Genetisch gemodificeerde rijst is een paard van Troje: misleid door Bill Gates en Monsanto

Golden Rice grain compared to white rice (2)-18

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights


(dr. Mercola, 21 juni 2011 | vertaling Pauline Fransen) De Bill en Melinda Gates Stichting heeft een donatie van $20 million goedgekeurd, te besteden aan de ontwikkeling van "gouden rijst" -- een niet-getest, erg controversiël GM (genetische gemodificeerde) gewas dat de biodiversiteit bedreigt en mogelijk een economische en ecologische ramp betekent voor Aziaatische boerenbedrijven.

De leider van het Gouden Rijstproject is Gerald Barry, voorheen hoofd onderzoek bij Monsanto.

Sarjeni V. Rengam, verantwoordelijk directeur van het Pesticide Actie Netwerk Azië en de Pasific (PAN AP), noemt de rijst een "paard van Troje". Volgens Rengam is de rijst "... een publieksstunt uitgevoerd door de agri-business bedrijven om meer acceptatie te krijgen voor GM-gewassen en -voedsel. Het hele idee achter GM-zaden is om geld te verdienen."

Food Freedom (Voedsel Vrijheid) reporteert:

"Gouden rijst is een paard van Troje om GM-vriendelijke milieuveiligheidsregels door te drukken onder het mom van humanitaire hulp. Eenmaal aangenomen zullen deze regels de deur openzetten voor de biotechnologie-industrie om te komen met commerciële, gepatenteerde GM-gewassen; USAID en Monsanto hebben precies hetzelfde gedaan in Kenia met hun bataatproject."

In Thailand beschermt een nauwlijks bekend en niet gepubliceerd landbouwbeleid de Thaise rijst tegen de risico's van GMO's. De "Rijst Strategie" van het Thaise Ministerie van Landbouw is een masterplan met als doel om de rijstproductie van het land te versterken en gelijktijdig het levensonderhoud van boeren en het consumenten vertrouwen te verbeteren -- wat inhoudt dat de Thaise rijst vrij blijft van GMO's (genetisch gemodificeerde organismen).

Monsanto's Roundup draagt verder bij aan de risico's van GM-gewassen. Dit is 's werelds best verkochte onkruidverdelger die gemaakt is om samen te gaan met GM Roundup Ready-gewassen. Volgens een nieuw rapport weten controlerende instanties al jaren dat Roundup geboorteafwijkingen veroorzaakt.

Controlerende instanties waren schijnbaar al sinds 1990 op de hoogte dat glyfosaat, het actieve chemische ingrediënt van Roundup, geboorteafwijkingen veroorzaakt bij proefdieren. Deze informatie is echter niet openbaar gemaakt. In plaats daarvan hebben de instanties het publiek misleid over de veiligheid van glyfosaat.

Volgens de Huffington Post:

"...[Z]o recentelijk nog als afgelopen jaar, vertelde het Duitse Federale Bureau voor Consumentenbescherming en Voedselveiligheid, de Duitse overheidsorganisatie belast met glyfosaat-onderzoek, de Europese Commissie dat er geen bewijs was dat glyfosaat geboorteafwijkingen veroorzaakt ...

Hoewel glyfosaat oorspronkelijk op de rol stond voor heronderzoek in 2012, heeft de Commissie eind vorig jaar besloten het heronderzoek niet naar voren te halen, maar in plaats daarvan uit te stellen tot 2015. De chemische stof zal niet heronderzocht worden volgens strengere, up-to-date normen voor 2030."

Bronnen:

Food Freedom, 3 juni 2011

Greenpeace, 2 juni 2011

Huffington Post, 7 juni 2011

Earth Open Source, juni 2011 "Roundup en geboorteafwijkingen: wordt het publiek in de waan gelaten?"

GM Watch, 7 juni 2011

Red, Green & Blue, 8 juni 2011

Dr. Mercola's Opmerkingen:

Gouden rijst is een rijstras dat genetisch is aangepast om betacaroteen te produceren, wat je lichaam omzet in vitamine A. Het wordt aangeprezen als een manier om vitamine A-tekort te verminderen. Vitamine A-tekort komt veel voor in ontwikkelingslanden waar mensen geen regelmatige toegang hebben tot betacaroteenrijke voedselproducten zoals groente en fruit.

