Documentaire BBC: Pill Poppers

Still from video

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
VideoJa
Views:11641
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:BBC

Gekoppelde categorieen
Gezondheid, Farma, (Verborgen) nieuws, Ziekte, Technologie, Geografisch, Genezing

(BBC) In de loop van je leven, zul je waarschijnlijk meer dan 14.00 pillen voorgeschreven krijgen!!! Misschien toch een goed idee je daar eens in te verdiepen. Als kind al krijgen we pillen van onze ouders tegen een hoofdpijntje, tegen te druk zijn, een halfje tegen slapeloze nachten….

En langzaamaan wennen we zo aan het idee dat pillen voor genezing kunnen zorgen. We gebruiken pillen om onszelf te vinden, om pijn te onderdrukken, om maagzuur te stoppen, om te voorkomen dat we zwanger worden, om bloed te verdunnen, om beter te presteren in bed. Tegen de tijd dat we zeventig zijn, zullen we gemiddeld vijf pillen per dag slikken om ons leven te redden of te verlengen.

Maar wat weten we eigenlijk over pillen? Kunnen we erop vertrouwen dat ze dát doen, wat ze zeggen? Pillenmakers geven toe dat ze op het moment dat een pil op de markt komt, meestal niet weten wat de pil precies zal doen. Soms blijkt een pil na te zijn gelanceerd beter bij een andere ziekte te reageren dan die waarvoor hij op de markt kwam. Gemiddeld kost een medicijn meer dan een miljard Euro en vijftien jaar werk voordat het geregistreerd op de markt komt. Die kosten moeten er uit gehaald, hoe dan ook. De pillen zijn op de markt gekomen vanwege enkele bewezen werkzame eigenschappen bij een bepaald ziektebeeld. Maar wat ze werkelijk doen in een menselijk lichaam, blijkt meestal pas achteraf. Voor velen wordt datgene wat de oplossing moest bieden, het grootste probleem. Tegenwoordig komen nieuwe medicijnen op de markt. Niet tegen een ziekte die je onder de leden hebt, maar tegen een mogelijk toekomstige ziekte. Statines, die het cholesterolgehalte verlagen en daarmee een hartinfarct voorkomen, zijn een mooi voorbeeld.

Pillen worden steeds vaker ook door niet zieke gebruikers misbruikt vanwege hun werking. Voorbeelden zijn Prozac, waarmee je je gelukkiger voelt en Ritalin dat door bijvoorbeeld universiteitsstudenten en chirurgen gebruikt wordt om beter geconcentreerd te blijven. En dan is er nog Viagra, een van de meest verkochte medicijnen wereldwijd. Maar zoals in de documentaire gesteld wordt: de mogelijkheid om ons te verbeteren met pillen, opent een ethisch mijnenveld. Bekijk deze boeiende documentaire van de BBC.

Bron: BBC


Geplaatst door Redactie Earth Matters
Laatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Het lijkt onmogelijk, maar de ideeën komen naar me toe vanuit de ether.

Thomas Edison, Amerikaans uitvinderBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.