Gras gevoerd vee is gezond eten

Gras etende koe

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:15763
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Mercola

Gekoppelde categorieen
Gezondheid, Farma, Genezing, Voeding, Biologisch, Biologisch dynamisch, Aarde en milieu

(Dr. Mercola | Vertaling voor Earth Matters door Joke Lochmans) Ik heb al vaak gezegd dat de verschillen tussen biologisch vlees van runderen die vrij in de wei kunnen lopen en het vlees van dieren die in de bio-industrie worden geteeld zo groot is, dat je het eigenlijk over twee verschillende diersoorten hebt. Dit gaat eveneens op voor andere vleessoorten en dierlijke producten, zoals zuivel en eieren. Recent stond er in de Epoch Times een artikel over de redenen waarom je zou moeten overstappen op biologisch rundvlees. Ik wil daar graag nog een paar redenen aan toevoegen die vooral te maken hebben met het overstappen op biologische zuivelproducten en vrije-uitloopeieren.

Biologisch rundvlees leidt niet tot ziekten die veroorzaakt worden door resistente antibiotica
Hoog op de lijst van alle dingen die er mis zijn met moderne veeteeltmethoden staat wel de onnatuurlijke overgang van vee dat van nature alleen maar gras eet, op het eten van granen. In de bio-industrie worden koeien zo snel mogelijk voor de slacht vetgemest in enorme eetfabrieken (in gemiddeld 14-18 maanden) met behulp van granen en groeibevorderende medicijnen, waaronder antibiotica.

Deze routinepraktijken, die enkel worden toegepast voor financieel gewin, hebben geleid tot de hedendaagse plaag van infecties die niet meer te behandelen zijn met antibiotica en waaraan jaarlijks minstens 23.000 Amerikanen overlijden. Andere groeibevorderende stoffen die veel gebruikt worden in de Amerikaanse veeteelt zijn in de meeste andere landen verboden omdat er vermoed wordt dat ze de gezondheid van zowel dier als mens kunnen schaden.

Wanneer je rundvlees eet dat uit de bio-industrie afkomstig is, krijg je met elke hap ook een kleine hoeveelheid antibiotica en andere medicijnen binnen. De regels van de biologische veeteelt staan echter het routinematige gebruik van antibiotica niet toe voor dieren die niet ziek zijn. Nu infecties die niet meer te behandelen zijn met antibiotica een belangrijk bedreiging vormen voor de volksgezondheid, is het kopen van biologisch vlees in meerdere opzichten van belang geworden. Als je regelmatig kleine hoeveelheden antibiotica binnenkrijgt, leidt dat onherroepelijk tot problemen met je spijsverteringsstelsel en dat zal zijn weerslag hebben op je algehele gezondheid en de werking van je immuunsysteem. De kans dat je een chronische ziekte krijgt, neemt toe en je wordt op grotere schaal blootgesteld aan voor antibiotica resistente ziekteverwekkers.

Vlees van met gras gevoede runderen heeft een betere voedingswaarde
Antibiotica en moeilijk te verteren granen veranderen de samenstelling van de bacteriële flora in de darmen van de dieren aanzienlijk. Het natuurlijke dieet van herkauwers, zoals koeien, bestaat uit enkel gras. Wanneer vee de keus heeft, zal het geen mais of sojabonen eten. Bij dieren leidt een slechtere conditie van het maagdarmstelsel, net als bij mensen, tot allerlei ziekten.

Deze radicale verandering in het dieet heeft ook invloed op de voedingswaarde van het vlees van deze koeien. Zo bevat het vlees van exclusief met gras gevoede koeien bijvoorbeeld drie- tot vijfmaal zoveel geconjugeerd linoleenzuur als vlees van dieren uit de bio-industrie. Van linoleenzuur is ontdekt dat het een groot aantal gezondheidsvoordelen heeft, variërend van het verkleinen van de kans op kanker tot het verminderen van insulineresistentie en een verbeterde samenstelling van het lichaam.

