Wetgeving om baby's te beschermen massaal overtreden

Baby

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:8566
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Foodwatch

Gekoppelde categorieen
Gezondheid, Farma, Voeding, Wetgeving, (Verborgen) nieuws, Geografisch, Nederland

(foodwatch) Alwéér een schrijnend voorbeeld van het falen van het zelfreguleringsbeleid in Nederland. Zelfs de regels die baby’s moeten beschermen tegen de opdringerige marketing van babyvoeding, worden online op grote schaal overtreden.

Uit ons onderzoek naar informatie over babyvoeding in webshops blijkt namelijk dat 50% van de babyvoeding niet de juiste informatie bevat! Niet voor niets zijn er regels opgesteld om de allerjongsten te beschermen. Dat voedingsbedrijven zelfs zó onzorgvuldig omspringen met de regels over voeding voor pasgeboren baby’s is schrikbarend.

Alle ouders willen het beste voor hun pasgeboren baby
Als ouder maak je een keus over welke voeding je je kindje wil geven. De meeste moeders kiezen voor het geven van borstvoeding. Maar dit is niet voor iedereen weggelegd en er zijn veel goede redenen waarom moeders besluiten geen borstvoeding (meer) te geven. Welke keuze je ook maakt: belangrijk is dat je altijd over voldoende en correcte informatie beschikt. Dat betekent natuurlijk in de eerste plaats dat jouw keuze niet beïnvloed wordt door bedrijven die winst willen maken door babyvoeding te verkopen: de fabrikanten van babyvoeding, en de supermarkten en drogisterijen die deze producten verkopen.

Wetten die baby’s moeten beschermen worden massaal overtreden! Laten we samen een krachtige vuist maken om dit een halt toe te roepen. Word foodwatcher!

Agressieve marketing van babyvoeding gaat ten koste van het geven van borstvoeding
Om te voorkomen dat ouders door marketingtrucs van voedselfabrikanten met de verkeerde redenen worden verleid om flesvoeding aan te schaffen en dus geen borstvoeding (meer) te geven, staan er in de wet regels over welke informatie er in ieder geval vermeld moet worden bij het aanbieden van babyvoeding. Die regels zijn al in 1981 opgesteld door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), omdat toen al bleek dat agressieve marketing van fabrikanten ten koste gaat van het geven van borstvoeding. De wet schrijft daarom voor dat er op de verpakking van babyvoeding en op websites die babyvoeding verkopen heel duidelijk moet staan dat borstvoeding het beste is voor kinderen en dat je moet overleggen met je arts of consultatiebureau voordat je kunstvoeding gaat gebruiken. Ook moet er staan welke voedingswaarden, mineralen en vitaminen het product bevat, hoe je het moet bereiden en dat er risico’s zijn verbonden aan het onjuist bewaren van de kunstvoeding.

Grootschalige wetsovertredingen
Foodwatch vindt dat consumenten altijd moeten beschikken over goede en volledige informatie, zodat je een bewuste en geïnformeerde keus kunt maken. Daarom hebben we gekeken of de wet over de aanprijzing van babyvoeding wel goed nageleefd wordt. 

Wat blijkt uit ons onderzoek? Op grote schaal worden de regels omtrent babyvoeding overtreden! Uit onze steekproef blijkt dat bedrijven zoals Kruidvat, Drogisterij .net en Bol .com hun verantwoordelijkheid voor de gezondheid van baby’s volstrekt niet serieus nemen, en dat de instanties die op de naleving van de regels zouden moeten toezien hun taak verwaarlozen. Bij de helft van de online aangeboden voeding voor pasgeboren baby’s wordt niet de informatie gegeven die wettelijk verplicht is om ouders in staat te stellen een goede keuze te maken. Dat is natuurlijk onverteerbaar!

Zelfregulering faalt alwéér
Regels die baby’s zouden moeten beschermen tegen de grove marketingtrucs van babyvoedingsfabrikanten, worden dus massaal overtreden door supermarkten, drogisterijen en voedingsfabrikanten. Naast de onverschilligheid van Albert Heijn, Nutricia & Co toont het ook het falen aan van de beloofde zelfregulering van de voedingsindustrie én het falen van de handhavende overheidsinstantie de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).Ondanks het beloofde ‘proactieve toezicht’ van de zelfreguleringsinstantie van de voedingsindustrie (KOAG/KAG), wordt de helft van de via internet verkrijgbare zuigelingenvoeding in strijd met de de wet te koop aangeboden.

Samen staan we sterker
Met ons kleine team (5,9 fte) en een bescheiden budget krijgen we veel voor elkaar. We doen veel, maar we zouden zo graag nog meer willen doen. We moeten meer en harder campagne voeren om ervoor te zorgen dat jouw recht op eerlijk, veilig en gezond eten niet langer wordt geschonden. Hiervoor hebben we meer menskracht en financiële slagkracht nodig. Elke nieuwe donateur vergroot ook onze legitimiteit en slagkracht in de politieke arena! Hoe meer foodwatchers, hoe luider onze stem. Laten we samen een vuist maken om de huidige wetgeving zodanig te veranderen, dat consumentenrechten prevaleren. We hopen dat we daarbij ook op jouw steun kunnen rekenen. Help je mee?

Ja, ik doe mee

Met vriendelijke groet,

Ilse Griek,
Directeur

Bron: foodwatch 


Geplaatst door Redactie Earth Matters
Laatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Vergeven is het kenmerk van de sterken.

Mahatma GhandiBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.