HeartMath – Een ander inzicht verandert alles

Loving People

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:19727
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Want to know info

Gekoppelde categorieen
Bewustzijn, Gnosis, Gezondheid, Ziekte, Genezing, (Verborgen) nieuws, Geografisch, Amerika, Economie, Bedrijven, Earth Company

(Want to Know Info | vertaling voor Earth Matters door Marieke Schoutens) Het Institute of HeartMath (http://www.heartmath.org) heeft uitvoerig onderzoek verricht dat laat zien dat een goede gezondheid begint bij liefde, en dat liefde stress kan verminderen. Het regelmatig uitvoeren van eenvoudige en snelle oefeningen, zoals het herbeleven van een mooie herinnering, kunnen je gezondheid significant verbeteren. Met klanten als Hewlett Packard, Shell, Unilever, Cisco Systems en Boeing, heeft het HeartMath Institute bewezen stress bij managers te kunnen verminderen en vreugde in hun leven en werk te kunnen vergroten.

Sinds de oprichting in 1991, heeft het HeartMath Institute een groot aantal wetenschappelijke onderzoeken gepubliceerd in gevestigde en gerespecteerde tijdschriften zoals de Harvard Business Review en de American Journal of Cardiology. Onderstaand inspirerend artikel over HeartMath werd gepubliceerd in het tijdschrift Ode. Ieder nummer van Ode staat vol inspirerende verhalen. Zoals in onderstaand artikel staat: onthoud dat we de wereld kunnen veranderen, one heart at a time, beginnend bij onszelf.

A change of heart changes everything

Jurriaan Kamp

Dit artikel verscheen in Ode magazine nummer 24, Juni 2005.

Een instituut in Californië laat zien hoe mensen hun hart op een gezondere manier kunnen laten kloppen. In zijn onderzoek bewijst het Institute of HeartMath dat gezondheid begint bij liefde, en dat liefde stress kan verminderen. Deze methode wordt wereldwijd door honderdduizenden mensen en door meer dan 100 organisaties gebruikt – van grote multinationals en overheden tot scholen en ziekenhuizen. Deze eenvoudige methode verandert de wereld. Een reportage vanuit Boulder Creek, Californië.

All you need is love”, zong John Lennon.

Klopt, volgens de meeste mensen.

Maar het probleem is: Hoe maak je liefde

Een verrassend eenvoudig antwoord op deze vraag is te vinden in bossen van Boulder Creek, Californië, ten zuiden van San Francisco. Sinds 1991 heeft het Institute of HeartMath een groot corpus van overtuigend wetenschappelijk onderzoek voortgebracht dat aantoont dat het toch echt mogelijk is om liefde te creëren. Het onderzoek van HeartMath laat zien dat emoties veel sneller werken en veel krachtiger zijn dan gedachtes. En dat, wat het menselijk lichaam betreft, het hart veel belangrijker is voor onze algemene gezondheid dan het brein, zelfs voor cognitieve functies. Zijn overheersende positie in het lichaam is nu duidelijk aangetoond. Goed kunnen nadenken met je hersenen is handig. Maar je goed voelen vanuit je hart geeft een ongelofelijke boost aan je gezondheid en creativiteit.

Het kort herbeleven van een mooie herinnering synchroniseert je hartritme binnen enkele seconden. Dit verhoogt de afgifte van gezonde, stimulerende hormonen, en verlaagt tegelijkertijd de hoeveelheden schadelijke stresshormonen. Tegelijkertijd wordt het immuunsysteem versterkt en de bloeddruk verlaagt, waardoor je gezonder en meer gefocust bent. Door een simpel recept, bestaande uit een aantal oefeningen die iedereen overal in maar een paar minuten kan uitvoeren, verslaat HeartMath met succes de grootste bedreiging voor onze gezondheid, ons geluk en de wereldvrede: stress.

Stress is de pest van de 21e eeuw, een epidemie die zich snel verspreidt. De World Health Organiszation (WHO) sloeg 20 jaar geleden al alarm, maar het is alleen maar erger geworden. Dagelijks verzuimen zo’n 1 miljoen Amerikanen van hun werk vanwege stressklachten. De Europese Unie schatte in 2000 dat de jaarlijkse kosten van stress, in de vorm van ziektekosten en verloren productiviteit, neerkomen op zo’n 3 tot 4 procent van het bruto binnenlands product van de EU. Stress is een van de belangrijkste oorzaken van hoge bloeddruk, waar 1 op de 3 volwassenen in Europa en Noord-Amerika mee te maken krijgt, en van vele ernstige ziekten zoals hartaandoeningen en een beroerte. Stress ligt ook ten grondslag aan depressie en burn-out.

