Benefiet Earth Matters: Terra Libertas! Zaterdag 6 september in Haren

Benefiet Earth Matters

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights


(Earth Matters) Op zaterdag 6 september organiseert Earth Matters een benefiet. Na 5 jaar onafhankelijk nieuws is het tijd om de balans op te maken en samen met jullie, ons lezerspubliek, de volgende stap zetten.

Voor deze dag hebben we een mooi en inspirerend programma samengesteld met allerlei binnen- en buitenlandse sprekers, workshops, een markt, meditatie, forumdiscussie en geven we het startsein voor Terra Libertas: de vrije wereld die we zelf en als mensen met elkaar vorm geven en waar de aarde, mensen, vrede, integriteit, gezondheid en vrijheid centraal staan.

Benefiet Earth Matters: Terra Libertas 

 • Datum: Zaterdag 6 september 2014
 • Tijd: van 12:00 tot 20:00
 • Adres: Kerklaan 30 - Biotoop (route)
 • Plaats: Haren (Groningen)
 • Entree: € 29,50
 • Diner: Heerlijk biologisch vegetarisch warm buffet, 
  niet verplicht, maar wel alleen vooraf reserveren € 12,50
 • Dresscode: 100% Vrijheid!

 

Actie

Klik hier voor de actie "Kom en deel Terra Libertas" en ontvang een tweede kaartje gratis!


Klik hier voor het programma

Aankomsthal benefiet: Olifanten in de kamer
(foto: grootste zaal in auditorium voor 250 mensen, aan beide zijkanten zit nog een auditorium met plek voor 100 mensen, de totale capaciteit is 450)

Bij aankomst op het benefiet ontmoeten we, voordat we als vrije mensen van vlees en bloed het land van Terra Libertas kunnen betreden, eerst allerlei ontberingen met flink wat Olifanten in de kamer. Het Engelse gezegde “The Elephant in the Room” staat voor het negeren van een voor de hand liggend probleem. Een olifant in je kamer zie je niet over het hoofd. Door te doen alsof je hem niet ziet, kies je er dus voor om een groot probleem uit de weg te gaan. Op basis van deze gedachte zijn we, met de beste documentaires van de afgelopen vijf jaar, de serie “Olifanten in de kamer” op Earth Matters begonnen. De feiten die in deze documentaires worden gepresenteerd, zijn zo onloochenbaar en tegelijkertijd ook zo groot, dat het niet eenvoudig is om jezelf er tot te verhouden. Laat staan een ingang te zoeken om dat als samenleving te doen. Met open ogen en vele 100% in het publieke domein verifieerbare zekerheden, zien we dat we ook in Nederland niet meer in een democratie leven en de natuur op grote schaal kapot wordt gemaakt. 

Thom Hartmann opent zijn meesterwerk The Last Hours of Ancient Sunlight met:"In de 24 uur die sinds gisteren voorbij zijn gegaan, is er meer dan 200.000 hectare oerwoud vernietigd op onze aarde. 13 miljoen ton aan giftige chemicaliën zijn losgelaten in ons milieu. Meer dan 45.000 mensen zijn gestorven van de honger, 38.000 daarvan zijn kinderen. En meer dan 130 plant- en diersoorten zijn uitgestorven door acties van bedrijven. (De laatste keer dat er zo'n snel verlies van soorten was, was ten tijde dat de dinosaurussen verdwenen). En dit allemaal sinds gisteren."

Hij schreef dat al in 2004. Sindsdien is het plaatje er niet beter op geworden, integendeel. Ook op andere vlakken. Al onze e-mail, skype- en telefoongesprekken worden standaard, integraal, bijna realtime doorgestuurd naar de Amerikaanse overheid met medeweten van de Nederlandse regering, de media en ons allemaal. De EU, die een groot NEE van de kiezers kreeg op het referendum voor een Europese grondwet, veranderde vervolgens de volgorde van een paar hoofdstukken en kreeg het zonder enige volksraadpleging kracht van wet als het Verdrag van Lissabon, dat nu voor 80% boven de Nederlandse wet staat. Over een paar weken kan het door de TTIP zo zijn dat bedrijven kunnen verbieden dat wetgeving tegen bijvoorbeeld GMO of schaliegas illegaal is. In Amerika worden mensen met riotguns op hun eigen erf overvallen omdat ze groenten uit hun eigen tuin eten en diezelfde wetgeving - zogenaamd om de consument te beschermen - is hier door de EU ook al voorgesteld. De lijst met dit soort zaken is eindeloos. Maar zoals dat in onze samenleving met vele olifanten in de kamer gaat, blijft (bijna) iedereen doen alsof er niets aan de hand is...

