De dertien slechtste bewerkte voedingsmiddelen die je nooit moet kopen

Kip nuggets

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:24253
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Fitnea

Gekoppelde categorieen
Gezondheid, Voeding, (Verborgen) nieuws, Geografisch

(Fitnea | vertaling door Frank Bleeker) Heb je ooit nageacht over het voedsel dat je eet? Er wordt vaak gezegd, dat je bent wat je eet. Laten we eens kijken naar al de bewerkte voeding die je tegenwoordig vaak ziet. Ze zijn vaak heel verleidelijk, vooral voor mensen die het heel erg druk hebben en hiermee het 'voordeel' hebben om tijd te sparen. Zij zijn uitermate zoet en verslavend, maar de realiteit is, dat zij op de lange termijn schadelijk zijn voor ons lichaam. Omdat er soms ook een lager prijskaartje aan hangt, is het voor veel mensen moeilijk om ze te vermijden. Het is echter uitermate belangrijk om naar de verborgen kosten te kijken achter de bewerkte voeding, ten opzichte van onze gezondheid. Het is soms moeilijk om ALLE bewerkte voeding uit ons voedingspatroon te elimineren, maar je kunt tenminste de ergste bewerkte voeding vermijden.

1. Kip nuggets

Het zijn alomtegenwoordige hapjes die zeer aantrekkelijk zijn en de honger heel gemakkelijk stillen. Je zou hier niet voor moeten willen gaan, ook niet als snelle  hap in de vriezer, of in een restaurant. Ze zijn vaak gemaakt met meer zout, conserveringsmiddelen en vet dan iemand nodig heeft.

2. Franse frietjes

Zij bevatten een grote hoeveelheid calorieën, zodat het regelmatig eten ervan voor diabetes en overgewichtproblemen kan zorgen. De voedingswaarde is ook nog eens erg laag omdat ze maar erg weinig effect hebben op het bloedsuiker niveau. Als je ze dan toch eens wilt eten, maak ze dan zelf thuis.

3. Aardappelchips en andere gefrituurde snacks

Zij ondermijnen de pogingen die iemand onderneemt om gewicht te verliezen. Zij doen dit door veel zout, calorieën en  conserveermiddelen, zonder al te veel voeding of vezels die zouden kunnen helpen bij het vertragen van de vertering ervan.

4. Frisdranken

Dit zijn lege calorieën, zonder ook maar enige voedingswaarde! Zij bevatten ook fructosesiroop, die veel erger is dan suiker! Het is bewezen dat deze stof bloedglucose pieken veroorzaakt, die de levercellen beschadigen. Frisdranken dragen bij aan obesitas en stimuleert bacteriële ziekten en kanker door middel  van een zuur medium in het lichaam.

5. Hotdogs en andere voorbewerkte vleeswaren

De overgrote meerderheid van vleeswaren en hotdogs op de markt bevat tal van kunstmatige smaakstoffen, MSG (mononatriumglutamaat - E621), zout, goedkope ongezonde vulstoffen en andere conserveringsmiddelen. Separatorvleesnormaal gesproken verwerkt onder extreme druk en hitte, waardoor het zijn voedingswaarde verliest.

6. Fastfood hamburgers

Zij vormen een risicofactor voor diabetes. Een en ander volgens een onderzoek dat recentelijk werd uitgevoerd en dat aantoonde dat vrouwen die ze twee keer of meer per week in restaurants aten, vaker de diagnose 'diabetes' kregen dan vrouwen die dit niet doen.

7. Gesuikerde ontbijtgranen

Ontbijtgranen, en dan vooral die in van die prachtig gekleurde dozen, die in veel huishoudens 's ochtends gegeten worden, bevatten toegevoegde suikers, die bijdragen tot diabetes. Hoewel van een vezelrijk dieet is aangetoond dat het maar voedingsvezels bieden en vermijd cereals met grote hoeveelheden suikers.

