Bijzondere activiteiten op 10-10, Dag van de Duurzaamheid | diverse locaties door heel Nederland

Dag van de duurzaamheid

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:6658
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Dag van de Duurzaamheid

Gekoppelde categorieen
Media en agenda, Agenda, Aarde en milieu, Geografisch, Nederland

(Dag van de Duurzaamheid) Op initiatief van actie-organisatie Urgenda laten particulieren, bedrijven, overheden, scholen en non-profitorganisaties zich op de Dag van de Duurzaamheid van hun ‘groenste’ kant zien. Door heel Nederland vinden op 10 oktober honderden duurzame activiteiten plaats. Via de actiewebsite kan iedereen zijn activiteit aanmaken of aanhaken bij een georganiseerde activiteit. Zo wordt op 10-10 o.a. de ‘Duurzaamste wethouder van NL’ bekend gemaakt, gaan topbestuurders tien dagen op LowCarDiet, eindigt de PeulenParade en wordt er op honderden basisscholen voorgelezen uit de verhalenbundel Nog lang en gelukkig.

“Op de Dag van de Duurzaamheid laten we met alle deelnemers zien hoe duurzaamheid past in het dagelijks leven”, zegt Urgenda-directeur Marjan Minnesma. “Het is tijd om te veranderen. Met slinkende grondstofvoorraden en een steeds sneller veranderend klimaat, is het noodzakelijk een nieuwe circulaire economie op te bouwen gebaseerd op duurzame energie en groene grondstoffen. Een economie waarin we meer delen en samenwerken én een goed leven hebben!”
 
Samen op één landelijke dag
10-10 is hèt moment van het jaar om de duurzaamheidsbeweging in Nederland nog zichtbaarder, groter en manifester te maken. Daarom: Laat het zien op 10-10! Ook dit jaar kan iedereen een eigen activiteit bedenken, deze aanmelden op www.dagvandeduurzaamheid.nl en op 10-10 uitvoeren. Van een persoonlijke actie in eigen huis, een activiteit op het werk met collega’s of juist het organiseren van een grote activiteit.

Daarnaast zijn er bijzondere  activiteiten waaraan men kan deelnemen:

  • Voorleesactie: Voorleeshelden, basisscholen en kinderboerderijen kunnen meedoen aan de Voorleesactie op 10-10 en de gratis verhalenbundel Nog lang en gelukkig ontvangen wanneer ze zich vóór 21 september aanmelden via www.dagvandeduurzaamheid.nl/scholen. Op 10-10 zal Laurentien van Oranje uit het eerste exemplaar voorlezen.
  • LowCarDiet: Bijna 50 topbestuurders van o.a. Eneco, Unilever, T-Mobile, RBS, PwC en SER-voorzitter Wiebe Draijer leveren hun eigen autosleutels in en starten vanuit Amersfoort hun LowCarDiet.10 dagen lang stappen ze over op duurzame vormen van mobiliteit. Topbestuurders kunnen zich aanmelden via www.lowcardiet.nl.
  • Energiestrijd Zorghuizen: Hoogleraar Jan Rotmans geeft de kick-off voor de besparingswedstrijd tussen Zorghuizen.  Aanmelden kan via www.urgenda.nl/zorghuizen
  • ‘Duurzaamste wethouder en burgemeester van Nederland’: Op C-fordt wordt de winnaar van de besparingswedstrijd bekend gemaakt die in vier weken de meeste energie bespaard heeft in zijn of haar huis.
  • #PeulenParade: In 2000 bedrijfsrestaurants staan in de week van 10-10 gerechten met peulen op de kaart als afsluiting van de PeulenParade.


Er vinden door het hele land nog veel meer activiteiten plaats die op de website www.dagvandeduurzaamheid.nl staan en per provincie, categorie en trefwoord te filteren zijn.
Zo zijn er diverse duurzaamheidsmarkten, zijn er Duurzame Dates in Gelderland, worden in Amersfoort Groene Lintjes uitgereikt, is er in Amsterdam het Festival of Cools en zijn er de bijeenkomsten Duurzaam Oost en Duurzame Horeca Werkt. In Utrechts is de E-waste week, Alkmaar Energie wordt opgericht en in Duiven presenteren bedrijven zich in de Groene Allianties.
Kijk voor meer informatie en een compleet overzicht op de site.

Volg de Dag via Twitter #dvdd13 en Facebook
Natuurlijk spelen Facebook.com/deDagvandeDuurzaamheid, Twitter #dvdd13 en LinkedIn een grote rol op de dag zelf en in de aanloop naar 10-10. Deelnemers kunnen laten zien dat ze meedoen, updates posten van de voorbereidingen en anderen enthousiasmeren om mee te doen aan hun activiteit. Via www.dagvandeduurzaamheid.nl/downloads zijn het logo, de poster en de flyer te downloaden.

Bron: www.dagvandeduurzaamheid.nl


Geplaatst door Redactie Earth Matters
Laatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Ik noem bouwkunst gestolde muziek.

Johann Wolfgang Goethe, Duits filosoofBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.