzes


Zit jij de hele dag op je werk? Sta dan geregeld even op. Neem telkens een mini pauze om even te lopen en te stretchen. Of doe elk uur een progressieve spierontspanning. Stel je voor dat alle spieren in je lichaam zich steeds verder ontspannen terwijl je een paar keer langzaam en diep ademt. Of doe een korte meditatie. In het boekje Vijf minuten voor jezelf in werktijd staan perfecte korte meditaties die je eenvoudig en snel kunt uitvoeren op je werk. Zo creëer je innerlijke rust, die je nodig hebt om overeind te blijven in de hectiek van je omgeving.

5: Word zelfstandig ondernemer


Nederland telt steeds meer ZZP'ers - Zelfstandigen Zonder Personeel – die parttime ondernemen. Eigen baas zijn kan voor veel HSP's die niet langer onder druk van een baas willen werken dé oplossing zijn. De voordelen zijn legio. Je hebt controle over je eigen werktijden, het soort mensen met wie je omgaat, en er zijn geen moeilijkheden met collega's of superieuren. Valkuilen zijn er echter ook, zoals het isolement en de totale verantwoordelijkheid. Zoek dus eerst uit of het ondernemerschap bij je past. Bijvoorbeeld door eens te gaan praten met de Kamer van Koophandel.

Bron: Overlevingsgids voor hoogsensitieve personen

De Amerikaanse psycholoog Ted Zeff presenteert in zijn boek een effectief stappenplan dat hoogsensitieve personen helpt te ontdekken of ze echte HSP’s zijn en wat dat betekent. Hij leert hen diverse technieken om zich te handhaven in een ‘doorgedraaide’ wereld, om om te gaan met geluidsoverlast en tijdsdruk thuis en op het werk en manieren te vinden om meer ontspannen deel te nemen aan het sociale verkeer.

Bron:


www.diepmagazine.nl


Geplaatst door Redactie Earth Matters
Laatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Soms valt het een generatie toe om groots te zijn. Jullie kunnen die generatie zijn.

Nelson Mandela, ex-president van Zuid-AfrikaBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.