Overview

Archive: The Blue Marble

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
VideoJa
Views:7623
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Earth Matters

Gekoppelde categorieen
(Grens)wetenschap, Maan, Universum, Bewustzijn

Het Overview Effect is een levensveranderende ervaring opgedaan door het zien van de aarde vanuit de ruimte of vanaf het maanoppervlak. Een ervaring die een astronaut zijn perspectief van de planeet en de plaats van de mens daarop geheel transformeert.

Kenmerken van zo'n ervaring zijn een gevoel van ontzag voor de planeet, een diepgaand begrip van de interconnectie van al het leven en een hernieuwd gevoel van verantwoordelijkheid voor de zorg voor het milieu.

In 1987 beschreef Frank White voor het eerst dit bijzondere effect in zijn boek 'The Overview Effect: Space Exploration and Human Evolution'. In 2012 verscheen op de veertigste verjaardag van de bekende 'Blue Marble' foto de korte documentaire 'Overview'.

De Blue Marble foto is een beroemde foto van de aarde, genomen op 7 december 1972 door de bemanning van de Apollo 17 op ongeveer 45.000 kilometer afstand van de aarde. De foto is waarschijnlijk één van de meest verspreide foto's ooit. Er zijn maar weinig foto's van de volledig verlichte aarde (waarbij de astronauten de zon in de rug hebben bij het nemen van de foto). Voor de astronauten leek de aarde op een blauwe knikker, vandaar de naam.

'Overview' is een korte film die het Overview Effect verkent door middel van interviews met vijf astronauten die het effect zelf hebben ervaren. De film geeft inzicht in de implicaties en het belang van dit begrip voor de maatschappij en onze relatie tot het milieu.

Enjoy!

Bron:

http://www.overviewthemovie.com/


Geplaatst door Jessica Solcer
Laatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Men ziet slechts goed met het hart. Het echt belangrijke kan men met de ogen niet zien.

Antoine de Saint-ExupéryBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.