Het klinkt als een aannemelijke theorie, en de druk om gouden rijst te verbouwen in Azië wordt geadverteerd als een goede zaak dat de ondersteuning van de Bill en Melinda Gates Stichting heeft aangetrokken -- in de vorm van $20 miljoen voor ontwikkeling.

Maar je hoeft er niet diep voor te graven om de ware motieven te vinden van de bedrijven die gouden rijst willen planten in ontwikkelingslanden, en die motieven hebben veel meer te maken met dollars en centen dan met het verlichten van tekorten in voedzaamheid. Sterker nog, er is reden om aan te nemen dat genetisch gemodificeerde (GM) gouden rijst weinig zal bijdragen aan het verbeteren van de vitamine A-inname door de armen -- en mogelijk zelfs het vitamine A-tekort (VAT) zal verergeren.

Gouden rijst is geen goede bron van vitamine A

Je lichaam kan betacaroteen omzetten in vitamine A, dat een noodzakelijke voedingsstof is die je lichaam nodig heeft voor gezonde ogen en het afweren van virusinfecties. Maar, je lichaam kan deze omzetting alleen onder bepaalde condities uitvoeren. In het bijzonder, betacaroteen is oplosbaar in vet, wat betekent dat er vet in het dieet nodig is voor je lichaam om de betacaroteen om te zetten in vitamine A. Maar veel mensen in ontwikkelingslanden eten zeer vetarme maaltijden, omdat ze gewoonweg maar weinig toegang hebben tot dierlijk vet of andere bronnen van vet.

Er wordt zelfs gesuggereerd dat ondervoedde mensen mogelijk betacaroteen niet efficiënt omzetten in vitamine A, wat het nut van gouden rijst volledig te niet doet, omdat de beoogde ontvangers nagenoeg gegarandeerd ondervoed zijn.

Verder zou je iedere dag een onrealistische hoeveelheid rijst moeten eten -- tot meer dan zeven kilo per dag -- om aan de aanbevolen hoeveelheid vitamine A te komen. Zoals in deze studie naar gouden rijst van de Iowa State University staat:

"Zelfs als gouden rijst met succes wordt geïntroduceerd ... dan moet een vrouw iedere dag 7,3 kilo gekookte rijst eten om voldoende vitamine A binnen te krijgen, als gouden rijst haar enige bron van deze voedingsstof is. Een kind heeft 5,5 kilo nodig.

De iets realistischer drie porties van 200 gram gekookte gouden rijst per dag leveren slechts 10% van haar dagelijks behoefte aan vitamine A, en minder dan 6% als ze borstvoeding geeft. Maar zelfs deze bescheiden bijdragen zijn onzeker. Om het betacaroteen op te nemen, heeft het lichaam voldoende voorraden zink, eiwitten en vetten nodig, onderdelen die vaak ontbreken in het dieet van arme mensen.

Degenen met diarree -- niet ongewoon in ontwikkelingslanden -- zijn ook niet in staat om vitamine A op te nemen uit gouden rijst."

Gouden rijst zou vitamine A-tekort kunnen veroorzaken door biodiversiteit te bestrijden

Wat mensen in ontwikkelingslanden nodig hebben om voldoende vitamine A via hun voedsel binnen te krijgen, is toegang tot een gevarieerd aanbod voedzame producten -- waaronder dierlijke producten zoals eieren, kaas en vlees, en groenten zoals donkere bladgroenten en bataten. Dit is het type dieet dat bereikt wordt met biodivers boeren -- het tegenovergestelde wat bereikt wordt als gouden rijst op grote schaal verbouwd wordt.

Zoals staat in een persbericht van het Pesticide Actie Netwerk Azië en de Pacific (PANAP)

" ... het moet benadrukt worden dat de vetinname de basisvoorwaarde is voor de absorptie en het gebruik van betacaroteen welke, net als vitamine A, oplosbaar is in vet maar niet in water, terwijl eitwitten en vitamine D de absortie verbeteren. Helaas hebben de diëten van gezinnen in gemeenschappen waar een vitamine A-tekort veel voorkomt een laag vetgehalte -- voornamelijk doordat ze arm zijn en niet de toegang hebben tot een voldoende hoeveelheid voedsel noch tot voldoende gevariatie in voedsel.