Het goede nieuws is, dat de negatieve effecten van stress gemakkelijker kunnen worden tegengewerkt dan je zou verwachten. Hierdoor wordt ieder aspect van het leven verbeterd. Daarom kan iedere organisatie ervan profiteren deze bron van buitensporige kosten en druk aan te pakken”, aldus HeartMath’s CEO Bruce Cryer.

Dit inzicht is nu doorgedrongen tot vele bedrijven en instellingen. Managers worden naar stress-seminars gestuurd. In hoofdkantoren worden yoga-lessen aangeboden. En er zijn zelfs steeds meer bedrijven die hun werknemers aanmoedigen vakantie te nemen. Maar zolang stress onderdeel uit blijft maken van de bedrijfscultuur, hebben deze maatregelen geen effect. Het gevoel van ontspanning na een yogales of weekendje op het strand gaat vaak al verloren bij het eerste gesprek met een gefrustreerde collega bij de koffie-automaat. Een succesvolle anti-stressmethode biedt resultaat op het moment dat de stress wordt ervaren. En dat is precies wat HeartMath doet.

HeartMath werd in 1991 opgericht door dr. Lew Childre. Childre had naam gemaakt als onderzoeker en adviseur voor bedrijven en onderzoeksinstituten. Met de oprichting van HeartMath begon hij aan zijn missie te bewijzen dat het hart een centrale rol speelt bij de menselijke gezondheid, succes en voldoening. Hoewel de technieken van HeartMath het belang van emotionele zelfbeheersing benadrukken, is dit bedrijf geen new-agefenomeen. Het is een onderzoeksinstituut dat een grote hoeveelheid wetenschappelijk onderzoek heeft gepubliceerd in gerenommeerde vakbladen.

Deze publicaties ondersteunen het hoofddoel van HeartMath: het presenteren van revolutionair wetenschappelijke ontdekkingen op een doortastende manier. HeartMath heeft aangetoond significante kostenbesparingen teweeg te kunnen brengen bij gezondheidsorganisaties waarbij ontslagen dreigen te vallen. Daarnaast heeft deze methode in een reeks van studies aangetoond grote gezondheidsvoordelen te kunnen bieden bij congestief hartfalen, diabetes, astma en hoge bloeddruk. Cryer: “HeartMath is niet alleen op geloof gebaseerd. Er vinden bewezen lichamelijke reacties plaats in de wisselwerking tussen emotie, hart en hersenen.” Met andere woorden: Het werk van HeartMath wordt onttrokken aan het duidelijke gevaar van opportunisme.

Dat is bewonderenswaardig, gezien het feit dat de organisatie door de jaren heen zelf met financiële problemen te kampen heeft gehad. De locatie waar HeartMath is gevestigd weerspiegelt zijn zorgvuldige strategie. Het instituut is gelegen in een bedrijfscomplex op een prachtige retraite-achtige setting in Boulder Creek, een stadje dat bijna onvindbaar is tussen de hoge bomen van de oude Californische bossen. Terwijl ik hier door de plenzende regen heen rijd, besef ik dat stress en Boulder Creek niet met elkaar samengaan. En toch was het geen rare beslissing HeartMath juist hier te vestigen. Drie kwartier rijden hier vandaan ligt namelijk een bekend broeinest van de “moderne pest”: Silicon Valley.

Onderzoekscoördinator Rollin McCraty zit in zijn kantoor – een simpel kantoortje met een gigantisch raam dat uitkijkt over een begroeide helling – en werkt aan een van de laatste initiatieven van HeartMath: een computergestuurd experiment dat laat zien hoe het hart sneller dan het brein reageert op externe stimuli. De programma’s van HeartMath maken gebruik van een innovatief biofeedbacksysteem, ontwikkeld door oprichter dr. Childre, waarbij je vinger of oor wordt gekoppeld aan een sensor die je hartactiviteit op een computerscherm laat zien. De feedback is geen eerste vereiste voor de uitkomst van de oefeningen, maar het zichtbaar maken van je hartritme op een computerscherm maakt het gemakkelijker om critici te overtuigen van het gunstige effect van positieve gevoelens.

