Hepatitus C doorbraak

Hepatitus C

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
VideoJa
Views:5927
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Aleph

Gekoppelde categorieen
Gezondheid, Farma

(Aleph | door Ellen Vader) 185 miljoen mensen wereldwijd draagt, vaak zonder te weten, het hepatitis c virus bij zich. Volgens de WHO is zo'n 90% te bestrijden met een antiviraal middel. In Europa echter krijgt slechts 2-3% een behandeling.

Dit vindt de WHO veel te weinig en beveelt nu dringend een bloedtest voor risicogroepen aan. 'Klein' probleem: de behandeling is té duur – een 12 weken behandeling met het medicijn Solvadi (sofosbuvir) van Gilead, reeds toegelaten in de USA en Europa, kost maar liefst 84.000 dollar, rond de 1.000 dollar per tablet. De WHO doet nu een dringend beroep op overheden bij het uitstippelen van een wereldwijde strategie om Hepatitis C te bestrijden.
 
[Bron (vertaalde samenvatting): www.legeneraliste.fr]
 
Professor Frederik Nevens, hoofd Pathologie van het U.Z. Leuven, was er bij tijdens het Congres voor Leverspecialisten in Londen en hij vertelde bij aankomst op Zaventem afgelopen zondag enthousiast over deze doorbraak. Over het bijbehorende kostenplaatje werd echter niet gerept, hoewel hij gisteren het volgende op zijn website vermeldde: 'Veel farmaceutische firma's hebben een hepatitis C-medicijn in de pijplijn. Onder druk van die concurrentie zal de prijs omlaag gaan.' nieuws.vtm.be
 
Aanvullende info
  • Het Belgische nieuws besteedde hier de laatste dagen volop aandacht aan. Hun Nederlandse perscollega's schijnen hier niet van op de hoogte te zijn.
  • Gilead is ook patenthouder van het opnieuw in opspraak gekomen antivirale griepmiddel Tamiflu (aflopend in 2016).
  • Is het aanboren van een nieuwe markt met dit Hepatitis C medicijn misschien een reden om het verlies van Tamiflu te compenseren ?
  • De Belgische Etienne Davignon zit nog altijd in de Raad van Bestuur Gilead Sciences (voormalig voorzitter Bilderberggroep).
  • En wie gaat dat betalen ? Vorig jaar was er nog commotie over het peperdure middel Eculizumab (van levensbelang voor Viktor van zeven jaar) dat de zorgverzekeraar weigerde te vergoeden (tweewekelijkse dosis 9.000 euro).
  • Gilead sloot vorige week een deal met Artsen Zonder Grenzen voor de prijs van $900 voor een 12-wekelijkse behandeling (een enorm verschil met de op te hoesten £84.000 voor de rijke landen).
"Forget Me Not" Hepatitis C Disease Awareness Campaign 2014 Gilead Sciences: Geplaatst door Ellen Vader

Ellen Vader

Ellen Vader: geboren in Amsterdam, getogen in Haarlem en na 26 jaar Nederland, 32 jaar België, neergestreken in het zuidelijk Frankrijk (daar waar het licht is)- voelde haar hele leven intuïtief aan dat er meer moest zitten achter de dingen die de overheden en media ons voorspiegelen...


Bekijk alle artikelen en de volledige beschrijving van Ellen VaderLaatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Mogen jij en ik in het midden van onze vragen en antwoorden elkaar ontmoeten? Mag ik mij als vriend zachtjes stillen in een stukje van de ruimte die jij heet en waar ik welkom ben, om er een afdruk van mijn gevoel van vriend voor jou neer te leggen?

Moniek van PeltBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.