... Op een biodiverse boerderij, zou een gezin makkelijk toegang hebben tot all deze [betacaroteen en vitamine A-rijke voedselproducten]. Maar de enkelgewas landbouwtechnologie, bevorderd door IRRI's [Internationaal Rijst Onderzoeks Instituut] Groene Revolutie, heeft voor een groot gedeelte, de voedselbiodiversiteit in landelijk Azië verwoest, wat de grootste oorzaak is van ondervoeding.

Dit heeft in belangrijke mate VAT verergert. Sterker nog, de Groene Revolutie heeft gezorgd voor het verloren gaan van van duizenden lokale rijstvariaties, welke eerst werden vervangen door IRRI's zogenaamde 'hoge-opbrengstsoorten' en daarna door de hybride soorten. Veel van deze lokale variaties hadden een bijzondere voedzame waarde. Gouden Rijst zet het industriële model van landbouw voort en zo zal het, in plaats van VAT doen afnemen, bijdragen aan het vaker vóórkomen ervan."

Voormalig Monsanto directeur leidt het Gouden Rijstinitiatief

De leider van IRRI's Gouden Rijsproject is Gerald Barry, het vorige hoofd onderzoek van Monsanto. Voor het geval je niet bekend bent met Monsanto, zij zijn wereldleider op het gebied van genetisch gemodificeerde gewassen en zijn al enige tijd bezig op aggressieve wijze hun zaden te planten in staten over de gehele wereld.

Zoals door Netline wordt bericht, hebben Monsanto en andere biotechbedrijven samengewerkt met de Gates Stichting via hun Alliantie voor een Groene Revolutie in Afrika (AGRA) om genetisch gemodificeerde gewassen in Afrika in te zetten. De Gates Stichting heeft honderden miljoenen dollars aan AGRA gedoneerd, en in 2006 werd Robert Horsch aangenomen voor het AGRA-project. Horsch was 25 jaar manager bij Monsanto.

In een eerder artikel in de Huffington Post somt Eric Holt Gimenez het netjes op:

"Onder de mantel van 'duurzaamheid' heeft de [Gates] Stichting een vele miljarden kostend poging aangevoerd om Afrika te transformeren tot een GMO-vriendelijk continent. Het publieksvriendelijke vlaggenschip voor deze onderneming is de Alliantie voor een Groene Revolutie in Afrika (AGRA www.agra-alliance.org), een groots Groene Revolutieproject."

Het zou naïef zijn om nu te denken dat deze samenwerkingen ontworpen zijn om een ander probleem op te lossen dan hoe Monsanto te helpen de wereldvoedselvoorziening te monopoliseren met dure GM-zaden die ieder gekocht moeten worden en die dure chemische behandeling nodig hebben.

Azië is simpelweg de volgende regio op het schema, en dit is precies waarom Food Freedom gouden rijst een paard van Troje noemt voor de introductie van GM-gewassen over de gehele wereld:

"Gouden rijst is een paard van Troje om GM-vriendelijke milieuveiligheidsregels door te drukken onder het mom van humanitaire hulp. Eenmaal aangenomen zullen deze regels de deur openzetten voor de biotechnologie-industrie om te komen met commerciële, gepatenteerde GM-gewassen."

Het verontrustende is dat Monsanto blijkbaar bezig is de wereldvoedselvoorziening te monopoliseren met hun giftige GM-gewassen -- en nu al beginnen we de gevolgen te zien van deze gevaarlijke vorm van landbouw.

Controlerende instanties wisten dat 's werelds bestverkochte onkruidverdelger geboorteafwijkingen kan veroorzaken

Een nieuw rapport van Earth Open Source heeft onthuld dat Monstanto's Roundup onkruidverdelger niet alleen geboorteafwijkingen veroorzaakt, maar dat instanties die de industrie controleerden hiervan al jaren op de hoogte zijn en er niets aan hebben gedaan. Na het bestuderen van industrie-onderzoeken en controlerende documenten gebruikt om Roundup toe te staan, merken zij op:

 • De industrie (inclusief Monsanto) weet sinds 1980 dat glyfosaat misvormingen veroorzaakt bij proefdieren bij hoge doses;
 • De industrie weet sinds 1993 dat deze effecten ook kunnen optreden bij lager en middelgrote doses;
 • De Duitse overheid weet sinds ten minste 1998 dat glyfosaat misvormingen veroorzaakt;
 • Het wetenschappelijk beoordelingscomité van de Europese Commissie wist in 1999 -- en de Europese Commissie weet sinds 2002 -- dat glyfosaat misvormingen veroorzaakt.

