Could a drug prevent depression and PTSD? | Rebecca Brachman | TED Talks

Rebecca Brachman - TED Talks

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
VideoJa
Views:3420
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:TEDx Talks

Gekoppelde categorieen
Genezing, Gezondheid

(Earth Matters | Agus Judistira) Geestelijke stemmingstoornissen zijn één van de grootste oorzaken tot invaliditeit en er zijn geen werkende geneesmiddelen bekend.

Deze lezing toont hoe men op zoek naar een geneesmiddel vaak op andere eigenschappen van het geteste middel stuit. Eigenschappen die heel nuttig kunnen zijn voor andere ziekten of aandoeningen. Dit is namelijk hoe de stemmingverbeterende werking van Ketamine (Calypsol) werd ontdekt.

Ketamine is een algemeen verkrijgbare drug die al jaren bestaat. Doorgaans wordt het gebruikt als verdovingsmiddel tijdens operaties. Onafhankelijk geverifieerde laboratoriumtesten hebben echter aangetoond dat het zeer opvallende andere eigenschappen heeft: het verhoogt de stressbestendigheid van de laboratoriummuizen aanzienlijk. Aanvankelijk is de werking moeilijk op te merken omdat de stemmingverbeterende aard niet in opvallende euforie uitgedrukt wordt.

In deze TED presentatie geeft Rebecca Brachman een suggestie voor het inzetten van Ketamine voor mensen met een verhoogd risico tot depressie, PTSD en shock. Dit zijn vooral mensen die vaak te maken hebben met rampen, ongelukken, oorlogen, misdaden en terroristische aanslagen.

Voordelen van Ketamine zijn: goedkoop, generiek, reeds massaal verkrijgbaar, zeer snelle werking (in tegenstelling tot SSRI's, die weken nodig hebben voordat ze werken). Ook werkt Ketamine als een soort vaccin; eenmaal toegediend is één dosis voldoende om iemand wekenlang stressbestendig te maken.

Er zijn meer middelen die ongeveer dezelfde werking hebben als Ketamine, maar ze zijn nog niet goedgekeurd voor algemeen gebruik. Over het algemeen duurt het jaren voordat een geneesmiddel goedgekeurd wordt. 


Commentaar van Agus Judistira

Dat ik dit artikel plaats betekent niet dat ik voor dierenproeven ben, dat ik vaccinaties of stressbeheersing door middel van drugs wil aanmoedigen. Ibeooalleen mensen een andere, verrassende optie te tonen om een wijdverbreid probleem in onze samenleving het hoofd te kunnen bieden. Ik heb ook niet de illusie dat stressbeheersing door een medisch middel de ultieme oplossing is. De ultieme en definitieve oplossing is naar mijn mening een spirituele.  
Agus Judistira

Agus Judistira

Arjan Bos ken ik al een paar jaren omdat ik met hem soms interessante artikelen / videolinks via e-mail heb uitgewisseld, zelfs al voordat Earth-Matters er was. Daarna heb ik ook een paar jaren als vrijwilliger bij Orongo, de webwinkel, gewerkt. Dat ik nu artikelen op Earth Matters mag plaatsen, is eigenlijk een vanzelfsprekende stap...


Bekijk alle artikelen en de volledige beschrijving van Agus Judistira


Laatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

De ware betekenis van verlichting is met wijd open ogen kunnen kijken naar alles wat donker is.

Nikos Kazantzakis, Grieks filosoofBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.