Lezing | Hans Moolenburgh: Hoe houden we onze kinderen gezond | 19 oktober Bergen

kind

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:30003
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:De Hart Cirkel

Gekoppelde categorieen
Gezondheid, Farma, Vaccinaties, Genezing, Ziekte, Media en agenda

(De Hart Cirkel) Lichamelijke en psychische-mentale uitdagingen van onze kinderen in de Westelijke beschaving van de 21ste eeuw

Spreker: H.C. Moolenburgh, 
Arts (88 jaar)


Deze lezing zal gaan over zijn NIEUW te verschijnen boek over kindergeneeskunde welke in november uitgebracht zal worden. De titel van dit boek is gelijknamig aan het onderwerp van deze boeiende lezing.

In april 1953 startte Dr. Hans Moolenburgh met zijn huisartsenpraktijk te Haarlem. In de ruim 54 jaar dat hij huisarts was, heeft zich een fundamentele verandering voltrokken in de aard van kinderziekten. Heel algemeen kun je zeggen dat in principe de meeste kinderziekten in het begin van zijn praktijk van acute aard waren en een infectieuze oorsprong hadden.

Wanneer je de kinderziekten heden ten dage bekijkt, dan heeft zich dit beeld verschoven in de richting van chronisch recidiverende tot chronische aandoeningen. "We waren dat van vroeger gewend bij onze bejaarden. En natuurlijk zien we dit nog steeds bij bejaarden", zo vertelt dr. Moolenburgh. 
Het punt is nu dat deze verandering zo betrekkelijk langzaam en geleidelijk heeft plaatsgevonden, dat die door de meeste artsen niet is opgemerkt. Simpelweg omdat ze niet zo lang bleven werken... Daardoor kijken de meeste artsen nu nog net zo tegen ziekten van kinderen aan, als Hans Moolenburgh dat tijdens zijn opleiding aan de Universiteit geleerd heeft.
Concreet betekent dit dat men de hedendaagse kinderziekten behandelt met de denkvorm van 70 jaar geleden... Met alle gevolgen van dien. 

Een andere oorzaak van de starheid in het medische denken is zonder twijfel de grote invloed van de chemisch-farmaceutische multinationals op de medische opleiding en de latere medische verplichte nascholingen.


De vraagstelling van deze lezing luidt:

  • Hoe komt het dat zoveel kinderen chronische aandoeningen ontwikkelen?

  • Hoe zouden we kunnen kijken naar de lichamelijke en psychische - mentale problemen van onze kinderen in de Westelijke beschaving van de 21ste eeuw?

Kortom: het wordt een zeer interessante middag voor iedereen die met kinderen te maken heeft (opvoeders, therapeuten, natuurgeneeskundigen, artsen, jeughulpveleners et cetera).


Achtergrondinformatie over de spreker 
Hans MoolenburghHans Moolenburgh (1925) wist op zijn zesde al dat hij dokter zou worden en hij heeft nooit wat anders gewild. Zijn keuze was niet zo gek, want Moolenburgh stamt uit een artsengeslacht. Een verre voorvader hield zich al bezig met de bestrijding van de pestepidemie. Dat hij zich tijdens zijn studie interesseerde voor de alternatieve geneeskunde is evenmin vreemd. Zijn grootvader was als huisarts al een vernieuwer. Hij zette zich in Groningen in voor het aanleggen van een waterleiding. Hij had ook een kruidentuin en brouwde zelf geneesmiddelen.

Moolenburgh volgde dus zijn hart en heeft vele jaren zijn vak met veel plezier uitgeoefend. Zijn missie was altijd: mensen helpen zichzelf beter te maken. In oktober 2007 is Dr. Moolenburgh pas gestopt met werken, hij was toen 82 jaar. Aanvankelijk is hij als huisarts en arts voor natuurgeneeswijzen begonnen, later legde hij zich alleen nog toe op de natuurgeneeskunde. Het is opvallend hoe gemakkelijk Moolenburgh zich heen en weer beweegt tussen verschillende – voor menig arts tegenstrijdige – werelden. Alternatief, orthodox, homeopathisch, spiritueel, chemisch, psychologisch, hypermodern en oeroud: hij heeft overal kennis van genomen en test het simpelweg op zijn verdiensten. Als het werkt, werkt het en wordt het toegevoegd aan het arsenaal. Om de natuurgeneeskunde te beoefenen, maakt hij gebruik van een oeroud schema, dat van de vier elementen aarde, water, lucht en vuur. Zijn laatste boek: ‘U kunt meer dan u denkt’ – gaat over complementaire kankertherapie waar hij één van de nestoren is. 

Opmerking redacteur: Hans Moolenburgh heeft zich in de jaren zeventig hardgemaakt tegen fluroridering van het Nederlands drinkwater. Kortom: een bevlogen gezondheidspionier!

De lezing zal op sprankelende poëtische wijze worden ingeleid door lofdichter en B12 expert (zie ook: www.vitamineb12nu.nlBo Baden. De muzikale omlijsting voor en na de lezing en in de pauze is in de begaafde handen van pianist Mark Kirkenier (www.mkmusic.nl).

Wanneer?
Op zaterdagmiddag 19 oktober 2013
Locatie: ‘De Nieuwe Beuk’ (achter de Petrus Paulus Kerk), Dorpsstraat 20, Bergen N.H. 
Tijdstip: 14 uur tot ongeveer 17 uur (zaal open om 13.30 uur)
Vergoeding: 15 euro
Lees s.v.p. de SPELREGELS op onze website! Dit bedrag kan worden overgemaakt op rekeningnr. 32.77.05.353, H.M. Borst onder vermelding van: “Kindergeneeskunde”Aanmelden?
Stuur svp een email naar: [email protected]

 

  

de hart cirkel

Bron: www.dehartcirkel.nl


Geplaatst door Redactie Earth Matters
Laatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Ik hou van jullie Christus. Ik hou niet van Christenen. Ze lijken totaal niet op jullie Christus.

Mahatma Gandhi, Indiaas staatsmanBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.