Meer dan 56.000 km2 en 43 miljoen mensen in Japan besmet door straling: EU rapport

2011.03.17 Fukushima Dai-ni nuclear power plant in Japan

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:8973
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Natural News

Gekoppelde categorieen
(Verborgen) nieuws, Milieu, Aarde en milieu, Azië, Geografisch

(Natural News | Jonathan Benson | vertaling voor Earth Matters door Karin van den Berg) In de drie maanden volgend op de kernramp in Fukushima Daiichi, die plaatsvond in maart 2011, werd meer dan 56.000 km2 landoppervlak besmet met grote hoeveelheden radioactieve isotopen van cesium en jodium, aldus een nieuw rapport van de Europese Commissie. Met gebruikmaking van de meest realistische schattingen in een rekenkundig model, hebben wetenschappers vastgesteld dat 43 miljoen Japanners, en misschien zelfs meer, in die tijd werden blootgesteld aan grote hoeveelheden van die twee stoffen, die tot op de dag van vandaag nog steeds door de gesloten kernenergiecentrale worden uitgestoten.

Zoals werd uitgelegd in een nieuwsuitzending van Science for Environment Policy, berekende de studie de atmosferische neerslag van de twee isotopen met gebruikmaking van een algemeen erkend circulatiemodel en richtte zich specifiek op gasvormige emissies. De studie hield ook rekening met factoren die invloed hadden op de isotopenconcentraties bij hun verspreiding, zoals neerslag, windpatronen, deeltjesneerslag en radioactief verval.

Na het samenvatten van de aantallen door middel van conservatieve schattingen, concludeerde het onderzoeksteam dat een landareaal van 34.000 km2 rechtstreeks was besmet met meer dan 40 kilobecquerels per vierkante meter door de twee isotopen. Dit is wat de International Atomic Energy Association beschouwt als de drempelwaarde voor besmetting.

Volgens deze schatting zijn de 10 miljoen mensen die in dit gebied wonen ook besmet geraakt door de straling, waaronder vele inwoners van Tokyo, de hoofdstad van het land. Terwijl het grootste deel van het radioactieve cesium, zo'n 80%, na de ramp naar het westen werd geblazen over de Stille Oceaan, is het merendeel van het vrijgekomen radioactieve jodium lokaal in Japan neergeslagen vanwege de fysieke eigenschappen van de stof en de manier waarop het door de wind wordt verspreid.

"Naar schatting van de studie beslaat het landoppervlak dat door de twee isotopen boven de drempelwaarde besmet is geraakt ongeveer 34.000 km2 van Japan, bewoond door ongeveer 9,4 miljoen mensen." aldus de nieuwsuitzending.

Cheetahs, The - Radio Active - UK - 1979 http://www.flickr.com/photos/khiltscher/De evaluatie onderzocht alleen cesium en jodium; vele andere radioactieve isotopen kwamen vrij uit Fukushima
Het is zeer waarschijnlijk dat deze schattingen te laag zijn, er zijn andere berekeningen waaruit blijkt dat de hoeveelheid vrijgekomen radioactiviteit minstens 5 maal zo hoog was als de emissieramingen die gebruikt zijn voor de studie. Op basis van deze meer realistische cijfers, was het besmette gebied waarschijnlijk veel groter, namelijk zo'n 56.000 km2 met ongeveer 43 miljoen Japanse inwoners.

Deze schatting houdt alleen rekening met het vrijgekomen cesium en jodium, slechts twee van de vele radioactieve stoffen die uit Fukushima zijn vrijgekomen. Aangezien meetinstrumenten voor radioactief strontium en andere isotopen niet worden gebruikt of niet bestaan, kan de volle omvang van de vrijgekomen straling niet worden vastgesteld, wat betekent dat alleen maar kan worden aangenomen dat de werkelijke besmetting veel hoger is dan zelfs uit deze baanbrekende studie blijkt.

"Een aparte berekening uitgaande van een 5 maal zo hoge uitstoot gaf aan dat een relatief groot en dichtbevolkt gebied van Japan - 56.000 km2 - als besmet zou worden geclassificeerd", voegt de aankondiging van de studie toe. "Dit onderstreept de onzekerheid van zowel metingen als modellen van emissies (met name voor jodium isotopen) en de behoefte aan nauwkeuriger emissieramingen."

Zie hier voor de volledige studie zoals die werd gepubliceerd in het blad Atmospheric Chemistry and Physics: http://www.atmos-chem-phys.net.

Zie hier voor een eerdere studie door dezelfde auteurs met vergelijkbare uitkomsten die werd gepubliceerd in hetzelfde blad: http://www.atmos-chem-phys-discuss.net.

Bronnen:
http://enenews.com
http://www.atmos-chem-phys.net
http://www.atmos-chem-phys-discuss.net
http://ec.europa.eu
http://science.naturalnews.com

Bron: Natural News


Geplaatst door Redactie Earth Matters
Laatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Probeer NIETS! Doe iets, of doe het niet. Proberen bestaat niet.

Yoda, Star WarsBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.