Vlees van met gras gevoerde dieren is over het algemeen ook magerder en bevat meer vitaminen en mineralen zoals calcium, magnesium en kalium. Ook heeft het een gunstiger verhouding tussen omega-6- en omega-3 vetten. Dus, zoals al genoemd in het artikel uit de Epoch Times: "Als je rund-, lams- of buffelvlees kiest van dieren die met gras gevoed zijn, betekent dat dat je vlees eet dat voedzamer is en geen antibiotica bevat, precies zoals de natuur het bedoeld heeft."

Schone, gelukkige en gezonde koeien leveren veiliger en gezonder vlees
De bio-industrie is een systeem waar grote bedrijven de dienst uitmaken, wat leidt tot grootschalige, gecentraliseerde productie, verwerking en distributie, waar de winstmarges klein zijn. Boerenbedrijven waar gewerkt wordt volgens de methoden van de bio-industrie worden over het algemeen voor het publiek verborgen gehouden. Sommige Amerikaanse staten hebben zelfs het maken van undercover video's op zulke bedrijven, waarop vaak schokkende beelden te zien zijn van dierenmishandeling en verontreiniging, strafbaar gesteld. Ze willen gewoon niet dat mensen te zien krijgen hoe het er op zulke bedrijven precies aan toe gaat, want als je dat zou weten, zou je waarschijnlijk alleen al van de gedachte aan het eten van vlees dat op die manier geproduceerd wordt misselijk worden.

Met gras gevoede koeien kunnen daarentegen vrij in de weilanden grazen en worden over het algemeen verzorgd door boeren die werkelijk om de gezondheid en het welzijn van hun dieren geven - zelfs als deze dieren uiteindelijk voorbestemd zijn om op iemands bord te belanden. Zoals het artikel in de Epoch Times al zei: "Gras is niet vies". En het is verreweg de meest diervriendelijke manier om voor consumptie bestemd vee te houden.

In tegenstelling tot hun op elkaar gepropte, gevangengehouden en gestreste soortgenoten in de bio-industrie, kunnen koeien in de biologische veehouderij vrij in de wei lopen, wat een enorm verschil uitmaakt op het gebied van dierenwelzijn en -gezondheid. Als gevolg daarvan zijn de dieren niet vaak ziek en daarom hebben ze geen medicijnen nodig. Op biologische veehouderijen, die over het algemeen veel kleinschaliger zijn, zijn de hygiënische omstandigheden vaak veel beter, omdat de dieren niet dag in, dag uit in overvolle schuren gehouden worden.

Als gevolg daarvan is de kans veel kleiner dat de dieren gevaarlijke ziektekiemen bij zich dragen die het vlees zouden kunnen besmetten. Tenzij er anders vermeld staat op het etiket is vrijwel al het vlees dat je in de supermarkt aantreft, geproduceerd door de bio-industrie en onderzoeken hebben aangetoond dat bijna de helft van al het vlees dat in de winkels in de VS verkocht wordt, besmet is met schadelijke bacteriën - waaronder ook bacteriestammen die resistent zijn voor antibiotica. Vlees van met gras gevoede runderen wordt niet in verband gebracht met zulke hoge besmettingspercentages en deze verbeterde veiligheid heeft alles te maken met de leefomstandigheden van de dieren.

Rauwe biologische melk: veiliger en voedzamer dan gepasteuriseerde melk uit de bio-industrie
Veel mensen verkeren in de onjuiste veronderstelling dat gepasteuriseerde melk veiliger is dan rauwe melk van een gezonde, met gras gevoede koe, maar niets is minder waar. De reden dat commerciële melk gepasteuriseerd moet worden, is dat het afkomstig is van zieke koeien die op een lopende band staan in een gigantisch stalen gebouw. Aangezien er, dankzij de methoden van de bio-industrie, onder deze dieren veel ziekten voorkomen en er een hoge besmettingsgraad heerst. is het ten zeerste af te raden om rauwe melk van zulke dieren te drinken! Deze melk moet inderdaad gepasteuriseerd worden voordat het veilig is om deze te drinken.

