Waar komt groene stroom vandaan als de zon niet schijnt en er geen wind is?

Energievergelijken

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:2856
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Energievergelijken

Gekoppelde categorieen
Energie

(Energievergelijken) Heb jij je weleens afgevraagd hoe het kan dat jij thuis groene stroom gebruikt, terwijl de wind niet waait en de zon niet schijnt? Dat zijn namelijk de energiebronnen die de groene stroom voor jou opwekken. Maar bij ongunstige weersomstandigheden ligt die productie stil. Hoe je dan toch aan stroom komt, lees je in dit artikel.

(infotorial)

Eerst leggen we kort uit hoe het energienet werkt.

Alle geproduceerde stroom, grijs en groen, komt op hetzelfde energienet. Er ontstaat een mix van stroom die bij iedere woning terecht komt. Heb jij een groen energiecontract dan is er dus geen directe verbinding tussen jouw woning en de windmolen of de zonnepanelen, maar je zorgt er wel voor dat de totale duurzame productie toeneemt. Er hoeft ook minder grijze stroom geproduceerd te worden.

Daarnaast is het belangrijk dat het energienet in balans blijft om storingen te voorkomen. Dit gebeurt door het aanbod van stroom precies af te stemmen op de vraag naar stroom. Als hier verschillen in ontstaan kan er bijvoorbeeld een stroomstoring ontstaan. Met kolencentrales is deze balans veel beter te reguleren dan bijvoorbeeld met windmolens.

Nadelen windmolens en zonnepanelen
Het nadeel van windmolens en zonnepanelen is dat zij niets produceren op het moment dat het windstil is of de zon niet schijnt. Dat is best onhandig als bedrijven wel gewoon doorgaan met hun werk en jij thuis stroom nodig hebt om te werken of televisie te kijken.

De kolencentrales zijn veel minder duurzaam, maar zij kunnen altijd de benodigde hoeveelheid stroom opwekken. Is er meer energie nodig, dan kan dit direct geregeld worden. Ongeacht de weersomstandigheden en het tijdstip op de dag. Een kolencentrale biedt dus meer zekerheid dan windmolens en zonnepalen en mede daarom gebruiken wij in Nederland niet uitsluitend groene stroom.

Op het moment dat de weersomstandigheden ongunstig zijn voor groene stroom, springen de kolencentrales bij om te voldoen aan de vraag naar elektriciteit. Jammer dat grijze stroom nog steeds nodig is, maar bekijk het van de zonnige kant: met jouw keuze voor groene stroom zorg je ervoor dat de groene stroomproductie in Nederland toeneemt.

Wat is een groene energieleverancier?
Steeds meer energieleveranciers bieden groene stroom aan, omdat de consument er vaker naar vraagt. Energieleveranciers zijn gevoelig voor de wensen van ons consumenten. Een goede duurzame ontwikkeling!

Er zijn energieleveranciers die groene stroom kopen bij producenten in het buitenland en er zijn producenten die inkopen bij Nederlandse producenten. Ga je voor deze groene stroom, dan stimuleer je de duurzame productie op eigen bodem. Jaarlijks doet onder andere Greenpeace onderzoek naar de meest duurzame energieleverancier van Nederland. Hieronder zie je de top tien groenste energieleveranciers volgens het onderzoek.

 

Snel een overzicht van groene energieleveranciers
Een handig middel om snel een overzicht te krijgen van groene energieleveranciers is via een online energievergelijker. Filter op 100% groene stroom en je ziet direct het beste duurzame aanbod voor jouw verbruik. Vind je het belangrijk om klant te worden bij een van de meest duurzame leveranciers van Nederland, kies dan in de vergelijker voor een energieleverancier die ook in bovenstaande top tien staat.

Bron: Energievergelijken


Geplaatst door Advertenties

Advertenties

Waarom adverteren op Earth Matters?
Bij Earth Matters adverteren is: “adverteren vóór de doelgroep dóór de doelgroep”. Uw klanten en onze bezoekers zijn namelijk één en dezelfde...


Bekijk alle artikelen en de volledige beschrijving van AdvertentiesLaatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

All the darkness of the world cannot put out the light of a single candle.

-- wanttoknow.infoBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.