Niemandsland: Terra Nullius
Na de beproevingen in de hal met de Olifanten in de kamer komen we daarom ter bezinning in een stuk niemandsland: TERRA NULLIUS. Dit is een term die door Europese machthebbers in de 16e en 17e eeuw werd gebruikt om land op de landkaart aan te merken waar zij vonden dat geen beschaving was. In de 18e eeuw gaf dit ‘legaliteit’ aan het koloniseren van land, bewoond door ‘onbeschaafde mensen’. Dat is de basis van wat we nu onze moderne ‘beschaving’ noemen.

Het stuk niemandsland geeft ons de vrijheid om de zaken in hun oorspronkelijkheid te bekijken. Deze afstand maakt dat er plotseling allerlei eenvoudige oplossingen voorbij komen die de problemen van de olifanten in de kamer als sneeuw voor de zon zouden kunnen laten verdwijnen. Het zijn echter oplossingen die alleen in Terra Libertas hun beslag kunnen krijgen. Alleen als we samen een fors innerlijk besluit nemen om de vrijheid die ons geboorterecht is met beide handen vast te pakken, kunnen deze oplossingen ook daadwerkelijk uitgevoerd worden.

En er is nog iets anders annex met de olifanten onder ogen zien:

"The truth wil set you free, but first it will piss you off."

Het is een feit dat gevoelens van verdriet, angst en boosheid soms opkomen bij het onder ogen zien van wat er feitelijk aan de hand is. En voor sommigen is dit een zwaar understatement. Laten we daarom vooral niet vergeten dat:

"It is not a sign of good health to be well adjusted to a profound sick society."

En hoe wrang dat ook moge zijn, het is dus ook een groot comliment. Je bent mens en kunt oorspronkelijk voelen. De redenen dat we ons er niet lekker bij voelen, vinden hun oorsprong in het oude paradigma van Terra Nullius. Waarom echte oplossingen alleen maar kans van slagen hebben in Terra Libertas heeft met een ander paradigma te maken:

Freedom: Everyone, everywhere!

Paradigma:

Terra Nullius

Paradigma:

Terra Libertas


Tijd = geld

Chemie als oplossing

Patenten op leven

‘Vrijheid’ van meninguiting

Competitie

Bezit

Schaarste

Medicijnen

Ecocide

Fight for peace

Tijd = kunst

Natuur als oplossing

Ondersteunen van leven

Vrijheid van meningsvorming

Samenwerken

Gebruik

Overvloed

Voeding

Permacultuur

Peace for peace

Als we het laatst genoemde verschil in paradigma nemen:

"Fight for peace" ten opzichte van "Peace for peace"

Dan kunnen we stellen dat ondanks de 100% legitimiteit van onze boosheid en andere onaangename gevoelens, zowel persoonlijk als als samenleving, dit de enige houding is die de oplossing kan dragen:

"Love is the answer, no matter what the question is."

Inelia Benz laat over deze, wat soms welhaast een onmogelijke opdracht lijkt, een eenvoudig en hoopvol licht stralen:

"Er is geen schuldvraag en de oplossing moet inclusief zijn. Ja, we ondersteunen mensen die het nodig hebben in onze omgeving. We eten vlees van kleine biologische boerderijen die van hun dieren houden. Ja, we kopen onze meubels van duurzaam hout, kleren van bedrijven die hun medewerkers niet uitbuiten. Maar hoe verhouden we ons tot de daders van al die angst en pijn? We zouden ze in onze sfeer van licht kunnen zetten, en de Aarde haar werk laten doen. Als een 'singulariteit' – ben ik maar een persoon. Maar WIJ zijn met velen.

Als we tien minuten per dag onze tijd zouden geven om die mensen in ons collectieve licht te zetten, kan dat een enorme verschuiving voor hen en voor ons teweegbrengen. En laten we onze aandacht na die tien minuten richten op het voelen van liefde en verbondenheid met elkaar als bewuste mensen over de hele wereld. Onze collectieve kracht neemt daardoor toe - en ieder van ons is dan beter in staat om ons collectieve werk te volbrengen."