Residuen van Monsanto's Roundup onkruidverdelger die aangetroffen zijn in GM-voedsel en -voeder zijn ook in verband gebracht met schade aan lichaamscellen en zelfs sterfgevallen, zelfs bij zeer lage concentraties. Onderzoekers hebben ook ontdekt dat het schade aan membranen en DNA veroorzaakt en celrespiratie remt.

Glyfosaat is 's werelds bestverkochte onkruidverdelger en zit in meer dan 30 procent van de onkruidverdelgers. Terwijl Roundup Ready-gewassen het gif kunnen weerstaan vanwege GM genetisch materiaal van virussen en bacteriën, wordt de onkruidverdelger verdacht van het bijdragen aan het plotselinge-doodsyndroom (PDS), een dodelijke plantenziekte die veroorzaakt dat planten geel worden en sterven.

Zoals GM-expert Jeffrey Smith meldt, hebben een groot aantal onderzoeken glyfosaat in verband gebracht met een toename in PDS, ook bij gewassen die nooit besproeid zijn met een onkruidverdelger, maar wel geplant zijn in een veld dat een jaar eerder besproeid was.

De toepassing van Roundup onkruidverdelger is dramatisch toegenomen sinds de introductie van GM Roundup Ready-gewassen. In de eerste dertien jaar hebben Amerikaanse boeren 174 miljoen kilo onkruidverdelger meer gesproeid vanwege deze onkruidverdelgerresistente gewassen. De herhaalde blootstelling heeft Moeder Natuur alle middelen gegeven om terug te slaan, niet alleen in de vorm van PDS, maar ook in de vorm van verwoestend superonkruid.

Ondanks deze felrode waarschuwingslichten, is er niets gedaan om dit gif van de markt verwijderen. Zoals Earth Open Source rapporteert:

"Al deze redenen voor ongerustheid zouden besproken kunnen worden in een objectief onderzoek van Roundup en glyfosaat ... precies zo'n onderzoek zou plaatsvinden in 2012. Echter, kort nadat de Commissie op de hoogte was gebracht van het nieuwste onderzoek dat liet zien dat glyfosaat en Roundup geboorteafwijkingen veroorzaken, heeft hij stilletjes een richtlijn aangenomen die het onderzoek vertraagd tot 2015 ...

Maar in werkelijkheid heeft de traagheid van de Commissie om nieuwe informatie-eisen op te stellen voor de aanstaande regulering tot gevolg dat glyfosaat mogelijk niet opnieuw bekeken wordt volgens up-to-date wetenschappelijke kennis tot 2030. De pesticide-industrie is de winnaar; de volksgezondheid het slachtoffer."

Waarom ondersteunt Bill Gates Monsanto's GM-gewassen?

Gates heeft geprobeerd om zijn banden met genetisch gemodificeerde zaden stil te houden, maar deze zaak kreeg veel aandacht toen Monsanto vorig jaar probeerde om zijn hybride zaden in Haïti te krijgen na de zware aardbeving die het eiland verwoestte. Gelukkig waren de Haïtiaanse boeren veel te slim om in dit gemene plannetje te trappen. Boerengroeperingen uitten kritiek op de betrokkenheid van de Gates Stichting, namen zich voor om de GM-zaden te verbranden en riepen op tot een betoging om te protesteren tegen Monsanto's aanwezigheid in Haïti.

Maatschappelijke bewegingen over de hele wereld oefenen druk uit op hun overheden voor een moratorium op onbewezen GM-zaden en -voedsel, echter, de Verenigde Staten geven Monsanto de vrije hand, zijn medeplichting bij het verwezenlijken van hun agenda, en de Gates Stichting begint meer en meer te lijken op weer een arm om Monsanto's bereik te vergroten.

