De strijd om de gezonde eigenschappen van broccoli

Green Broccoli

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights


(Earth Matters) Okay, broccoli. De laatste weken kom ik op internet verschillende verhalen tegen over broccoli. Er was het bericht dat Monsanto de groente in zijn binnenzak had gestoken door het eigendomsrecht te verwerven op klassiek veredeld broccoli planten, -zaden en de 'afgesneden broccoli hoofden. En er waren andere verhalen waarin ik de fantastische, ziekte bestrijdende én - voorkomende eigenschappen van broccoli kon lezen.


In mijn hoofd werd één en één twee, Monsanto gaat vast broccoli pillen op de markt halen terwijl ze de groente eraf haalt, dacht ik. Volgende dag zat er bij mijn mail een nieuwsbericht met de volgende header: Broccoli – van oudst gekweekte groente tot medicijn. Wie zat hier nou weer achter?

De mail vervolgde: Broccoli (Brassica italica is de Latijnse naam) is een bron van sulforafaan. Sulforafaan is één van de krachtigste bekende detoxificerende stoffen en beschermt cellen tegen diverse ziekten. Om deze reden staan sulforafaan en de groep isothiocyanaten waartoe het behoort onder grote belangstelling bij gezondheidsprofessionals. Door surfend kom ik terecht op de website van de Natura Foundation, een club die zich profileert als kenniscentrum van klinische Psycho Neuro Immunologie. Hun voornaamste uitgangspunt is dat het lichaam diverse systemen heeft die op elkaar inwerken, samenwerken en afhankelijk zijn van elkaar. Ze onderscheiden het hormonale (endocriene) systeem, het neurale (zenuwstelsel), de psyche en het immuunsysteem. Daarmee hebben ze een vrij breed plaatjes als het over gezondheid en genezen gaat.


Enkele eigenschappen

Op hun site vind ik een zeer gedegen artikel over de eigenschappen van broccoli: naturafoundation.nl dat ondersteund wordt door vijfendertig wetenschappelijke onderzoeken.

Ik haal enkele opmerkelijke resultaten aan:
Broccoli kan cellen beschermen tegen DNA schade. De groep van isothiocyanaten waartoe de werkende stof sulforafaan ut broccoli behoort, staat vanwege dit feit erg in de belangstelling van de farmaceutische industrie. Er zijn al enkele synthetische middelen op de markt gebracht en anderen zullen komen. Broccoli heeft een sterk anti bacterieel effect en werkt zeer krachtig op maagzuur bacteriën. Broccoli is verantwoordelijk voor verbeteringen bij hormoongerelateerde aandoeningen, zoals menopausale problemen


Kankerremmende werking

De eigenschap die het meest in de belangstelling staat is die van kankerremmer. Daarvoor schijnt de stof indol-3carbinol verantwoordelijk te zijn. Aan het John Hopkins instituut werken onderzoekers al sinds de jaren negentig in het Brassica Chemoprotection Laboratory -jawel, het broccoli chemo beschermende lab!. Zij gaan nog een stap verder in hun differentiatie van de kanker reducerende werking en meldden dat enkele dagen oude broccoli spruiten nog eens tot vijftig keer zo sterke invloed hadden dan volwassen broccoli hoofden: hopkinsmedicine.org


Wat zou Monsanto met die broccoli willen doen?

Monsanto heeft dus sinds een paar weken het alleenrecht op de planten, zaden en hoofden van broccoli. Hoe dat tot stand heeft kunnen komen is te lezen in een artikel met een aantal links op langleveeuropa.nl. We hebben zitten slapen en met ons een aantal beleidsmakers in Brussel.

