Tot 50 procent meer kans op dementie door slaappillen

The desperation of an insomniac - the sleeping pills. An ersatz, not the real sleep, tonight - a thu

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:4726
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Health Bytes

Gekoppelde categorieen
(Grens)wetenschap, Gezondheid, Farma

(Health Bytes) Mensen die slaappillen slikken, hebben meer kans op het krijgen van dementie, zo stellen wetenschappers van de Harvard-universiteit.

Ouderen die slaapmiddelen nemen, hebben 50 procent meer risico om dementie te ontwikkelen. Toch zijn er steeds meer 65-plussers die deze slaappillen of benzodiazepines slikken tegen slapeloosheid of angsten.

Slaapmiddelen worden inmiddels in verband gebracht met een verhoogd risico op valpartijen, geheugenproblemen, paniekaanvallen en vroegtijdige sterfte.

Schadelijk
In totaal werden 1063 Franse proefpersonen vijftien jaar lang gevolgd. Aan het begin van de studie had niemand last van dementie en ook gebruikte niemand slaapmiddelen. Na vijftien jaar ontwikkelde zich bij 253 mensen dementie, zo toonden de onderzoekers van de Harvard-universiteit en de Universiteit van Bordeaux aan. Van alle mensen die geen slaappillen gebruikten, kreeg 3,2 procent de ziekte, tegen 4,8 procent van alle mensen die wel slaapmiddelen slikten.

“Het is mogelijk dat de benzodiazepines zeer schadelijk zijn”, zei professor Tobias Kurth. “Als ze werkelijk dementie veroorzaken, moeten we dringend stappen ondernemen. We moeten alleen niet vergeten dat ze ook voordelen kunnen hebben.”

Veel mensen zouden slaappillen veel te lang blijven gebruiken. Diverse wetenschappers pleiten zelfs voor een verbod op het voorschrijven van slaapmiddelen omdat de lijst met bijwerkingen steeds groter wordt.

Neurotransmitters
Benzodiazepines veranderen de manier waarop signalen naar het brein worden gestuurd. Dat heeft een kalmerend effect. Tegelijkertijd oefenen de middelen invloed uit op de neurotransmitters in het brein, wat kan leiden tot dementie.

Afgelopen jaar toonde een studie van de Cardiff-universiteit aan dat mensen die slaapmiddelen gebruiken zestig procent meer kans hebben op dementie. Onderzoekers volgden twintig jaar lang 1160 mannen en vrouwen.

Grote schaal
In de afgelopen tien jaar is het aantal mensen dat verslaafd is geraakt aan slaap- en kalmeringsmiddelen bijna verdubbeld, zo blijkt uit de Nationale Drugs Monitor over 2011 van het verslavingszorginstituut Trimbos.

In totaal gebruiken meer dan 1,1 miljoen Nederlanders in de leeftijdscategorie 15 tot 64 jaar slaap- en kalmeringsmiddelen. Ongeveer 22.000 mensen van 18 jaar en ouder zijn afhankelijk geworden van de middelen. Benzodiazepines worden in Nederland op grote schaal voorgeschreven. Het gaat om ongeveer tien miljoen recepten per jaar.

Artikel Bron: HLN.be

Bron: Health Bytes


Geplaatst door Redactie Earth Matters
Laatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Uiteindelijk bepaalt wat we ons over de dood voorstellen de antwoorden op alle vragen waarmee het leven ons confronteert.

Dag Hammarskjöld, Zweeds secretaris generaal van de VNBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.