Is groene stroom wel echt groen?

Easyswitch

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:2893
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Easyswitch

Gekoppelde categorieen
Earth Company, Energie

(Easyswitch) Iedereen wil bewuster met het milieu omgaan. Duurzaamheid is een van de kernwoorden in deze tijd. Het is daarom een goed idee om te kiezen voor groene stroom. Groene stroom komt uit duurzame bronnen als wind, zon, waterkracht en biomassa. Grijze stroom is stroom die komt van bronnen als kolen-, gas- en kerncentrales. Een leverancier mag claimen groene stroom te verkopen als hij genoeg GvO's heeft. GvO staat voor Garantie van Oorsprong. Eén garantie betekent dat er ergens in Europa duizend kWh uit een duurzame energiebron is opgewekt.

Advertorial

Voordelen van groene stroom

Het belangrijkste voordeel van groene stroom is natuurlijk dat het beter voor het milieu is. De energie wordt gemaakt van natuurlijke, duurzame bronnen, waarbij er haast geen vervuilende uitstoot is. Zo wordt de hoeveelheid CO2 beperkt. Hoe meer er ook gebruik wordt gemaakt van duurzame energie, des te minder er gebruik hoeft te worden gemaakt van fossiele brandstoffen. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar het scheelt ook in de kosten! Er hoeft immers geen olie te worden geïmporteerd uit andere landen. Dit zorgt er ook voor dat Nederland minder afhankelijk wordt van andere landen. Duurzame bronnen zijn voor iedereen toegankelijk. Iedereen heeft toegang tot zon, zee, water en wind. Het is zelfs mogelijk om zelf duurzame energie op te wekken en terug te leveren. Denk hierbij aan zonnepanelen die je zelf kunt installeren.

Is groene stroom altijd groen?

Bij het kiezen voor groene stroom zit wel een adder onder het gras. Veel energieleveranciers claimen namelijk groene stroom te leveren. Zo werd in 2015 in Nederland voor 42 procent aan groene stroom verkocht. In Nederland kwam echter slechts 11 procent van de in Nederland geproduceerde elektriciteit uit duurzame bronnen als wind, zon en biomassa. Hoe kan dit percentage verschillen?

Garanties van Oorsprong

In de elektriciteit die wordt geleverd via het stopcontact, is niet te herleiden of dit groene of grijze stroom is. Dit kun je slechts zien aan de hand van de bronnen waaruit de elektriciteit wordt geput. Het kan dan ook niet anders dan dat er grijze stroom als groen wordt verkocht in Nederland. Dit is toegestaan, omdat er een legale handel in Garanties van Oorsprong is ontstaan. Vrijwel alle Europese landen zijn aangesloten bij het Garantie van Oorsprong-systeem. Handelaren mogen in Europa deze certificaten vrij aan elkaar verkopen. Het tekort dat in Nederland bestaat aan groene stroom kan dus worden opgevangen door Garanties van Oorsprong uit het buitenland te kopen. Deze certificaten gaan vaak een totaal eigen leven leiden. De certificaten komen van een totaal andere plek dan waar de elektriciteit wordt gebruikt.

Garanties van Oorsprong uit Scandinavië

In Nederland komen de certificaten vooral van Scandinavische landen. In Noorwegen wordt vrijwel alleen maar groene stroom gebruikt met behulp van de waterkracht. Deze stroom wordt grotendeels door Noorwegen zelf gebruikt, maar de certificaten gaan vaak naar Nederland. Omdat in Noorwegen vrijwel geen vraag is naar de Garanties van Oorsprong, omdat alle energieleveranciers ermee werken, worden deze certificaten spotgoedkoop aan Nederland doorverkocht. Op het ogenblik is er nog geen beurs die het aanbod en de navraag van Garanties van Oorsprong overzichtelijk maakt. Energieleveranciers zijn slechts verplicht om voor iedere hoeveelheid groene stroom die de consument gebruikt eenzelfde hoeveelheid Garanties van Oorsprong te kopen en af te boeken. Dit heet het book and claim-systeem. Het maakt dus echter totaal niet uit of de daadwerkelijke stroom die geleverd is, groen is.

Hoe zorg je toch voor een beter milieu?

Nederlandse energieleveranciers hoeven dus niet veel moeite te doen om in de groene stroom te voorzien. Ze hoeven slechts de zeer goedkope Garanties van Oorsprong te kopen om groene stroom te kunnen claimen. Ze kunnen echter op deze manier gewoon doorgaan met hun huidige manier van stroomvoorziening. Ze hoeven niet hun best te doen om meer groene stroom te produceren. Dit zou slechts gaan gebeuren als er een tekort zou ontstaan aan Garanties van Oorsprong. Zelfs al zouden in Nederland een miljoen meer mensen groene stroom afnemen, dan nog zou dit niet voldoende zijn. Heeft de consument op geen enkele manier invloed op de groene stroom? Dit blijkt toch niet helemaal waar. Zo is het mogelijk om te letten op de herkomst van de groene stroom. Vraag na bij uw energieleverancier of de groene stroom komt uit Nederland of uit de regio. Als de groene stroom uit het buitenland komt, weet je vrijwel zeker dat er mee gesjoemeld is. Ook kun je op basis van energievergelijkers zien welke energieleveranciers echt groene stroom leveren. Op deze wijze stimuleer je de goede, groene stroomleveranciers die daadwerkelijk aan een beter en duurzamer milieu werken. Het heeft dus wel degelijk zin om je steentje aan het milieu bij te dragen met groene stroom, maar let op waar de energie vandaan komt!


Bron: Easyswitch.nl


Geplaatst door Advertenties

Advertenties

Waarom adverteren op Earth Matters?
Bij Earth Matters adverteren is: “adverteren vóór de doelgroep dóór de doelgroep”. Uw klanten en onze bezoekers zijn namelijk één en dezelfde...


Bekijk alle artikelen en de volledige beschrijving van AdvertentiesLaatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Je kunt niet spelen met het dier in je zonder het dier helemaal te worden, met de leugen niet spelen zonder het recht op de waarheid te verliezen, met de wreedheid niet spelen zonder de zachtheid van je gemoed kwijt te raken. Wie zijn tuin schoon wil houden reserveert geen grond voor onkruid.

Dag HammarskjöldBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.