Dit is gewoonweg niet het geval met een met gras gevoede koe die in de wei loopt en opgroeit onder schone en gezonde omstandigheden. In plaats van ziekmakende bacteriën die gedood dienen te worden bevat de melk van koeien in de biologische veehouderij een grote hoeveelheid aan voedingsstoffen en gunstige bacteriën (probiotica) die niet in melk uit de bio-industrie zitten. Onderzoeksgegevens van het CDC laten zien dat er elk jaar ongeveer 412 mensen ziek worden van gepasteuriseerde melk, terwijl slechts zo'n 116 ziektegevallen per jaar worden toegeschreven aan rauwe melk.

Onderzoek door dr. Ted Beals, gepubliceerd in het zomernummer van 2011 van Wise Traditions, het kwartaalblad van de Weston A. Price Foundation, toont aan dat je ongeveer 35.000 keer meer kans loopt om ziek te worden van ander voedsel dan van rauwe biologische melk. Als je melk van koeien uit de bio-industrie drinkt, word je blootgesteld aan antibiotica en in veel gevallen ook aan recombinante groeihormonen, die in verband worden gebracht met een toegenomen kans op kanker.

Daarbij komt ook nog dat het pasteurisatieproces de chemische structuur van de eiwitten in melk, waaronder caseïne, verandert en de aminozuurvolgorde aantast waardoor ze veranderen in eiwitten die je lichaam niet kent en niet kan verteren. Hoewel lactose-intolerantie ook bij rauwe melk voorkomt, wordt het meestal in verband gebracht met gepasteuriseerde melk. Het pasteurisatieproces vernietigt ook de gunstige bacteriën die in melk voorkomen en doet het gehalte aan micronutriënten en vitaminen fors afnemen.

Uiteindelijk kan de melk die je drinkt slechts zo gezond zijn als de koe waarvan deze afkomstig is; zorg er dus voor dat je je rauwe melk koopt bij een boerderij die goed geleid wordt, schoon is en waar de koeien in de wei lopen. Rauwe melk van met gras gevoede koeien zit bomvol stoffen waar je lichaam wel bij vaart, waaronder goede bacteriën, rauw vet en linoleenzuur, dat kanker helpt bestrijden. Het is niet ongebruikelijk dat mensen die rauwe melk drinken, zeggen dat vervelende gezondheidsproblemen verdwijnen of in ernst afnemen - variërend van allergieën tot spijsverteringsproblemen en huidziekten zoals eczeem.

Redenen om over te stappen op vrije-uitloopeieren
Ook eieren zijn een product waarbij het een wereld van verschil maakt of de dieren die ze produceren vrij buiten mogen rondlopen of niet, zowel voor wat betreft de voedingswaarde als de afgenomen kans op besmetting met schadelijke bacteriën. Net als voor andere soorten vee geldt dat de risico's die met salmonella samenhangen voornamelijk verhoogd zijn wanneer de kippen worden gefokt in onhygiënische omstandigheden, zoals gebruikelijk is in de bio-industrie. Op kleinschalige biologische bedrijven waar de kippen leven in schone, ruime rennen, voldoende zonlicht krijgen en zelf hun natuurlijke kostje bij elkaar kunnen scharrelen is besmetting met salmonella een uitzondering.

Een onderzoek door de Britse regering heeft uitgewezen dat 23% van de boerderijen waar de kippen binnen werden gehouden besmet waren met salmonella, terwijl dat maar op ruim 4% van de biologische kippenboerderijen het geval was en bij 6,5% van de biologische populaties die buiten mochten rondlopen. Alleen al om deze reden raad ik het beslist af om conventionele eieren rauw te eten. Helaas staan er tegenwoordig veel verwarrende etiketten op eierdozen. Veel mensen denken dat typeringen als 'biologisch', 'vrije uitloop', 'weide-ei' en 'geen legbatterij' allemaal hetzelfde betekenen, maar dat is niet het geval. In veel gevallen zijn deze etiketten niet meer dan een creatieve vorm van reclame maken. Zo zegt in de VS de term 'vrije uitloop' niets over de hoeveelheid tijd die de kippen buiten doorbrengen of hoeveel ruimte zij tot hun beschikking moeten hebben. Ook zegt de term niets over wat voor voer de kippen moeten krijgen.

