Massaproductie van geneesmiddelen is een van de grootste succesverhalen uit de commerciële sector

Pillen

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:8866
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Medisch Dossier

Gekoppelde categorieen
Bedrijven, Farma, (Verborgen) nieuws, Gezondheid

(Medisch Dossier) Zo’n negentig jaar geleden nam de farmaceutische industrie de geneeskunde over. Geïnspireerd door de ontdekkingen bij zusterbedrijven in de opbloeiende petrochemische industrie in die tijd, werd een geneeskunde uitgedacht op massaproductieschaal, voor iedereen beschikbaar op het moment van noodzaak. Meerdere dingen moesten eerst op orde zijn. Allereerst moest de nieuwe medicijngebaseerde geneeskunde legitimiteit krijgen. Daartoe moest deze erkend worden als een wetenschap. Maar hoe maak je een wetenschap van de persoonlijke een-op-een relatie tussen een arts en een unieke, biologisch veranderlijke patiënt? Daarvoor moet je eerst doen alsof we allemaal biologisch identiek zijn, zodat de ziekte bij iedereen hetzelfde doet en op dezelfde manier te behandelen is. 

Heb je dat eenmaal voor elkaar, dan kun je ‘bewijzen’ dat je stofje werkt door het in grootschalig ‘wetenschappelijk’ onderzoek te testen. Je leidt artsen aan de universiteit op tot geneesmiddelvoorschrijvers, zoekt toegang tot de media en regeringen om te zorgen dat je boodschap ook daar postvat, en je wijst alle alternatieven af met als argument dat ze niet bewezen zijn. De wetenschap is geheel jouw domein. Helaas is er een probleempje. Weet u nog het gedeelte hierboven over mensen en hun biologische uniciteit? Dat heeft altijd een beetje in de weg gezeten en het heeft de meeste van die grootschalige klinische onderzoeken ondermijnd. Het bleek behoorlijk lastig om een effect te bewijzen dat groter was dan het placebo-effect.

Met de wetenschappelijke methode werd keer op keer aangetoond dat geneeskunde helemaal geen wetenschap was, aangezien een causaal verband nooit aan te tonen was, laat staan te repliceren. Er is echter geen probleem of het is wel op te lossen met geld. Betaal een communicatiebureau om wetenschappelijk materiaal te verzinnen en betaal vervolgens gerenommeerde academici om er hun naam onder te zetten. Laat de artikelen in prestigieuze medische tijdschriften verschijnen en zwaai daarmee onder de neus van de dokter. Die zal zich gerust voelen in de wetenschap dat hij er goed aan doet jouw middel voor te schrijven. De schatting is dat 75 procent van de medische klinisch-wetenschappelijke publicaties op deze manier tot stand zijn gekomen. Maar zelfs met die grootschalige fraude schrijft de onderzoeksgroep van het British Medical Journal in haar Clinical Evidence Handbook dat slechts van 12 procent van alle geneesmiddelen en behandelingen de werkzaamheid enigszins bewezen is. Reken je de fraudecijfers mee, dan kom je dus uit op 3 procent.

Dat klinkt bepaald niet alsof geneeskunde een wetenschap is. Stel je voor dat passagiersvliegtuigen in 97 procent van de gevallen hun eindbestemming niet haalden. Maar zeg nou zelf: dat wisten we toch wel, dat genezen niet tot een massaproductiesysteem te reduceren is? Jammer voor de aandeelhouders, maar gelukkig maar voor de patiënt.

Bryan Hubbard 

Gevaarlijke interacties

Een verkeerde combinatie van medicijnen die vrij vaak voorgeschreven worden, kan tot bijwerkingen leiden.

Er zijn zo’n 8500 reguliere geneesmiddelen op de markt. Het is dus praktisch onmogelijk om te onthouden welke wisselwerkingen die kunnen hebben met gevaar voor uw gezondheid. Daarom hier een kort overzicht van de combinaties van de meest gebruikte geneesmiddelen die verkeerd kunnen uitpakken.

Atorvastatine is een cholesterolverlager. Gelijktijdig gebruik van vitamine B3 (niacine; zit ook in vitamine B complex) kan verslapping en functieverlies van spieren veroorzaken.

Acetylsalicylzuur (aspirine) werkt tot drie dagen na inname nog bloedverdunnend. Neem dus nooit aspirine binnen drie dagen voor een chirurgische ingreep, een botoxinjectie of een tandextractie. Wanneer daarbij ook een ontstekingsremmer wordt gebruikt, is de kans op een maagbloeding tien keer zo groot.

Azathioprine is een immunosuppressivum en wordt gebruikt bij darmontstekingen en reumatoïde artritis. Bij gebruik samen met een middel dat preventief werkt voor jicht (allopurinol, Zyloric) ontstaat verstoring van het metabolisme van azathioprine, met als mogelijk gevolg ernstige bloedarmoede.

Celecoxib is een pijnstiller die wordt gebruikt voor de pijn bij artrose, reumatoïde artritis en de ziekte van Bechterew (ankyloserende spondylitis). In combinatie met bloedverdunners is de kans op een bloeduitstorting aanzienlijk hoger.

Dextromethorphan is een stof die in vrij verkrijgbare middelen tegen hoest en verkoudheid zit, onder andere in Vicks en Dampo-producten. Wanneer tegelijkertijd monoamino-oxydaseremmers (bijvoorbeeld tranylcypromine) tegen depressies en Parkinson worden gebruikt, kan de patiënt gaan lijden aan agitatie (ernstige onrust) en koorts.

Meer lezen? Neem abonnement op Medisch Dossier en krijg gratis toegang tot het digitale archief. Klik HIER 


Geplaatst door Medisch Dossier

Medisch Dossier

Gezond idee: Medisch Dossier!

Aanbieding: Proefabonnement op Medisch Dossier 3 nummers voor slechts € 14,95. Meld je nu aan! (proefabonnement stopt automatisch)...


Bekijk alle artikelen en de volledige beschrijving van Medisch DossierLaatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Ik geloof dat wat Jezus en Mohammed en Boeddha en al die anderen hebben gezegd, juist was. Het is alleen verkeerd vertaald.

John Lennon, Brits popsterBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.