In het niemandsland van Terra Nullius krijg je dan ook de keus om - al dan niet - persoonlijk uit te burgeren van het paradigma van Terra Nullius, een fundamenteel menselijke richting te kiezen en je klaar te maken voor je eerste schreden in:

Terra Libertas
De lancering van Terra Libertas aan het begin van de dag is tegelijkertijd de onthulling van hoe wij Terra Libertas zien en op welke manieren we dat met elkaar vorm zouden kunnen geven. Op het benefiet kun je ter inspiratie met diverse mensen, organisaties en projecten kennismaken die, terwijl ze midden in de wereld staan, op hun manier al invulling hebben gegeven aan een vrij, gezond en harmonieus leven. Sieger, één van onze medewerkers, woont, eet en drinkt voor € 10,- per week in een vredestuin / zelfvoorzienende eco-community in Spanje op een paradijselijke plek en kan met een beetje lokaal geld dat op 100% vertrouwen is gebaseerd in zijn resterende onderhoud voorzien. Dat is geen utopie meer, het kan en het wordt nu geleefd.

Over vrij worden gesproken: Anthony Migchels gaat de meest moderne munt lanceren die 1-op-1 gekoppeld is aan de euro, geen inflatie, deflatie en geen rente kent en toestemming van de Nederlandse bank heeft(!). We besteden aandacht aan de stand van zaken rond vrije energie. Je krijgt tips over hoe je jouw persoonlijke Terra Libertas vorm kunt geven. Aan het eind van de dag is er een rondetafelgesprek over hoe we dat als samenleving kunnen doen en sluiten we af met een gezamenlijke meditatie.

Waarom is de lancering Terra Libertas een benefiet Earth Matters?

Om de olifanten in de kamer voor de Nederlandse situatie in beeld te krijgen, en vooral de oplossingen gelijktijdig en goed gefundeerd onder de aandacht te brengen, is meer nodig dan we momenteel ter beschikking hebben. In onze studio hebben we nu tot vier keer toe een fatale crash gehad van een hoog segment consumenten-pc. Het grootste gedeelte daarvan was in spullen gedoneerd. Onze - in aanvang - vijf wekelijkse uitzendingen die we gepland hadden, hebben we hierdoor helaas tot nader order uit moeten stellen. De tijd die we hiermee hebben gekregen, hebben we gebruikt om de concepten die er lagen verder aan te vullen, uit te werken en op allerlei manieren te verzuiveren.

We willen dagelijks eigen programma's uitzenden. Daarvoor hebben we een semiprofessionele mobiele studio nodig plus aanloopkosten die gedekt moeten worden. De incidentele kosten daarvan bedragen gezamenlijk € 30.000,-. Dat is voor ons een hoog bedrag, maar in de media telt het nauwelijks mee. De media-industrie is een miljardenindustrie. TV-omroepen hebben vaak tientallen miljoenen tot hun beschikking. Zo’n budget is voor ons zwaar overdreven, maar die € 30.000 hebben we voor een goede start wel nodig.

We willen niets minder dan de legitimiteit van het menselijke leven waarlijk herstellen en daarmee de aarde behoeden van verdere aanvallen op haar verpletterend mooie, doch zwaar beschadigde ecosystemen waar wij onderdeel van uitmaken.

Het MOET mogelijk zijn om de samenleving opnieuw uit te vinden en wij willen ons daar 100% voor inzetten.

Maar de tijd dat de pioniers het alleen doen is voorbij.

Als we het nu niet samen doen, is onze kans op een open en vrije samenleving verkeken. Als je wilt zien gebeuren wat wij voor ogen hebben, help ons dan. Dat kan op het benefiet. En je kunt ook Earth Crew worden vanaf € 5,- per maand. Die € 30.000 is incidenteel en dat willen we met het benefiet bij elkaar krijgen. Om onze organisatie structurele stabiliteit te geven hebben we 5.000 mensen nodig die ons helpen door Earth Crew te worden. Die Earth Crew hebben we nodig om onze programma’s te maken en waarmee we zowel de Olifanten als de oplossingen in het licht zetten. Tot 1 november 2014 voeren we daarvoor campagne en maandelijks publiceren we transparante financiële overzichten van onze organisatie. Met 5.000 Earth Crew leden kunnen we doen wat we voor ogen hebben. Earth Matters heeft wat ons betreft nog geen 5% van haar latente potentieel gebruikt. Dus, wij hebben er zin in! Doe jij ook mee?

