Earth Matters nu samen met Duurzaamnieuws.nl in Biotoop Haren

Verhuizing naar Haren

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:9784
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Earth Matters

Gekoppelde categorieen
Site mededelingen, Aarde en milieu

(Earth Matters | door Arjan Bos) Sinds begin augustus waren we op onze nieuwe locatie in de Biotoop in Haren druk aan het verbouwen. Van verven tot het aanleggen van een nieuw netwerk, van tapijt leggen tot ramen wassen, van een muurtje weghalen tot deuren plaatsen etc. etc. Gelukkig waren er vele mensen die een handje hebben geholpen zodat we op vrijdag 30 augustus konden verhuizen. De binnenstad van Groningen en het Noorderplantsoen gaan we zeker missen, maar we krijgen er een zee van ruimte (van 75 m2 naar 250 m2) met veel groen voor terug.

De Biotoop is het voormalig Biologisch Centrum van de RUG, een gigantisch complex met ongeveer 600 lokalen, 8 kassen, bossen, 3 auditoria, kantines en noem maar op. Er zijn aparte vleugels met een woonbestemming, ateliers en kantoren. (Alleen voor kantoren zijn er nog plaatsen vrij, wonen en ateliers zitten al vol. Bij interesse kun je je aanmelden via www.carex.nl)

Johan Polling had zijn vrachtwagen ter beschikking gesteld zodat we in 1 keer over konden:

 

 

 

 

 

 

 

 

Vlnr de verhuisbikkels: Ton Sieben, Pieter Dijkstra, Johan Polling, Arjan Bos en Chiel Zwarts: 

Sake van de Wal had aangeboden onze tapijttegels te leggen en doneerde ook 14 computers met beeldscherm en muis/toetsenbord. Van Harmen Uijttewaal kregen we 3 energieplanen en een kraanwatervitaliser. Van Thea Boven en Dominicus Hettinga en Senseo, Erwin Gillissen heeft alle ramen van binnen en buiten gewassen. Pieter Dijkstra en Peter Hermans waren er veel en hebben het meeste kluswerk verricht. Agus Judistira heeft o.a. van 50 lankabels de 8 draden moeten blootleggen en aansluiten om het netwerk op orde te maken. Van de donaties voor de verhuizing hebben we 250 m2 tappijttegels voor € 170 gekocht en verf + benodigdheden voor een bedrag van € 425.

Een impressie van de nieuwe ruimtes: 

De studio van Truth Matters:

De kantine:

  • Er zijn 3 auditoria, 1 voor 250 personen en 2 voor 100 personen. Daar gaan we o.a. symposia en de ONE heart lezingen organiseren. 
  • We mogen een stuk kas en een stuk tuin gaan gebruiken om onze eigen groenten te verbouwen
  • Het is een creatieve broedplaats: er zijn veel andere bewoners en bedrijven / kunstenaars waar we mee kunnen samenwerken. 
  • Het is normaal bij verhuurder Carex (antikraak) dat je gesommeerd kan worden om binnen een maand het pand te verlaten, maar dat is hier niet het geval. We kunnen er gegarandeerd zitten tot 2020! 

We heel blij met de nieuwe plek waar we alle ruimte hebben voor onze nieuwe initiatieven en zijn ontzettend dankbaar voor alle hulp, spullen en donaties die we aangeboden hebben gekregen. SUPER bedankt allemaal! 

Arjan Bos

PS 1 Binnenkort komen we met een inhoudelijke update met de voortgang van alle nieuwe initiatieven. Door de verhuizing zijn we best achterop geraakt met een aantal zaken en hebben nog niet op alle mails kunnen reageren, sorry daarvoor! 

PS 2 Hieronder nog een artikel over onze verhuizing dat 12 september in het Harener weekblad verscheen. 


(Harener Weekblad) Haren is twee opvallende bedrijven rijker. De website Duurzaamnieuws.nl heeft zich in het Biotoop gevestigd, net als Truth Matters. De twee bedrijven hebben net hun kantoren ingericht. Ze hebben samen grote plannen en mikken op samenwerking.