Je kunt het beste op zoek gaan naar eieren en vlees die zowel biologisch zijn als afkomstig zijn van dieren die in de vrije buitenlucht zijn gehouden.  Echte vrije-uitloopeieren, die tegenwoordig ook wel 'weide-eieren' genoemd worden, zijn afkomstig van kippen die vrij buiten kunnen rondlopen in een weide waar zij zelf hun natuurlijke voedsel bij elkaar zoeken, waar onder andere zaden, groene planten, insecten en wormen toe behoren.

Meestal zal je in de plaatselijke supermarkt geen echte vrije-uitloopeieren tegenkomen, omdat de meeste eieren die daar verkocht worden afkomstig zijn van grote kippenfokkerijen die niet aan deze voorwaarden kunnen voldoen. Je moet er ook op letten dat je eieren een certificaat hebben dat ze biologisch zijn, want dat is de enige manier om zeker te weten dat er geen antibiotica in zitten. Als een kippenboer geen biologisch certificaat heeft, dat kan immers te duur zijn voor een klein bedrijf, kun je er ook achter proberen te komen of de boer zijn kippen houdt onder omstandigheden die voldoen aan de eisen die voor een certificaat gesteld worden, zoals de kippen zelf hun eten bij elkaar laten scharrelen en het niet gebruiken van antibiotica, mais en soja.

Waar kun je biologisch rundvlees, rauwe melk en vrije-uitloopeieren krijgen?
Nu je weet waarom het de moeite waard is om over te stappen op biologisch rundvlees en andere biologische dierlijke producten is de vraag waar je deze producten kunt kopen. Gelukkig zijn deze, en veel andere, biologische producten steeds beter verkrijgbaar.

Biologisch rundvlees: veel supermarktketens spelen in op de eisen van de consument en zullen op zijn minst een klein assortiment biologisch vlees hebben. Als je plaatselijke supermarkt dat echter nog niet heeft, vraag dan gerust aan de inkoopmanager of hij dat aan het assortiment wil toevoegen. Sommige winkels bestellen zelfs speciale producten als slechts een enkele klant daarom vraagt. De goedkoopste manier om aan authentiek biologisch rundvlees te komen, is een plaatselijke boer te zoeken die je kunt vertrouwen en je vlees direct op de boerderij te kopen. Een alternatief is het online kopen van biologisch vlees van met gras gevoede runderen als je in je buurt geen winkel of boerderij kunt vinden.

Rauwe biologische zuivelproducten: Je rauwe melk kopen bij een plaatselijke boerderij of coöperatie is een van de beste manieren om ervoor te zorgen dat je melk van hoge kwaliteit krijgt. Verkopers van rauwe melk zijn vaak via internet te vinden.

Biologische, vrije-uitloopeieren: Je kunt in je plaatselijke biologische supermarkt navraag doen naar een boer die vrije-uitloopeieren verkoopt of je kunt proberen via internet iemand te vinden.

Bron: Mercola


Commentaar van Ton Sieben

Om in Nederland aan gras gevoerd bio-dynamisch vlees te komen zijn er verschillende wegen. Hieronder zet ik een aantal links naar Nederlandse oranisaties waar dit vlees te bestellen is.


Eet smakelijk en gezond!

Ton Sieben

Hallo, mijn naam is Ton Sieben. Mijn overtuiging is dat ieder mens het recht heeft op geluk, gezondheid, liefde en al het moois dat onze aarde te bieden heeft. Ook weet ik door persoonlijke ervaring dat je alles wat je wilt bereiken ook kúnt bereiken...


Bekijk alle artikelen en de volledige beschrijving van Ton Sieben


Laatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

There are many aspects to success; material wealth is only one component. ...But success also includes good health, energy and enthusiasm for life, fulfilling relationships, creative freedom, emotional and psychological stability, a sense of well-being, and peace of mind.

Deepak ChopraBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.