Word ook Earth Crew! (v.a. € 5,- per maand)

Programma benefiet Earth Matters: TERRA LIBERTAS!

 • Binnenkomst met Olifanten in de kamer
 • Eenvoudige oplossingen en uitburgeren in het niemandsland van Terra Nullius
 • Entree bij en lancering van Terra Libertas.
 • Lancering van alternatieve, landelijke munt die gekoppeld is aan de euro, maar geen inflatie, deflatie of rente kent en toestemming van de Nederlandse bank heeft(!) | door Anthony Migchels
 • Markt met organisaties en producten die een vrij en gezond leven ondersteunen
 • Diverse binnen- en buitenlandse sprekers waaronder Ard Pisa, Marieke de Vrij, Door Frankema, Lucia Amaya, Arjan Bos (wordt nog aangevuld)
 • Genezende kruiden workshop met Saskia Nieboer
 • Live muziek
 • Benefiet veiling met bijzondere items w.o. stenen van Adam's Calendar en de Bosnische piramide | er zijn 30 stoelen aan de biedtafel te koop voor € 100,- per stuk. Er zijn 20 stukken met beginprijzen variërend van € 100 tot € 500,-. Twee stukken zullen in het gehele publiek geveild worden. 
 • Een biologisch, vegetarisch warm buffet (€ 12,50, bij kaartje via Orongo te bestellen, alleen bij reservering vooraf)
 • Een gezamenlijke meditatie
 • Aan het eind is er een paneldiscussie / interactie met de zaal en een afsluitende meditatie.
 • En nog veel meer verrassingen!

We hopen dat je net zo enthousiast bent over het onderwerp en het programma als wij, en dat we samen met jou en vele anderen op zaterdag 6 september 2014 de vrijheid die ons geboorterecht is nu echt en bewust gaan leven.

Hartegroet van het benefietteam van Earth Matters,

Jacqueline, Esther, Rogé, Katherine en Arjan

De foto's zijn van Anthony Migchels in het blauw een stukje hierboven, dan komt Lucia Amaya van the Gift Foundation en Society Matters, daaronder Ard Pisa met als onderwerp Keuzevrijheid in de zorg, Marieke de Vrij belicht maatschappelijke opstanding vanuit spiritueel perspectief met praktische tips, Saskia Nieboer met een genezende kruiden workshop, Door Frankema met gezond en vaccinvrij opgroeien + thuisscholing en Arjan Bos die namens Earth Matters Terra Libertas gaat lanceren.
Dit is het bevestigde gedeelte van het programma, dit wordt nog uitgebreid en zullen we via de website laten weten.

Word ook Earth Crew! (v.a. € 5,- per maand)

Stichting Earth Matters | Kerklaan 30 B | 9751 NN | Haren


Er is ter gelegenheid van het benefiet eenmalig ook een t-shirt van 100% biologisch katoen te bestellen voor € 25,-

Ze zijn er in de maten S t/m XXXL, je kunt ze bij het kaartje voor de benefiet bestellen en worden bij entree van het benefiet overhandigd.


Citaat uit onze missie en visie over burgerlijke ongehoorzaamheid:

“Burgerlijke ongehoorzaamheid is een randvoorwaarde voor een gezonde samenleving. Als individu willen we ons geweten volgen en soms gaat dat in tegen de wetten en regels die de overheid oplegt. De burgerlijke ongehoorzaamheid waar wij het over hebben is per definitie geweldloos en vindt nooit plaats uit louter eigenbelang. Er zijn ons inziens vier stelregels wanneer burgerlijke ongehoorzaamheid legitiem is:

 1. als de overheid de bestaansveiligheid van mensen in gevaar brengt
 2. als zij een onrechtvaardige verdeling organiseert
 3. als zij de waarheid manipuleert
 4. als zij de vrijheid van mening onderdrukt

De gehoorzaamheid aan de staat moet dan wijken voor de gehoorzaamheid aan rechtvaardigheid.”

