Nigeriaanse rechtbank: Frisdranken van Coca-Cola zijn ‘giftig’

coca cola

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:5240
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Health Bytes

Gekoppelde categorieen
Gezondheid, Voeding, (Verborgen) nieuws, Geografisch, Afrika

(Health Bytes) Sprite en Fanta leiden niet alleen tot rotte tanden. Een rechtbank in Nigeria heeft geoordeeld dat sommige producten van Coca-Cola ‘giftig’ zijn.

Rechter Adedayo Oyebanji heeft de lokale fabrikant gedwongen flessen en blikjes Fanta en Sprite vanaf nu te voorzien van gezondheidswaarschuwingen.

Volgens de rechtbank vormen de hoge gehaltes aan benzoëzuur (E210) en kleurstof in de populaire frisdranken een gezondheidsrisico voor consumenten als ze gemixt worden met ascorbinezuur (vitamine C).

Juridisch gevecht
De Nigeriaanse voedsel- en warenautoriteit kreeg daarnaast een boete omdat de producten van Coca-Cola niet voldoen aan de gezondheidsnormen.

De voedsel- en warenautoriteit heeft het tegenover de inwoners van dit land laten afweten door producten goed te keuren voor menselijke consumptie die in combinatie met ascorbinezuur giftig zijn, aldus de rechter.

Het vonnis was het resultaat van een negen jaar durend juridisch gevecht dat werd gevoerd door de Nigeriaanse zakenman Fijabi Adebo.

Vernietigen
Zijn bedrijf probeerde producten van Coca-Cola in februari 2007 naar Groot-Brittannië te exporteren.

De Britse autoriteiten lieten de producten vervolgens vernietigen omdat ze te veel benzoëzuur en gele kleurstof bevatten.

De Nigeriaanse voedsel- en warenautoriteit en de fabrikant zijn tegen de uitspraak in beroep gegaan.

Gezondheidsproblemen
Hoewel benzoëzuur op grote schaal als conserveermiddel wordt toegevoegd aan voedselproducten en dranken, blijkt uit studies dat de stof in bepaalde omstandigheden gezondheidsproblemen kan veroorzaken.

In combinatie met ascorbinezuur ontstaat bijvoorbeeld benzeen, dat giftig is en vele soorten kanker veroorzaakt, waaronder leukemie, aldus een Nigeriaanse wetenschapper die anoniem wil blijven.

Bron: Health Bytes, CNN


Geplaatst door Redactie Earth Matters
Laatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Minds are like parachutes, they only function when they are open.

Sir James DewarBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.