Het meten van gevoelens met moderne instrumenten is op zich niet nieuw. Met behulp van het elektro-encefalogram (EEG), is bijvoorbeeld aangetoond dat beoefenaars van yoga compleet andere hersengolven produceren dan bijvoorbeeld beurshandelaren op Wall Street. Maar de ‘hart-gestuurde’ methode van HeartMath reikt veel verder dan ontspanning door meditatie. McCraty merkt op: “Meditatie is vooral gericht op jezelf bewust losmaken van de realiteit om je heen. Dat heeft totaal andere fysieke gevolgen dan onze aanpak, die is gericht op het activeren van positieve energie bij een bepaalde situatie.”

Om de reactie van het hart op verschillende gebeurtenissen te meten, gebruikt HeartMath een relatief nieuw concept – tegenwoordig veelgebruikt in de geneeskunde – als indicator van een gezond functionerend lichaam: heart rate variability (HRV). Onderzoek dat 10 jaar geleden is uitgevoerd door Dr Andrew Armour van Dalhouse University in Halifax, Canada, liet zien dat het hart zijn eigen neuraal netwerk, in essentie een klein brein, heeft. Het HRV (het ritme van de tijdsduur tussen twee hartslagen) speelt in dit netwerk een belangrijke rol. Het is nu aangetoond dat het hart, via zenuwen die hartritmepatronen met zich meedragen, signalen uitzendt naar het brein en het hormoonsysteem. Het maakt niet zozeer uit hoe vaak een hart per minuut slaat; het gaat om het ritme van de hartslag.

Childre, McCraty en het onderzoeksteam van HeartMath hebben ontdekt dat bepaalde patronen in het hartritme samengaan met een bepaalde emotionele toestand. McCraty legt uit: “Met elke hartslag wordt informatie verschaft die onze emoties, onze lichamelijke gezondheid en de kwaliteit van onze levens beïnvloedt”. Dit betekent dat gevoelens van medeleven, liefde, zorg en dankbaarheid een stabiel golvend – HeartMath noemt dit “coherent” – hartritme produceren, terwijl gevoelens van woede, frustratie, angst en gevaar een onrustig en veranderlijk – “incoherent” – beeld geven. Maar dit is meer dan een statistisch verschil. Onderzoek van HeartMath heeft aangetoond dat een ander hartritme tot andere biochemische, zelfs neurologische, reacties in het lichaam leidt.

Simpel gezegd: wanneer mensen liefde ervaren, voelen zij zich niet alleen blij en gelukkig, maar produceren ze bijvoorbeeld ook meer DHEA, het hormoon dat veroudering tegengaat en gevoelens van jeugdige vitaliteit opwekt. Het is niet verrassend dat een synthetische vorm van dit hormoon tegenwoordig in pilvorm in drogisterijen en gezondheidswinkels te koop is. Tegelijkertijd wordt de aanmaak van schadelijke stresshormonen zoals cortisol verlaagt. Een hoge hoeveelheid cortisol wordt geassocieerd met de ziekte van Alzheimer, diabetes, depressie en vermoeidheid.

Een “liefdevol lichaam” neemt daarentegen minder cholesterol op en zorgt ervoor dat de slagaders niet dichtslibben. Daarbij wordt de aanmaak van immunoglobuline A verhoogd, een belangrijk stofje dat het afweersysteem een boost geeft. Daarnaast wordt de bloeddruk gestabiliseerd. McCraty brengt dit effect in verband met problemen waar veel organisaties mee te maken krijgen: “Er is een duidelijke connectie tussen ziektekosten en bloeddruk. Bij een lagere bloeddruk ga je minder vaak naar de dokter…” En daarmee concludeert HeartMath dat liefde zowel een emotionele als een fysieke toestand is: positieve gevoelens, zoals liefde, maken je gezonder. Het tegengestelde is ook waar: iemand die boos is produceert minder DHEA en meer cortisol. De slogan van HeartMath – a change of heart changes everything – vat het goed samen.

Maar hoe “verander je je hart”? Volgens onderzoek van HeartMath is dat eenvoudiger dan het lijkt. McCraty: “Als je bewust je aandacht naar een positieve emotie brengt, zoals dankbaarheid of liefde, of als je je gedachten toelaat om terug te keren naar de gevoelens die bij een mooie herinnering horen, verandert je hartritme meteen.”

