Doden zeehonden die aanspoelen aan de Californische kusten zijn waarschijnlijk gestorven aan stralingsvergiftiging

Still - Dead Sea Lion

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights


(Natural News | vertaling voor Earth Matters door Bernardus van Gils) Sinds het begin van dit jaar is er een ongewone stijging te zien van het aantal dode en stervende zeehonden die aanspoelen langs de stranden van zuid-Californië. Het gaat hier om het gebied van Santa Barbara tot en met San Diego. De berichten die de verschillende lokale media naar buiten brengen over dit ongewone fenomeen zijn zorgwekkend.

In deze tijd van het jaar zou er juist een stijging moeten zijn in het aantal jongen. In plaats daarvan vechten ze ,uitgehongerd en uitgemergeld, voor hun leven. Althans, die zeehonden die de winter überhaupt overleefd hebben. Bijna de helft van alle zeehonden die afgelopen winter geboren zijn hebben de winter niet overleefd, aldus wetenschappers.

Omdat ze te dun zijn om warm te blijven in het koude water, zijn ze genoodzaakt om naar de kust te komen om warmte te krijgen van de zon. De verontruste zeebiologen hebben geen idee wat er aan de hand is. Volgens sommige is het te voorspellen, aan de hand van de atmosfeer en conditie van de oceaan, hoeveel sterfgevallen er jaarlijks zullen zijn.

In dit geval waren er echter geen duidelijk signalen bekend die dit hoge sterftecijfer onder de pups zou hebben kunnen voorspellen.

Het is overduidelijk dat ze niet genoeg voedsel krijgen,” Aldus Victoria Harris, Interim uitvoerend directrice van het California Wildlife Center.

Maar volgens een andere wetenschapper waren er voor de kust van Californië genoeg inktvis en sardienen te vinden.

Wetenschappers zijn vastberaden om deze tragedie onder deze zeedieren tot op de bodem uit te zoeken. “Zeezoogdieren zijn de alarmbellen van het ecosysteem,” volgens Victoria Harris van het National Oceanic and Atmospheric Agency (NOAA).

In een publiek bericht liet de NOAA weten dat straling waarschijnlijk niet de oorzaak was voor deze tragedie, maar sluit deze mogelijkheid niet uit.

Hoe straling de oorzaak kan zijn

In het zeewater rondom Japan zijn door Japanse wetenschappers extreem hoge stralingswaarde aangetroffen.

In het artikel, "Fukushima's Contamination Produces Some Surprises at Sea" van de New York Times, gepubliceerd op 28 september 2011 staat dat wetenschappers extreme hoge waardes van het radioactieve cesium 137 hebben gevonden.

De extreme hoge waardes, die op verschillende momenten zijn gemeten, gaven aan dat de hoeveelheid cesium 137 aan het stijgen was. Tijdens het verschijnen van het artikel bleef er meer radioactief materiaal de zee in lekken.

In het artikel word er bezorgdheid geuit over de hoeveelheid radioactief materiaal, maar er word beweerd dat de zee het materiaal toen dusdanig verspreid heeft dat er geen sprake is van directe schade voor de menselijke gezondheid.

Natuurlijk is het zo dat de Californische zeehonden een eind verwijderd zijn van de Japanse kust, maar de verschillende stromingen en wervels zouden voor een opeenstapeling van radioactief materiaal kunnen zorgentot ver buiten de Japanse kust.

Zelfs tonijn die gevangen is in mei 2012, voor de Californische kust bevatten hogere waardes dan normaal van cesium 137 wat door de ramp in Fukushima verspreid is. 

Een andere veroorzaker van de dood van de zeehondenpups kan het zogeheten domoic zuur zijn, dit word veroorzaakt wanneer giftige algen in bloei komen. Al is dit niet publiekelijk bekend gemaakt. Het gif veroorzaak epileptische aanvallen en zorgt ervoor dat zeehonden, in Californië, sterven. Het is een neurotoxisch gif wat geproduceerd word door specifieke type algen als deze in de bloei komen. Dit mengt zich dan met de fytoplankton aan het oppervlakte van de oceaan. 

Dit resulteert vaak in iets wat men ook wel “Red Tide” noemt. Door dit fenomeen sterven er vele zeedieren.

Nu komt het punt wat ik wil maken. Fytoplankton is makkelijk te verontreinigen. Alhoewel het verantwoordelijk is voor het helpen bewerkstelligen van meer dan de helft van de zuurstof op aarde door fotosynthese, word het beschadigd door een teveel aan UV straling die door de gaten in de ozonlaag heen komen.

We hebben nu dus te maken met een rapport, uit 2011, waarin door onderzoekers aan de Tokyo University of Marine Science and Technology word aangegeven dat radioactieve cesium 137 uit Fukushima plankton in de oceaan heeft besmet.

Plankton staan aan de basis in de voedselketen bij alle zeedieren.

Professor Takashi Ishimaru heeft gezegd dat plankton zwaar verontreinigd is doordat zeestromen een continue stroom van verontreinigd water, vanuit de kerncentrale, naar het zuiden bracht. Zie daar het resultaat: plankton besmet met radioactiviteit.

Als er geen domoic zuur word veroorzaakt door die schade dan komt de radioactiviteit terecht bij grotere vissen en zeezoogdieren in de voedselketen. Herinnert u die quote nog eerder in dit artikel “Zeezoogdieren zijn de alarmbellen van het ecosysteem”?

Als het geen directe radioactieve besmetting is wat deze tragedie onder de zeehondenpups veroorzaakt dan kan het ook nog wel eens de indirecte gevolgen zijn van radioactief plankton die aan de basis staat van deze tragedie. De directe gevolgen van de straling zijn overigens niet uitgesloten, er zijn immers radioactieve stukken afval uit Fukushima aangespoeld aan de west kust. 

Bron: www.naturalnews.com


Geplaatst door Redactie Earth Matters
Laatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

“The great enemy of the truth is very often not the lie — deliberate, contrived and dishonest — but the myth — persistent, persuasive, and unrealistic.” –

John F. KennedyBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.