8. Patat

Deze bevatten heel veel vet en worden in de meeste gevallen met te veel (geraffineerd) zout bestrooid, waardoor zij schadelijk zijn voor je gezondheid. Je zou patat zoveel mogelijk moeten vermijden omdat zij veel meer calorieën en vetten bevatten dan je lichaam nodig heeft. Daardoor stapelt het zich op in je lichaam, waardoor weer lichaamsgewicht wordt toegevoegd. Dit is een van de voornaamste oorzaken van obesitas en al zijn schadelijke gevolgen.

9. Mueslirepen

De marketing ervan is buitengewoon misleidend waardoor mensen worden aangemoedigd om ze te kopen. Feit is dat ze zeer grote hoeveelheden glucosefructose siroop (GFS) bevatten, die ze zoet maken. Sommige repen bevatten een heel klein beetje honing maar meestal is de zoetheid afkomstig van GFS. Soms zijn  ze volgestampt met veel natrium en (trans)vetten, waardoor ze erg ongezond zijn.

10. Koekjes, crackers, cake en muffins uit de supermarkt

Deze zaken zijn bij elkaar gevoegd omdat hun effect op de gezondheid hetzelfde is. Naast dat zij veel zout en suikers bevatten, bevatten zij ook transvetten. Transvetten worden toegevoegd om ze meer winstgevend te maken, omdat dit goedkoper is dan de gezonde vetten. Het verlengt ook de houdbaarheidsdatum en verbetert hun uiterlijke textuur.

1 http://www.goedgeweten.be/ingredienten/separatorvlees/*/

11. Energy ijsthee mixen en bereide gekruide ijsthee

Ze zijn echt verleidelijk, omdat ze heel gemakkelijk en goedkoop te maken zijn. Ze zijn gemaakt van goedkope theezakjes en vervolgens worden ze in de koelkast in een glazen kruik bewaard. Ze zijn niet zo gezond als hun bereidingswijze zou doen vermoeden. In tegendeel, ze zijn heel erg ongezond omdat ze zwaar worden volgestampt met kunstmatige smaakstoffen, glucose-fructose siroop en andere suikers.

12.Margarine

Het is een alternatieve vorm van boter die door veel mensen wordt gebruikt. Het nadeel ervan is dat het boordevol transvetten zit, die in verband worden gebracht met vele problemen met betrekking tot de gezondheid, zoals o.a. obesitas. Het bevat ook vrije radicalen, conserveermiddelen, emulgatoren en hexaan. Al deze componenten zijn schadelijk voor uw gezondheid.

13.Popcorn uit de magnetron

Dit voedsel is populair onder snackliefhebbers en bioscoopbezoekers, maar het is nog steeds een van de meest ongezonde voedingsmiddelen die je kunt nemen. De genetisch gemodificeerde maïs die gebruikt wordt om het te maken is ongezond, net als de  chemicaliën die worden gebruikt als conserveermiddel en de  hoeveelheid verwerkt zout. Daarnaast bevat het de chemisch stof diacetyl  waarvan bekend is dat het de longen vernietigt. Als je dan toch popcorn wilt eten,  houd je dan aan de organische maïskorrels die je zelf kunt bereiden, waarbij je  gezonde ingrediënten gebruikt, zoals kokosolie en biologische (gras)boter.

N.B.: Als je kokosolie/kokosvet gebruikt, neem dan uitsluitend de NIET-ONTGEURDE versie! De ontgeurde versie heeft een extra bewerking ondergaan, waarbij vrijwel altijd gebruik wordt gemaakt van hoge temperaturen. Dat heeft invloed op de voedingswaarde!

DISCLAIMER:

Dit is een vertaling van een Amerikaans artikel. Hoewel veel van wat betoogd wordt van toepassing is op de wereldwijdesituatie, dienen we ons te realiseren dat sommige van de genoemde voorbeelden vooral betrekking hebben op omstandigheden in de Verenigde Staten.

Bron: www.fitnea.com


Geplaatst door Redactie Earth Matters
Laatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

En in den beginne was alles nep en daaraan koppelde zich het woord, de vorm, het gebod en de zin.

Moniek van PeltBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.