Nu zich er in het Biotoop – het vroegere Biologisch Centrum aan de Kerklaan– steeds meer bedrijven en kunstenaars vestigen, lijkt er van alles mogelijk.

Arjen Bos van Earth Matters: “We groeien flink en zitten in een professionaliseringsslag. Earth-matters.nl is onze nieuwsite. Onder de naam One Heart organiseren wij maandelijks lezingen en we hebben nog Nataraj voor de organisatie van feesten en onder de naam Truth Matters lanceren we binnenkort een tv station.
Op 18 september is er bijvoorbeeld een congres met de bekende schrijver Geert Kimpen. Dat houden we nu nog in Huis de Beurs in Groningen, maar we hopen dat volgend jaar hier in het Biotoop te kunnen doen. In het Biotoop zitten namelijk grote auditoria. Die hebben nu nog een flinke opknapbeurt nodig, maar bieden wel veel ruimte en mogelijkheden.”

Duurzaamnieuws.nl is de grootste nieuwssite in Nederland op het gebied van duurzaamheid. Hij heeft zo’n 50.000 bezoekers per maand.

Peter van Vliet: “We hebben grote energiebedrijven als Eneco die bij ons adverteren, maar we kunnen flink kritisch zijn. Het komt wel voor dat we vrijdag aan het eind van de middag gebeld worden door een woordvoerder van een ministerie die ons vraagt ‘of dat en dat er af kan.’ Dat doen we natuurlijk niet. We hebben trouwens qua adverteerders wel onze grenzen. Atoomstroom komt er bij ons bijvoorbeeld niet in.”

Earth Matters is een website voor ‘het andere nieuws.’ Arjan Bos: “Steeds meer mensen hebben door dat je in het achtuurjournaal heel veel nieuws níet hoort. Dat aanbod is maar heel schraal. Wij publiceren dat andere nieuws wel en bereiken per maand zo’n 80.000 lezers.”

Op de website vindt je heel uiteenlopend nieuws, zoals over schaliegas, de ‘duurzame troonrede 2013,’ en veel nieuws over spiritualiteit.

Arjan: “Veel van onze lezers en medewerkers zitten in Amsterdam maar als website kun je natuurlijk overal gehuisvest zijn. Wij zaten eerst in de Boteringestraat in de stad, maar hier hebben we vierkeer zoveel ruimte voor minder geld. In het totaal hebben we nu zo’n 163 vrijwilligers uit het hele land die bijdragen voor ons schrijven.”

Peter: “We zijn ook echt in een groeifase. De belangstelling voor onze onderwerpen zoals duurzaamheid is sinds de film van Al Gore in 2007 enorm toegenomen. We zijn nu aan het professionaliseren en hebben heel leuke plannen. Samen willen we ook televisie gaan maken; duurzaamnieuwsTV. Online, tweewekelijks, met korte reportages en verslagen van evenementen. We willen onderwerpen belichten die de mainstreammedia laten liggen.”

Het lijkt trouwens geen toeval dat de bedrijven zich gevestigd hebben in het Groenste Dorp van Nederland. Of toch? “Nee, dat wisten we niet, dat Haren het groenste dorp is. We weten wel dat er hier veel gebeurt op het gebied van duurzaamheid. We hebben trouwens zelf plannen om hier achter het centrum een proeftuin aan te gaan leggen, waar we gaan experimenteren met het verbouwen van voeding van het land. Dat is een trend voor de toekomst: kleinschalig en lokaal voedsel produceren.”

Artikel geplaatst door Marco in 't Veldt op 12-09-13 09:04.
 

Impressie van het gebouw / terrein:
 
 
 
 
 
 
 
 

Geplaatst door Arjan Bos

Arjan Bos

Mijn naam is Arjan Bos, ik ben vrijlieft, vader van drie kinderen en woon in Delft.

Een veelkleurig pallet aan ervaringen in allerlei reizen, banen en levensvisies vormden de basis voor het opzetten van Stichting Earth Matters...


Bekijk alle artikelen en de volledige beschrijving van Arjan BosLaatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

De grote gave van ons mensen is dat we empathisch kunnen zijn.

Meryl Streep, Amerikaans actriceBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.