Student Delft bedenkt haalbare oplossing voor plastic soep

garbage

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
VideoJa

Gekoppelde categorieen
(Grens)wetenschap, (Verborgen) nieuws, Technologie, Milieu

(Het kan wel) Delftse student Boyan Slat denkt dat hij een oplossing heeft om een groot deel van de “plastic soep” uit onze oceanen halen. Dit is de enorme hoeveelheid plastic afval dat uiteindelijke in de zee terecht gekomen is. In de oceanen zijn plastic afvaleilanden te vinden ter grootte van hele landen.

Slat denkt het probleem deels op te lossen met recyclingstations die op een vaste plaats in de oceaan drijven. Deze stations verzamelen plastic dat dankzij ronddraaiende zeestromen, de zogeheten gyres, vanzelf naar ze toe komt drijven. Door het plastic te recyclen denkt Slat dat zijn idee zelfs geld kan opleveren. Sinds begin dit jaar is er een speciale stichting The Ocean Cleanup die de ideeën van Slat en zijn vrienden werkelijkheid moet maken.

Boyan Slat kwam op het idee samen met zijn vriend Tan Nguyen. Zij werkten aan een onderzoeksproject voor hun studie aan de Universiteit in Delft. Een artikel op basis van het onderzoek won verschillende prijzen, en sinds 2012 is Slat bezig met het uitwerken van het concept.

In feite is het idee heel simpel: de recyclestations drijven in de oceaan. De zeestroming brengt het plastic richting de stations. Lange bomen houden het plastic tegen, maar niet vissen en ander zeeleven. Het plastic wordt naar de stations gedreven, waar het vervolgens in een grote bak terecht komt, en gerecycleerd kan worden. De operatie kost zeer weinig energie, omdat de zeestroming het meeste werk doet. Niet al het plastic kan zo verwerkt worden, maar Slat hoopt toch 1/3 van het totale plastic oceaanafval op te ruimen. Het gaat hier om 7,250,000,000 kg.

Slat en de zijnen zoeken nog ondersteuning voor hun project. Je kunt bijvoorbeeld hun idee promoten via sociale media. Ook zoeken zij technische jongens en meiden die hun brainpower voor het project willen inzetten.

Bron: hetkanwel.net


Geplaatst door
Laatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Ik noem bouwkunst gestolde muziek.

Johann Wolfgang Goethe, Duits filosoofBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.