Op Monsanto 's website kun je lezen dat ze verbeterde groenten en fruit willen maken. Bedoelen ze met verbeterd beter dan moeder natuur het voor elkaar heeft? Monsanto heeft al langer een broccoli variëteit ontwikkeld die tweemaal zoveel de gezonde stof glucoraphanin bergt, zoals ze zelf op hun website opperen: www.monsanto.com. Voor deze broccoli soort bestaat zelfs een eigen website: beneforte.com. Naturally better broccoli, kopt de payoff veelbelovend. Now there’s an even better reason to love broccoli. Beneforté broccoli boosts your body’s antioxidant enzyme levels at least two times more compared to other leading broccoli varieties. Dat klinkt verleidelijk niet?


Eten versus slikken
Al in 2002 schreef BBC News dat er in de toekomst mogelijk broccoli pillen zouden zijn tegen borstkanker: news.bbc.co.uk. Daarbij is echter één probleem, hoge doses sulforaphane zijn giftig voor de mens. Reden waarom onderzoekers toen al onderzochten in hoeverre er een synthetische middel ingezet kon worden. Oxomate was het resultaat. De hamvraag bij synthetische middelen is steeds in hoeverre het zinvol is de mens bloot te stellen aan grote hoeveelheden (synthetische) preventieve stoffen. Want wat nog altijd een onduidelijke factor blijft, is het effect van de interactie van álle stoffen die -in dit geval in broccoli- aanwezig zijn. Mogelijk werkt een geïsoleerde stof nauwelijks omdat het andere stoffen nodig heeft voor zijn eigen werking op het menselijk lichaam. Vanuit die invalshoek is het eten van de groente de onbetwiste winnaar van pillen als het gaat om de inname van gezonde stoffen. EN soms is het effect zelfs heel erg duidelijk. In een onderzoek uit 2010 blijkt dat het eten van één of meer rauwe broccoli PER MAAND al een duidelijk effect had op de sterftekans aan galblaaskanker: cebp.aacrjournals.org

 
Monsanto neemt 'laat uw voeding uw medicijn zijn' wel érg letterlijk

Toegegeven, de veronderstelling dat Monsanto richting pillenbusiness gaat, is misschien wat voorbarig. Toch kan ik me niet onttrekken aan de indruk dat zij de broccoli hebben geclaimd júist om er op gezondheidsgebied mee te scoren. Als je het niet in pillen kunt stoppen, kun je de groente zelf toch als drager gebruiken? Laat uw voeding uw medicijn zijn, zei Hippocrates ooit. Monsanto geeft met zijn manipulaties van gewassen en zaden wel een heel eigen draai aan deze woorden.

Nu zijn de mensen die de moeite nemen om broccoli klaar te maken en te eten -in de VS schijnen hele volksstammen geen groentes meer te nuttigen behalve dan die op een pizza- over het algemeen mensen die echt eten belangrijk vinden. Die bewuste consument zal niet snel een gemanipuleerde broccoli op zijn bord leggen. Je kunt ze proberen te overtuigen met mooie slogans die dubbele hoeveelheden anti- oxidasen beloven. Maar of dat hen overtuigt? Om zeker te zijn dat die bewuste consument uiteindelijk tóch jouw broccoli gaat eten, kun je een andere tactiek inzetten: alle andere broccoli variëteiten van de markt drukken.

Het ultieme onderzoek
Broccoli is gezond, daar hoeven we niet aan te twijfelen. Als je het niet op je klompen kunt aanvoelen, zijn er talloze onderzoeksresultaten die daarvoor het bewijs leveren. Nu ben ik eerlijk gezegd erg benieuwd naar de effecten van die door de mens gecreëerde broccoli. Wie o wie wil er geld investeren in een objectief onderzoek om de gezondheidseffecten van Beneforte naast die van de Brassica Italica te leggen?


Geplaatst door Redactie Earth Matters
Laatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Elke keer dat je een ander aanvalt, versterk je je eigen schuldgevoel. Daarom is geweldloosheid ook zo zinvol. Er valt tijdens je verblijf op aarde maar één mens te vergeven... en dat ben jij zelf. Jij bent de rechter. Jij bent de jury. En jij bent de gevangene.

Paul Ferrini – Ik ben de PoortBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.