Aan de tuintafel

Still - Gerd van Helden

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
VideoJa
Views:7115
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Aan de Tuintafel

Gekoppelde categorieen
Aarde en milieu, Milieu, Onderwijs en opvoeding, Geografisch, Nederland

(Aan de Tuintafel) Gerd van Helden geeft natuurlijke tuintips aan de tuintafel. Deze tips variëren van: welke bloemen je het beste kunt planten in tot bemesting en besproeiing. Aan de tuintafel vertelt Gerd u per aflevering wat er de aankomende dagen moet gebeuren. Als u uw eigen vogelparadijs wilt creëren hoort u met welke planten u nog meer vogels naar uw tuin kunt trekken. 

Tuinwerkzaamheden in de maand April

De lente is is nu goed begonnen en bij veel mensen komt er dan een oer gevoel naar boven dat er in de tuin gewerkt moet gaan worden. En waarom ook niet, het geeft ontspanningen je bent lekker in de buitenlucht bezig...

Maar wat moet er eigenlijk gebeuren in de maand april?

Een takkenwal is een smalle takkenhoop die wordt gemaakt van in de lengte opgestapelde takken en hakhout. De wal is vaak langgerekt en dient soms als perceelafbakening. Het maken van een takkenwal is een ecologisch verantwoorde manier van verwerken van vrijgekomen snoeihout en dergelijke
Aan een bosrand, bij een boomgaard of in een tuin vormt de takkenwal een beschutte woon- en voortplantingsgelegenheid voor kleine zoogdieren zoals egels, wezels en muizen. Vogels, waaronder het winterkoninkje en de heggenmus vinden er nestel- en schuilgelegenheid. Door de aanwezigheid van insecten op en in het dode hout vinden ze er ook voedsel. Bepaalde amfibieën zoals de gewone pad overwinteren er graag.

Waarom Snoeien van rozen

Snoei van rozen is erop gericht deze verjonging te stimuleren. Snoeien bevordert de hergroei, het lijkt in tegenspraak maar sterk groeiende soorten worden minder gesnoeid in vergelijking tot zwak groeiende. Rozen kunnen het hele jaar door gesnoeid worden. Dwarse takken,opslag, afgestorven hout of uitgebloeide bloemen kunnen altijd verwijderd worden.

Het moment voor de jaarlijkse grote onderhoudsbeurt is het late voorjaar. Tegelijkertijd met de snoeibeurt in het voorjaar is het tijd voor de eerste dosis organische mest.

De onderhoudssnoei is erop gericht te plant gezond te houden. De eerste acties bij een snoeibeurt bestaan uit het:
• Verwijderen van opslag
• Verwijderen van dood hout
• Verwijderen van zwakke takken die weinig bloei vertoonden
• Verwijderen van kruisende takken
• Verwijderen van omlaag groeiende takken
• Verwijderen van alles wat verder in de weg zit.

Bron: Aan de Tuintafel 


Geplaatst door Redactie Earth Matters
Laatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Dromers zonder ruggengraat verbergen zich in kerken.

Keane, Britse popgroep in Perfect SymmetryBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.