De kwetsbare Nederlandse aardgasvoorziening

Groningen_gas_field

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:5917
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Earth Matters

Gekoppelde categorieen
Aarde en milieu, Milieu, (Verborgen) nieuws, Geografisch, Nederland

(Earth Matters | Herman Damveld) De kwetsbaarheid van de Nederlandse aardgasvoorziening neemt toe. Als we de winning van aardgas op de oude voet voortzetten, is het Nederlandse gas over vijftien jaar op. Nu is er nog maar een kwart over van de gasvoorraad die er aanvankelijk in de grond zat. Bovendien zijn steeds meer pompen nodig om het gas uit de grond te halen. Die pompen werken op stroom. Ze  gebruiken voor de gaswinning jaarlijks evenveel elektriciteit als 200.000 huishoudens.

Niet alleen ondergronds, maar ook bovengronds neemt de kwetsbaarheid toe. De gaswinning in Groningen veroorzaakte vanaf 1990 tot begin deze maand maar liefst 862 aardbevingen. Aardbevingen geven schade. Vanaf medio 2012 tot begin maart jl. zijn er 35.500 schademeldingen binnengekomen.

Grotere schade is mogelijk. Het Staatstoezicht op de Mijnen heeft in 2013 uitgerekend dat er bij een ernstige aardbeving 110 doden kunnen vallen en 1200 huizen in kunnen storten. De kracht van de aardbeving wordt dan weergegeven op de schaal van Richter. Maar de schade wordt niet zozeer bepaald door de kracht van de beving, maar meer door het schudden van de grond tijdens een aardbeving. Dat heet de grondversnelling. Er zijn gegevens bekend over de grondversnelling bij aardbevingen in het buitenland. Bij een grondversnelling die we in Groningen kunnen verwachten vielen in het buitenland enkele tientallen tot 90.000 doden.

We kennen geen Nederlandse industrie die jaarlijks met instemming van de regering schade aan duizenden huizen mag veroorzaken. Tegelijkertijd krijgt de regering per dag 25 miljoen euro aan aardgasbaten door de gaswinning. Vanaf 1963 tot en met vorig jaar waren de aardgasbaten voor de overheid 277 miljard euro.

De gaswinning ging, en gaat, ten koste van de veiligheid van de Groningers. Toch stellen de regeringspartijen VVD en PvdA dat de veiligheid van de Groningers voorop staat en dat ze zich niet voor kunnen stellen dat de gaswinning omhoog gaat. Daarbij verzwijgen ze dat de NAM dit jaar van minister Kamp toestemming heeft gekregen om 39,4 miljard kubieke meter (m3) gas te winnen. De minister heeft de Tweede Kamer op 12 februari 2015 namelijk laten weten dat “het niet nodig (is) nu het instemmingsbesluit te wijzigen.” In dit  instemmingsbesluit noemt de minister 39,4 miljard m3. Op die hoeveelheid mag de NAM zich beroepen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de Twede Kamer op 10 maart moties van de oppositie heeft verworpen om voor dit jaar maximaal 30 miljard m3 gas te mogen winnen.

Bekijk hier de factsheet Basisinzichten gaswinning en aardbevingen

Bron: Earth Matters


Gekoppelde documenten

Geplaatst door Herman Damveld

Herman Damveld

Leeft duurzaam; is zelfstandig onderzoeker en publicist over energie (o.a. bij LAKA). Daarnaast zit hij in de Raad van advies van Co2ntramine...


Bekijk alle artikelen en de volledige beschrijving van Herman DamveldLaatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Soms valt het een generatie toe om groots te zijn. Jullie kunnen die generatie zijn.

Nelson Mandela, ex-president van Zuid-AfrikaBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.