In het tweede kwartaal van 2010 heeft de Gates Stichting een half miljoen aandelen Monsanto gekocht  met een geschatte waarde van $23,1 miljoen, wat betekent dat zij een aanmerkelijk belang hebben bij het succes van Monstanto's gouden rijst en andere initiatieven.

Hoe aan de gekte te ontkomen

Als je betrokken wilt worden op mondiale schaal, kun je PANAP's Verklaring van Mensen voor de Bescherming van de Rijst van Azië tekenen, die nationale, regionale en internationale beleidsmakers oproept om genetisch gemodificeerde rijst te verbieden, naast zeven andere acties om "... rijst, het hoofdvoedsel van de helft van de wereldbevolking, te beschermen tegen de hebzucht van argochemische transnationale bedrijven."

In Thailand heeft de Thaise minister van Landbouw al een succesvolle "Rijst Strategie" ingevoerd die GM-rijst verbiedt, en onnodig en een risico voor duurzame landbouw noemt -- de hoop is dat regio's over de hele wereld dit voorbeeld zullen volgen.

Op individueel niveau kun je je informeren over GM-voedsel, dat veel voorkomt in je eigen supermarkt (bijna al het bewerkte voedsel bevat GM-ingrediënten, behalve biologische producten), zodat je ervoor kunt kiezen om dit voedsel niet te eten.

Om te beginnen moedig ik je aan de Non-GMO winkelgids (Engels), gemaakt door het Institute for Responsible Technology (Instituut voor Verantwoordelijke Technologie), uit te printen en te gebruiken. Deel het met je vrienden en familie en post het in je sociale netwerken. Je kunt het ook downloaden als een gratis iPhone applicatie, verkrijgbaar in de iTunes store. Je kunt het vinden door te zoeken op ShopNoGMO.

Als je heel ambitieus bent, kun je ook de Non-GMO brochure met tips om te winkelen [http://www.seedsofdeception.com/Public/Products/Brochures/index.cfm] bestellen in bulk en de folders verspreiden bij de supermarkten in jouw omgeving. Praat met de eigenaar of manager en vraag om toestemming om de folders bij hun winkel te verspreiden.

Voor meer informatie beveel ik van harte de volgende twee boeken aan, geschreven door Jeffrey Smith, de uitvoerend directeur van het Institute for Responsible Technology:

 • Seeds of Deception: Exposing Industry and Government Lies about the Safety of the Genetically Engineered Foods You're Eating (Zaden van misleiding: De leugens van industrie en overheid over de veiligheid van het genetisch gemanipuleerd voedsel dat je eet blootgelegd)
 • Genetic Roulette: The Documented Health Risks of Genetically Engineered Foods (Genetische roulette: De gedocumenteerde gezondheidsrisico's van genetisch gemanipuleerd voedsel)

Er zijn ook een aantal films en lezingen verkrijgbaar, waaronder:

 • Verborgen gevaren in kindermenu's • Uw melk aan de drugs -- Zeg nee!
    

 • Alles wat je moet weten over gevaarlijk genetische gemodificeerd voedsel

Voor snelle updates word je vriend van het Non-GMO project op Facebook.

Doe alsjeblieft je huiswerk. Samen hebben wij als consumenten de macht om de biotechindustrie te verhinderen dat ze onze voedselvoorziening, de toekomst van onze kinderen en de aarde als geheel vernietigen. Alles wat we nodig hebben is dat ongeveer vijf procent van de consumenten stopt met het kopen van GM-voedsel, dan moet de voedselindustrie gaan nadenken over de bronnen van hun ingrediënten.


Geplaatst door Pauline Fransen

Pauline Fransen

Ik ben bij Earth Matters terecht gekomen toen ik op zoek was naar vrijwilligerswerk op het gebied van duurzaamheid. Duurzaamheid is een heel breed onderwerp. Mijn interesse ligt vooral bij duurzaamheid op het gebied van voedsel en energie. Hoe gaan we (als mensheid) om met schaarste? Schaarste aan grondstoffen, maar ook schaarste aan schone lucht om te ademen en schoon water om in te zwemmen...


Bekijk alle artikelen en de volledige beschrijving van Pauline FransenLaatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Iedereen houdt de grenzen van zijn eigen gezichtsveld voor de grenzen van de wereld.

Arthur Schoppenhauer, Duits filosoofBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.