De huilende zee - De bedreigingen van de oceanen en hun bewoners. Hoe gezond zijn vis en visolie?

detail bookcover

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
VideoJa
Views:9494
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Succesboeken.nl

Gekoppelde categorieen
Media en agenda, (Verborgen) nieuws, Geografisch, Boeken, Dierenwelzijn, Aarde en milieu, Milieu

(Advertorial | Succesboeken) Het bestaan van de mens hangt voor een groot deel af van de gezondheid van onze zeeën: ruim 70% van de wereld bestaat uit zee. Dit boek biedt bondige informatie over de alarmerende situatie van de wereldzeeën.

  • 90% van alle roofvissen – die bepalend zijn voor de gezondheid van het ecosysteem – is inmiddels uit de wereldzeeën verdwenen.
  • Van de Europese visbestanden is 88% overbevist of al ingestort. In 2013 moet een belangrijk deel van de Europese vissersvloot geëlimineerd zijn.
  • Jaarlijks verdrinken miljoenen zeezoogdieren, zeeschildpadden en zeevogels, omdat ze verstrikt raken in visnetten en vislijnen.
  • Elk jaar vallen honderdduizenden zeehonden en (bedreigde) walvisachtigen ten prooi aan jagers.
  • Een derde van alle haaiensoorten wordt met uitsterven bedreigd.
  • Ontelbare vogels en vissen verhongeren met hun magen vol plastic dat zij voor voedsel hebben aangezien. In de Stille Oceaan drijft een continent van onafbreekbaar plasticafval, zo groot als de helft van Europa!
  • Inmiddels bestaan er ook al geen volledig gezonde koraalriffen meer. Hun status is ernstig bedreigd en dat betekent het einde van alle koraalriffen tegen 2060. Ditzelfde lot wacht de mangrovebossen, de belangrijkste kraamkamers voor honderden vissoorten. Deze bossen worden gerooid om plaats te maken voor vis- en garnalenkwekerijen.

Wetenschappers hebben met een computermodel aangetoond dat als er niets verandert, de zeeën in 2048 leeg zullen zijn. Met het instorten van de mariene ecosystemen valt niet alleen een, voor armere bevolkingsgroepen belangrijke, voedselbron weg, maar dreigt ook de bron van al het leven op aarde op te drogen. Gelukkig is er sprake van een gestaag groeiend maatschappelijk bewustzijn dat het roer drastisch om moet. Zoals bij alle belangrijke maatschappelijke ontwikkelingen in de geschiedenis, komt die verandering van onderaf. We kunnen het tij nog keren, maar niet door oeverloos te blijven praten aan vergadertafels over de meest minimale maatregelen als maximale daadkracht letterlijk van levensbelang is.

Van ‘De Huilende Zee’ is inmiddels een documentaire gemaakt, 'Sea the truth', die een logische aanvulling is op de eerder verschenen documentaire 'Meat the truth'. Beide films zijn uitgebracht door de Nicolaas G. Pierson Foundation.

Geert Vons, algemeen directeur van Sea Shepherd Nederland en initiatiefnemer van Whale Weirdo, verrijkte dit boek met veelzeggende illustraties.

De huilende zee

Overige productinformatie:
290 pagina's
ISBN: 9789038920030
Uitvoering: Hardcover
Auteur: Dos Winkel
Prijs: € 29,95    
Om te bestellen klik hier

De redactie van Earth-Matters maakt wekelijks een keuze uit pas uitgekomen boeken die voor haar lezers interessant kunnen zijn. Als u bij 
Succesboeken een boek bestelt ontvangt Earth-Matters een gedeelte van de verkoopprijs. Hiermee ondersteunt u Earth-Matters en haar visie. Onze dank daarvoor!

 

 

Bron: Succesboeken.nl, Sea First


Geplaatst door Sea First

Sea First

Sea First Foundation werd opgericht uit een bezorgdheid over de slechte situatie waarin de oceanen verkeren en de problemen die dit teweeg brengt voor mens, dier en natuur.
 
SFF wil mensen warm maken voor de pracht en biodiversiteit van het onderwaterleven en hen tegelijkertijd informeren over de problemen die de gezondheid van deze wereld in de weg staan door middel van sensibilisering en educatie...


Bekijk alle artikelen en de volledige beschrijving van Sea FirstLaatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Healing is a journey, you embark upon, not a procedure the healer performs.

Alberto VilloldoBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.