Als vrijheid je lief is, doe mee!

TERRA LIBERTAS! 


Route naar de Biotoop in Haren:

Met de auto:

 • Volg A28 richting Groningen 
 • Neem afslag 38-Haren richting Haren/Paterswolde
 • Neem op de rotonde de 2e afslag naar Vondellaan
 • Ga bij de rotonde rechtdoor om op Vondellaan te blijven
 • Neem op de rotonde de 2e afslag (rechtdoor) naar de Molenweg
 • Sla de tweede weg naar links in naar de Kerklaan
 • De ingang van de Biotoop is na 400 meter links.
 • Na 400 meter kun je je auto parkeren op het parkeerterrein aan de rechterkant
 • Tegenover het parkeerterrein is de ingang van de Biotoop. 
 • Op het terrein kun je rechtdoor lopen naar de trap bij ingang voor de 5 schoorstenen
 • Er zijn mensen aanwezig die de weg zullen wijzen. 

Met de trein:

In Haren is een treinstation dat zich op 1,2 km afstand bevindt. Het is een kwartiertje lopen vanaf het station:

 • Ga noordwestelijke op Stationsplein richting Rummerinkhof - 40 m
 • Stationsplein draait iets naar rechts en wordt Rummerinkhof - 170 m
 • Sla linksaf naar de Zorgvrij - 69 m
 • Flauwe bocht naar links bij Ossewei - 98 m
 • Sla rechtsaf naar de Oosterweg - 110 m
 • Sla linksaf naar de Kromme Elleboog - 300 m
 • Sla rechtsaf naar de Kerklaan - 200 m

Met de bus:

Er zijn diverse mogelijkheden vanuit allerlei richtingen. Het best is om dit zelf te checken op deze website: 9292.nl

Met de fiets vanuit Groningen: 

Rij de Helperzoom helemaal af richting Helpman, aan het eind van de Helperzoom kun je een bocht naar rechts en na 80 meter weer naar links maken. Dan zit je al op de Kerklaan. Het is nog ongeveer 2,3 km fietsen op de Kerklaan. Je kunt je fiets parkeren op het terrein van de Biotoop. 

Over de Biotoop

DE BIOTOOP is de nieuwe naam van het voormalige Biologisch Centrum in Haren. In de zestiger jaren opgetrokken voor de Levenswetenschappen van de RUG en sinds 2013 in beheer van huisvester CareX. Nu wonen en werken er meer dan 250 mensen en is het met 30.000 m2 op 8 Ha een van de grootste creatieve broedplaatsen van het land en veruit de groenste. Op het terrein staan zeven gebouwen, vleugel A t/m G. In de A- en B-vleugels zijn de werkplaatsen en studio's geconcentreerd. In de F-vleugel bevindt zich naast een aantal werkplaatsen een restaurant en zijn er een aantal collegezalen beschikbaar voor film, theater, muziek en bijeenkomsten. In de andere vleugels wordt gewoond.

In vleugel B op de foto hier rechtsboven heeft Earth Matters samen met Orongo en ONE heart 300 m2 kantoor tot haar beschikking. Het benefiet vindt in vleugel F plaats, daar zijn de auditoria. 

De hal van de Biotoop 

Het eerste gedeelte van deze hal wordt omgetoverd tot een kamer met Olifanten die op allerlei manieren aanwezig zijn. Dan zie je het niemandsland met haar onverwachte oplossingen gloren en kun je de keus maken voor: Terra Libertas!

Is trappen lopen niet handig voor je? Geen probleem! Via een andere route kun je bij een lift. Geef dat even aan op het ticket. Evt. rolstoel of iets dergelijks ook graag)


Doe mee en word Earth Crew! 

Voornaam
Achternaam
Plaats
E-mailadres
Rekeningnummer
Bedrag  €5,- 
 €10,- 
 €25,- 
 €50,- 
 €100,- 
 Ander bedrag, nl 
Frequentie maand 
Ik machtig stichting Earth Matters hierbij tot wederopzegging om bovenstaand bedrag maandelijks van mijn bankrekening af te schrijven.

Geplaatst door Redactie Earth Matters
Laatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Hoe eerlijker je luistert naar de stemmen in jezelf, des te beter hoor je de geluiden van buitenaf.

Dag Hammarskjöld, Zweeds politicusBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.