Dit fenomeen blijft de jaarlijks 25.000 cursisten van HeartMath telkens weer verbazen. Voorheen gebruikte HeartMath dure medische apparatuur om het hartritme te bepalen en te weergeven. Maar sinds 2000 heeft HeartMath een “doe-het-zelf”-equivalent: de Freeze-Framer, een bekroond computerprogramma met een innovatieve sensor dat iedereen thuis op de computer kan installeren. Tot nu toe zijn er meer dan 30.000 exemplaren van dit systeem verkocht.

Als ik thuis voor het eerst de Freeze-Framer opstart en de sensor aan mijn vinger bevestig, verschijnt er een grillig patroon op mijn computerscherm. Mijn hartritme zit vol pieken en dalen – een “incoherent patroon”, in HeartMath-jargon. Dan voer ik mijn voorgeschreven oefening uit. Ik verplaats mijn gedachten naar het gebied rondom mijn hart, ik visualiseer dat ik in en uit adem door mijn solar plexus (het energiepunt onder het borstbeen, boven de navel). Ik denk aan een mooie herinnering met mijn dochter. Ik voel de warmte van ons contact op dat moment… en ik zie dat de grafiek op het computerscherm verandert.

De oefening, die ik maar een paar minuten gedaan heb, is snel en effectief. De angstaanjagende pieken op mijn scherm veranderen in stabiele heuvels. Mijn incoherent hartritme is gesynchroniseerd naar een coherent ritme. En wat ik niet kan zien op de lijn van de grafiek, maar wel weet uit onderzoek van HeartMath, is dat mijn lichaam nu op een gezondere manier aan het functioneren is.

Het onderzoek is overtuigend. Een groep managers van Motorola die een workshop hadden bijgewoond, werd zes maanden later nogmaals getest op het resultaat van de dagelijkse oefeningen. Een kwart van de managers had bij aanvang van het project een hoge bloeddruk. Na zes maanden was dit bij hun allemaal gezakt tot een normale druk. In een ander onderzoek met managers van Hewlett-Packard, daalde de gemiddelde bloeddruk van 138/86 naar 128/80. Zo’n grote verbetering staat gelijk aan het verlies van 20 kilo lichaamsgewicht.

Een recent onderzoek, uitgevoerd onder medewerkers van Unilever, laat zien dat de productie van het gunstige hormoon DHEA na zes maanden met ongeveer 50% werd verhoogd, en na negen maanden naar 90% steeg. De oefeningen zijn ook effectief bij mensen met chronische ziektes.

Diabetes-patienten die zes maanden lang iedere week een uur lang de oefeningen deden, scoorden significant beter op een aantal gezondheidsaspecten die voor hen cruciaal waren. Een ander onderzoek laat zien dat de besparingen op ziektekosten en ziekteverzuim tot wel 540 euro per medewerker per jaar kunnen bedragen. Voor een bedrijf met 1000 medewerkers betekent dat een besparing van 540.000 euro per jaar.

Het feit dat de oefeningen zo gemakkelijk zijn, is het meest veelbelovende aspect van deze methode. Bruce Cryer merkt op: “De tijdsdruk wordt voortdurend opgevoerd. Hoe goed een programma ook is, veel mensen nemen er simpelweg de tijd niet voor om iedere dag te investeren in hun emotionele en lichamelijke gezondheid. Mensen willen oefeningen die bijna geen tijd kosten, maar wel resultaat opleveren. Dat is de kracht van onze aanpak”.

Je leert de technieken binnen 5 minuten, en krijgt al positieve resultaten als je ze een paar keer per dag een halve minuut lang uitvoert. Bijvoorbeeld wanneer je op weg bent naar je volgende vergadering, als je je computer opstart, je voor een stoplicht wacht of voordat je je mail gaat checken. Doordat de technieken zo eenvoudig en snel uitvoerbaar zijn, kunnen ze in je dagelijkse schema worden geïntegreerd zonder dat je je leven er drastisch voor moet omgooien.

Regelmatig gebruik van de Freeze-Framer is vooral handig voor het herkennen van stresspatronen. Je verschaft inzicht in je eigen gedrag en het effect van dat gedrag op je gezondheid. In dat opzicht werkt de Freeze-Framer als een thermometer: je bereikt dat punt waarop je je temperatuur niet meer hoeft op te nemen om te weten dat je koorts hebt. Daarmee wordt het steeds gemakkelijker om een gevoel van stress snel te corrigeren.

