Teflon pannen en je gezondheid

Tefal pannen

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
VideoJa
Views:16591
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:aHealthylife.nl

Gekoppelde categorieen
Gezondheid, Farma, Ziekte, (Verborgen) nieuws

(A Healty Life) Ons voedsel dat we bereiden komt geregeld in aanraking met pannen. Is dit contact wel zo goed voor onze gezondheid?

Teflon

Dit leek de ideale uitvinding omdat het dan een stuk lastiger wordt om iets in de pan te laten aanbranden. Helaas bleek dit toch te mooi om waar te zijn, omdat deze pannen bestaan uit polytetrafluoroethlyene (PTFE) en nog veel meer chemische stoffen waar ik je niet mee zal vermoeien. Wanneer deze pannen erg heet worden kan er een vluchtige fluorverbinding ontstaan die schadelijk is voor de zenuwen van het lichaam. Dit kan uiteraard ook in ons eten gaan zitten.

Teflon is een soort plastic met een smeltpunt van 327 graden. Een hete pan kan wel 300 graden worden, dus dat is nabij het smeltpunt. Daarnaast gebruiken veel mensen meestal stalen gereedschappen die de bodem van de pan beschadigen en zo kunnen er stukjes teflon in het eten terecht komen. Of dit ook echt door het lichaam wordt opgenomen is niet duidelijk, maar beter is natuurlijk van niet. Overigens wordt de erg giftige perfluoroctaanzuur (PFOA) in telfon vanaf 2015 verboden, maar de PTFE blijft wel gewoon en dus blijft teflon een risico. Er is aangetoond dat een groot gedeelte van de Amerikanen al PFOA in het bloed hebben.

Teflon komt niet alleen in pannen voor, maar wordt ook vaak gebruikt in diverse keukengerei, jassen, smeermiddelen, telefoonkabels, en computerchips.

Temperatuur

Pannen met een anti-aanbaklaag zorgen ervoor dat voedsel minder snel een bruin randje krijgt en daardoor schroeven de meeste mensen de temperatuur flink op: dan komen er grote hoeveelheden giftige gassen vrij van de anti-aanbaklaag maar ook in het voedsel gaan er vele waardevolle voedingsstoffen verloren. Koken op een hoge temperatuur zorgt ook voor veel zwarte plekken, waar weer veel acrylamide in zit wat ook slecht is voor de gezondheid.

Wat dan wel?

Er zijn alternatieven zoals aluminium, maar dit kan ook een groot risico inhouden voor de gezondheid. Roestvrijstalen pannen, RVS, zijn alleen veilig als er geen gebruik is gemaakt van nikkel. Omdat dit bijna nooit zeker is, zou ik dit niet adviseren.

Beter is om te kiezen voor:

Enkele algemene richtlijnen voor het gebruik van pannen: 

  • Bereid voedsel op een zo laag mogelijke temperatuur;
  • Gebruik geen stalen of scherpe voorwerpen in de pan.

Ik gebruik zelf op dit moment goede kwaliteit RVS pannen, maar bij de aanschaf was ik ook niet op de hoogte van het nikkel-verhaal. Dit kwam ik kort na de aanschaf te weten. Goede pannen zijn erg duur, maar kunnen wel een leven lang meegaan en zeker de moeite waard om hierin te investeren.

Tip: vind je een goede pan te duur in aanschaf? Vraag dan een pan voor de feestdagen of je verjaardag! Vrienden kunnen zo allemaal bijdragen aan gereedschap dat je je leven lang kunt gebruiken.

Bron: www.ahealthylife.nl


(Forbidden Knowledge TV) De giftige gassen die vrij komen van Teflon en andere anti-aanbakpannen kunnen meteen vogels doden en mensen die blootgesteld worden aan deze gassen kunnen er griepachtige symptomen eraan over houden.

Ook in kleding en tapijt zijn oppervlakkten bekleed met de fluorideverbinding polytetrafluorethyleen. Bij de meeste westerlingen circuleert deze stof in hun bloedbanen...

Kan dit spul echt veilig zijn?

Bron: www.forbiddenknowledgetv.com


Geplaatst door Juglen Zwaan

Juglen Zwaan

Juglen Zwaan is afgestudeerd docent. De laatste jaren is hij werkzaam geweest op een middelbare school en verzorgde daar de lessen over voeding. Nu publiceert hij veelal artikelen over gezondheid en welzijn op het internet.

Voeding heeft bij hem al sinds jonge leeftijd zijn belangstelling...


Bekijk alle artikelen en de volledige beschrijving van Juglen ZwaanLaatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Elke leeftijd kan betoverend zijn, als je er maar naar leeft.

Brigitte Bardot, Frans actriceBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.