De wereld staat (eigenlijk) op de kop

Wereld op de kop

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
VideoJa
Views:10942
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Earth Matters

Gekoppelde categorieen
Geografisch, Geschiedenis, Eigen producties

(Earth Matters | door Cisko Rijken) Wanneer u denkt aan de wereld en hoe die er uitziet dan zullen de meesten aan de standaard wereldatlas denken. De atlas zoals die algemeen geaccepteerd is. Maar laat ik u vertellen dat dit beeld verstoord is en een simulacrum.

Simulacrum komt uit het Latijn van simulare en betekent 'gelijkenis' ook het woord simulatie is er van afgeleid. Er werd al over gesproken door Plato in zijn werk 'Sophist' waarin hij over twee soorten verbeeldingen spreekt.

Hier bouwt de Franse filosoof Baudrillard op verder in zijn boek 'Simulacres et Simulation' wat we ook hebben opgenomen in onze nieuwe missie en visie.  Hij onderzoekt daarin het verband tussen de werkelijkheid, symbolen en de samenleving. Zijn theorie gaat over de vertekening van de werkelijkheid door de stortvloed aan beelden, metaforen en symbolen. Hij  beschrijft 4 stadia waarbij het laatste stadium gehele onderdompeling in simulatie is en er geen enkele relatie meer is met de  werkelijkheid, Vrijwel alles wordt kunstmatig of zelfs hyperrealistisch. Vergelijk de nieuwste computergames of het haarscherpe 3D beeld dat mooier is dan de werkelijkheid zelve.

Iedereen meent te weten hoe een vliegtuig neerstort maar weinigen hebben het daadwerkelijk gezien en meegemaakt hoe het is. De meeste mensen kennen het alleen door de beelden van televisie, de bioscoop of via het beeldscherm van hun computer. Maar het zit niet alleen in beelden.

Ter voorbeeld: Een kind dat voor het eerst in het bos komt en zegt: "Papa, het bos ruikt naar shampoo!" Dan nog te bedenken dat in Nederland alle bossen aangeplant zijn en niet meer oorspronkelijk. Een sluipmoord op de werkelijkheid is gaande!

Terug naar de atlas en ons beeld van de wereld.

 

Onze kijk op de aarde en de verhoudingen tussen de verschillende continenten zijn ernstig verdraaid. Behalve het feit dat er nog altijd een oud beeld wordt gebruikt gebaseerd op de Mercatorprojectie uit 1569, de overbekende wereldkaart van de Grote Bosatlas waarbij het bovenste deel van Afrika er standaard uitziet als een droge dorre woestijn, zien we ook dat de verhouding totaal scheef is. Op de atlas zien we een Groenland waar verhoudingsgewijs Australië wel drie keer in past. In werkelijkheid past groenland bijna drie keer in Australië. De oppervlakte van een een bol vastleggen in 2D geeft hoe dan ook een vertekening op. Maar bij de mercatorprojectie treden wel heel grote oppervlaktevervormingen op. Gebieden worden groter weergegeven naarmate ze verder van de evenaar liggen. Terwijl land op de evenaar eigenlijk meer oppervlakte bevat dan de hellende boven of onderzijde van de aarde. 

Oppervlaktegetrouw?

Een veel meer oppervlaktegetrouwe wereldkaart is die van Gall-Peters of Peters projection. Één van de vele. Volgens Wikipedia zijn er zo'n 9 verschillende projecties van wereldkaarten die oppervlaktegetrouw worden genoemd, de resterende zijn:

Azimutale projectie van Lambert

Orthografische cilinderprojectie

Mollweide-projectie

Projectie van Aitoff-Hammer

Projectie van Albers

Sinusoïde projectie

Projectie van Bonne

Projectie van Goode

Hier is een filmpje met een korte uitleg over die projecties en de moeilijkheid er van (helaas, alleen in het Engels):

De Peters wereldkaart is uiteraard 2D maar laat meer de juiste verhoudingen tussen de werkelijke oppervlakte van de verschillende landmassa´s zien dan die van de Mercator projectie. Wat direct opvalt is dat Afrika in werkelijkheid heel veel groter is dan dat door velen wordt gedacht. Het is sowieso al groter dan Zuid Amerika. En zelfs groter dan Noord-Amerika en het lijkt er zelfs op dat het, het grootste continent is op onze planeet! Vreemd dat we die landen op dit continent vaak ook wel de derde wereldlanden noemen en dit continent het vooral moet ontgelden als het ondergeschoven kindje.

Een continent waar ze nog achtergesteld zouden zijn, waar de mensen vaak zielig zijn, hongerig en primitief. Dit zijn memen die niet langer meer hoeven opgaan voor Afrika en kunnen worden beschouwd als een vertekening van ons wereldbeeld. Wat als die landen in Afrika eigenlijk moeten worden gezien als eerste wereldlanden? Wat als ik u zeg dat het misschien wel zelfs zo is dat wat we het Noorden noemen in werkelijkheid het Zuiden is?

Het volgende filmpje gaat over enkele oude landkaarten waarin op een andere manier wordt aangekeken tussen wat boven en onder is. (excuus want ook deze is in het Engels en duurt vrij lang)

Hoe zet dit alles uw wereldbeeld letterlijk op zijn kop?

Het is namelijk erg plezierig om te denken dat wij aan de top van de wereld resideren en het geeft een heel ander idee wanneer we aan de bodem van de aarde blijken te bungelen. Misschien wel iets wat te beangstigend voor u en voor velen een ontluisterend idee. En ook heel moeilijk te bevatten, vooral ook omdat de zon dan zou opgaan in het Westen!

Een filmpje wat dit demonstreert en o.a. de inspiratie tot dit artikel gaf is de volgende:

Ik bepleit dan ook aan iedereen om gebruik te maken van oppervlaktegetrouwe wereldkaarten en om de verouderde Mercatorprojectie definitief achter ons te laten zodat we de wereld kunnen bezien in een nieuw licht en kunnen komen tot een realistischer wereldbeeld.


Geplaatst door Redactie Earth Matters
Laatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Success is not the key to happiness. Happiness is the key to success. If you love what you are doing, you will be successful.

Herman CainBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.