10-06-2015 | Groningen | Lezing met lichtbeelden door Pieter D. Torensma | Eeuwige Natuur

Detail: P.D. Torensma, Icoon voor Geometer 5 - Symmetrieën in het plantenrijk, 1998, eitempera op a

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:13962
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:ONE heart

Gekoppelde categorieen
Media en agenda, Agenda, Kunst, Bewustzijn, ONE heart

(ONE heart) De Friese kunstenaar Pieter D. Torensma werkt al zo'n twintig jaar aan zijn Magnum Opus: een serie schilderijen getiteld de Iconen voor Geometer. Met die serie bewijst hij eer aan de geometrische wetmatigheden in de natuur.

Pieter Torensma is gegrepen door de diversiteit aan patronen en maatverhoudingen (de gulden snede). Deze tekenen zich niet alleen af in het klein - in radiolaria, (sneeuw)kristallen en plantenvormen - maar ook in het groot zoals de banen die de planeten trekken om de zon. Dit wordt wel benoemd als de Heilige Geometrie. 

Aan de hand van deze serie schilderijen neemt de kunstenaar je verhalend mee op avontuur. Er ontvouwt zich een boeiende ontdekkingstocht door de natuur waarbij hij deze getalsmatige patronen en maatverhoudingen toont. 

De lezing wordt omlijst door een ‘beeldrijm' met een algemeen overzicht van zijn oeuvre waarin zijn levensgevoel, inspiratie en thematiek wordt belicht. Op de lezing zullen boeken met een overzicht van zijn schilderijen en kaarten van zijn werk verkrijgbaar zijn. Er wordt ook een aantal giclées van zijn werk tentoongesteld.

Wanneer je graag met je handen in de aarde zit, of liefdevol met je planten, bloemen en struiken bezig bent realiseer je niet altijd dat de natuur een wetmatig natuurlijk patroon heeft. Pieter D Torensma vertelt hoe dit allemaal in elkaar steekt, waarom er bepaalde vaste patronen in planten, bloemen bestaan. In zijn prachtige schilderijen heeft hij  op bijzondere wijze de magie overgebracht..

En geloof me, je zal geraakt zijn. Zeer zeker de moeite waard om naar zijn lezing te komen en wanneer je zijn schilderijen zit zullen velen van jullie denken " oh ja, ik heb nog een set kaarten van hem, of een kalender" In elke new age winkel zijn er kaarten en kalenders te vinden met zijn schilderijen. Kom de magie voelen van de natuur op 10 juni in Groningen! Pieter D. Torensma Copyright M.W. Posthumus

Pieter D. Torensma

Eeuwige Natuur

Woensdag 10 juni 2015

van 19.30 uur tot ca 22.00 uur

Locatie: 
Huis de Beurs 

Aa Kerkhof ZZ 4 
9711 JB te Groningen 

Entree:
Voorverkoop: € 9,- (alleen via Orongo)
Aan de deur: € 10,- p.p. 
Studenten op vertoon van studentenpas: € 5,- p.p.

Reserveringen: Stuur een mail aan [email protected] of koop een kaartje via Orongo
(Beter voor het milieu: U hoeft uw kaartje van Orongo niet uit te printen. Onthoud wel het factuurnummer.)Wil je de lezing graag bijwonen, maar is een tientje toch teveel? Voor de minima zijn er elke lezing twee gratis kaarten beschikbaar (maximaal 1 kaart per persoon per kalenderjaar). Reserveer dan even via bovenstaand e-mailadres.

Pieter D. Torensma, Icoon voor Geometer 9 - Stuifmeelkorrels en zaaddozen,
2008, 
eitempera op aquarelboard, 89x60 cm 

 


Pieter D. Torensma, Icoon voor Geometer 8 - Getallen in waterorganismen,
2007, eitempera op aquarelboard, 89x60 cm Bron: ONE heart, Pieter D. Torensma


Geplaatst door Käthy Gritter
Laatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Je kunt niet liefhebben zonder jezelf open te stellen, en wanneer je dat doet bestaat de kans dat je eronder zult lijden. Dat is het risico van liefhebben.

Isabelle Adjani, Frans actriceBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.