Cryer: “Het doel van HeartMath is stress uitbannen. Natuurlijk kunnen we stressvolle zaken niet uit ons leven weren, maar we kunnen onze fysieke en emotionele reacties op stress wel veranderen. Het is zaak te leren herkennen welke omstandigheden stress veroorzaken, zodat je je reacties op deze situaties kunt veranderen. Het oefenen met HeartMath helpt bijvoorbeeld om niet te gaan schelden wanneer iemand je op de snelweg afsnijdt, maar om anders te reageren. En het meest belangrijke resultaat is dat er geen schadelijke stresshormonen in je lichaam worden vrijgelaten en je geen dingen gaat roepen die de situatie alleen maar erger kunnen maken.”

Is HeartMath het enige effectieve antwoord op stress? Absoluut niet. Een strandwandeling helpt ook, of het bezoeken van een leuk concert. Ook wanneer je liefde of vriendschap voelt wordt stress al verlaagd. Daarnaast zijn er andere veelbelovende initiatieven met een vergelijkbare focus als die van HeartMath. Ode schreef eerder over het werk van de Italiaan Amedeo Maffei (Ode, juni 2002) en over het computerspel Wild Divine (Ode, april 2004). En er zijn nog meer projecten die gericht zijn op het synchroniseren van het hart- en breinritme om stofjes en processen in ons lichaam te stimuleren.

Maar de kracht van HeartMath schuilt in de eenvoud van de oefeningen en het overtuigende bewijs van de effectiviteit ervan. Bovendien houdt deze methode rekening met het constante gevoel van tijdsdruk dat vaak door de doelgroep wordt ervaren.

Minder stress en meer gezondheid zijn op zichzelf al voldoende redenen om het ook eens te proberen. Maar er is meer: onderzoek wijst uit dat het elektro-magnetisch veld van het hart (gecreëerd door het electrocardiagram) van 2 tot 3 meter vanaf het lichaam gemeten kan worden. HeartMath heeft ontdekt dat wanneer iemand een coherent hartritme heeft, dit een aantoonbaar positief effect heeft op andere mensen in de directe omgeving. Het tegengestelde is ook waar: ga maar eens na, hoe voel je je in de nabijheid van iemand die liefdevol of gelukkig is, in vergelijking met iemand die boos of gefrustreerd is?

Dus: Als je eigen hartritme coherent is, is er een grote kans dat de mensen in je omgeving zich ook beter gaan voelen en gedragen.

Dus: De gezondheid van je omgeving begint bij die van jezelf.

Dus: Verbeter de wereld, begin bij jezelf.

Cryer merkt verder op: “Veel mensen voelen zich machteloos. Klimaatveranderingen, armoede, oorlog, terrorisme… er zijn zoveel dingen in de wereld die ons angst aanjagen. Waar moet je als individu beginnen, als de grootte van de problemen om ons heen zo ontmoedigend is? We moeten onthouden dat we een aantoonbaar positief effect op de wereld hebben. We kunnen de wereld veranderen, te beginnen bij onszelf.”

Dit enthousiasme ligt ten grondslag aan het onderzoek van HeartMath. Deze visie verklaart ook waarom het instituut nooit heeft gestreefd naar de snelste oplossing, maar er in plaats daarvan jaren over heeft gedaan om overtuigend bewijs voor hun concept te verzamelen.

Als laatste zegt Cryer: “Het is onze missie om de wereld te helpen veranderen, door mensen te helpen veranderen. De grondslag van de meeste wereldproblemen is gebrek aan emotionele handhaving, gebrek aan verstandhouding, liefde, respect en wederzijds begrip. De meeste organisaties en overheden zijn verstoord, omdat hun leiders de vaardigheden missen om zichzelf emotioneel te handhaven, laat staan dat zij een voorbeeld voor anderen kunnen zijn. Deze verstoring berokkent dagelijks schade aan onze planeet. Wij bieden handvatten die nodig zijn om grote kwesties en problemen te verhelpen en om het kwaad te verhinderen.”

Deze handvatten helpen het hart om liefde te creëren.

All you need is love, zong John Lennon.

Zo simpel is het.

Bron: www.wanttoknow.info


Geplaatst door Marieke Schoutens
Laatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Men ziet slechts goed met het hart. Het echt belangrijke kan men met de ogen niet zien.

Antoine de Saint-ExupéryBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.