Schimmig bobonetwerk

Lobby

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
VideoJa
Views:7295
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Aleph

Gekoppelde categorieen
Gezondheid, Politiek, Nederland, Farma

(Aleph | door Ellen Vader) 'Ministerie spekt club farmaceuten.' Dit bericht in De Telegraaf riep vragen op bij Klever (PVV) en andere woordvoerders. Minister Schippers (Volksgezondheid) legt het belang van het Apollo Netwerk uit.

In het Apollo Netwerk spreken vertegenwoordigers van overheid, adviesorganen en enkele grote farmaceutische bedrijven sinds 2007 met elkaar over de zorg. Informatie-uitwisseling in dit soort netwerken is volgens de minister belangrijk om de complexe problemen in de zorg aan te pakken. De verworven kennis wordt gebruikt voor de voorbereiding, uitvoering en evaluatie van beleid. Maar Van Gerven (SP) betwijfelt of dit "theekransje" de kleine ton waard is die het ministerie er in vier jaar voor heeft betaald. "Een kopje koffie en een zaaltje" hoeft niet duur te zijn, zegt Bruins Slot (CDA).

De overleggen binnen het Apollo Netwerk zijn vertrouwelijk. Het is goed om met "de benen op tafel" met elkaar te discussiëren, zegt Van Veen (VVD). Klever vreest echter dat farmaceutische bedrijven het netwerk gebruiken om overheidsbesluitvorming te beïnvloeden. Het lijkt een "schimmig bobonetwerk", zo sluit Voortman (GroenLinks) zich daarbij aan. Meer transparantie kan de schijn van belangenverstrengeling wegnemen, zegt Kuzu (PvdA). De praktijk toont volgens Schippers juist aan dat die belangenverstrengeling er niet is: er gaat steeds minder zorggeld naar de grote farmaceutische bedrijven door de inkoop van generieke geneesmiddelen. 
De geheimhoudingsafspraak wil zij niet schenden. Wel zullen de begroting en de agenda openbaar gemaakt worden.

De Kamer stemt 18 maart (vandaag dus) over de ingediende moties.
http://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/plenaire_verslagen/kamer_in_het_kort/denktank.jsp

Noot: het is te hopen dat ook volgende 'schimmige zaken' in dit debat worden meegenomen (inmiddels onder de aandacht gebracht van de betrokken kamerleden) :
 
Dutch Vaccines Group (DVG) = belangenorganisatie van alle partijen die in Nederland actief zijn op het gebied van vaccins:http://www.dutchcc.nl/sponsor/dutch-vaccines-group/. (De agenda op de website laat alvast zien dat deze organisatie enkele kamerleden niet helemaal onbekend is).

'Apollo Network - Conditional Reimbursement Working Group' : pg 4 : The Ministry of Health is required to adjust legislation in such a way that the different conditional reimbursement agreements are enforceable.
 
Bron: Aleph 

Geplaatst door Ellen Vader

Ellen Vader

Ellen Vader: geboren in Amsterdam, getogen in Haarlem en na 26 jaar Nederland, 32 jaar België, neergestreken in het zuidelijk Frankrijk (daar waar het licht is)- voelde haar hele leven intuïtief aan dat er meer moest zitten achter de dingen die de overheden en media ons voorspiegelen...


Bekijk alle artikelen en de volledige beschrijving van Ellen VaderLaatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Het is onverstandig om geen rekening te houden met een levende draak, wanneer je in de buurt woont.

J.R.R. Tolkien, Brits schrijverBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.