Obama gedaagd om NDAA: opsluiting voor onbepaalde tijd en marteling van Amerikanen

NDAA (National Defense Authorization Act)

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:10585
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:RT

Gekoppelde categorieen
Politiek, Privacy, Oorlog, (Verborgen) nieuws, Amerika, Geografisch

(RT| Vertaling Pauline Fransen) Journalist Chris Hedges werkte in het verleden voor NPR, de New York Times, en de Christian Science Monitor. In zijn nieuwste onderneming, echter, verbindt hij zich met een onverwacht koppel: een paar advocaten die hem zullen helpen het tegen de president op te nemen.

house-white-13-president.n

Amerikaans President Barack Obama is het doelwit van een zaak aangespannen door Pulitzer Prizewinnaar Hedges, en de reden is meer dan duidelijk voor hem. Het besluit om de opperbevelvoerder voor het gerecht te dagen is een reactie op de ondertekening door President Obama van de National Defense Authorization Act (NDAA) op 31 december j.l. Deze wet staat het Amerikaanse leger toe om Amerikaanse burgers voor onbepaalde tijd vast te zetten in buitenlandse martelgevangenissen zoals Guantanamo Bay.

Obama amendeerde de NDAA met een toelichting bij de ondertekingen op Oudjaarsavond, waarin hij stelde dat hoewel de wet hem inderdaad de macht geeft om zijn eigen burgers voor onbepaalde tijd vast te zetten zonder aanklacht, dat dat niet betekent dat hij dat zal doen. In het bijzonder, Obama schreeft dat zijn regering "geen toestemming zal geven voor het voor onbepaalde tijd vastzetten in een militaire gevangenis van Amerikaanse burgers zonder rechtzaak." Echter, onder een andere wet is het de regering toegestaan om het burgerschap van iedere Amerikaan op te heffen als de Enemy Expatriation Act zich bij de NDAA voegt als een gruwelijke daad goedgekeurd door de president.
"Nogmaals, je hoeft alleen maar beschuldigd te worden van vijandelijkheden, die gedefinieerd worden zoals de regering passend vindt. Dan kan de regering je burgerrechten van je afnemen en het vastzetten voor onbepaalde tijd gedeelte van de NDAA toepassen zonder het voordeel van een rechtzaak", schreef journalist Stephen Foster jr. eerder deze maand over de wet.

In een blogpost gepubliceerd op maandag [14 jan] op TruthDig.com kondigde Hedges zijn voornemen aan om Obama voor het gerecht te slepen, en zegt dat zijn team van advocaten de president zullen uitdagen over de legitimiteit van het toestaan van het gebruik van militaire macht, een bepaling beloofd onder de NDAA.

In zijn uitleg zegt Hedges dat de ondertekening "een catestrofale klap aan burgerrechten geeft". "Ik heb vele jaren doorgebracht in landen waar het leger het recht had om burgers te arresteren en vast te zetten zonder rechtzaak", schrijft Hedges. "Ik ben naar enkele van die gevangenissen geweest. Ik heb vrienden en collega's die 'verdwenen' in militaire goelags. Ik ken de gevolgen die voortkomen uit het leger van enig land brede en onbegrensde controlerende macht te geven. En hoewel ik tegen windmolens strijd, is het een strijd die gestreden moet worden, als we enige hoop willen houden dat we dit land uit de klauwen van bedrijfsfascisme willen trekken."

Zoals anderee NDAA-opponenten haalt Hedges in zijn uitleg het probleem aan dat vage bewoordingen in de wetgeving bijna een openeindescenario creëert voor de regering om iedereen in Amerika te grijpen en achter tralies te zetten. De wet geeft Amerikaanse autoriteiten de mogelijkheid om achter iedereen aan te gaan die ze kan aanvallen met de wet.

Als een internationaal correspondent en gerenomeerd journalist heeft Hedges over de wereld gereisd en zegt dat hij soms in netelige situaties zat. Onder de NDAA, zegt hij, zou hij zo goed als gezien kunnen worden als een oorlogsmisdadiger in de ogen van Amerika.

Onder de NDAA kan het leger vasthouding voor onbepaalde tijd opleggen aan iedereen die "deel uitmaakte van of aanmerkelijke ondersteuning gaf aan al-Qaida, de Taliban of daaraan gelieerde strijdkrachten die zich bezighouden met vijandelijkheden tegen de Verenigde Staten." Hedges en anderen wijzen erop dat "gelieerde strijdkrachten" nooit gedefinieerd worden, evenmin als "aanmerkelijke ondersteuning". "Ik heb vaker dan ik kan tellen gegeten met mensen die dit land aanmerkt als terroristen", schrijft Hedges. "Maar dat betekent niet dat ik er een ben." Desondanks, enige verband met groepen die zo gezien worden, zou autoriteiten tot voorbarige conclusies kunnen leiden.

Iedereen van presidentskandidaat Ron Paul tot de Amerikaanse vereniging voor burgerrechten hebben vragen bij Obamas voornemens bij het ondertekenen van NDAA, maar Hedges' rechtzaak is de eerste juridische strijdbal die naar de president geworpen wordt. Ongeacht de bedoelingen die de president  heeft om NDAA tot wet te maken, schreef ACLU uitvoerend directeur Anthony Romero, "Obamas daad ... is een smet op zijn erfenis omdat hij voor altijd bekend zal staan als de president die de wet tekende voor vastzetting voor onbepaalde tijd zonder aanklacht of rechtzaak."

Hedges denkt dat hij de bedoelingen kent. "Ik denk dat het echte doel van deze wet is om interne, binnenlandse bewegingen die bedrijven bedreigen de pas af te snijden", zegt Hedges. "De definitie van wat een terrorist is, is al zo brokkelig onder de Patriot Act dat er waarschijnlijk een paar miljoen Amerikanen zijn die in aanmerkingen komen voor een nader onderzoek of opsluiting." Als dat stuk wetgeving gekoppeld wordt aan NDAA, zal het eindresultaat catastrofaal zijn.

"Ik vermoed dat de wet er door kwam omdat bedrijven, die het rumoer op straat zien, wetende dat het erger zal worden, en zich zorgen maken dat de Occupybeweging zal uitbreiden, geen vertrouwen hebben dat de politie hen zal beschermen", stelt Hedges tot besluit. "Zij willen het leger er bij kunnen roepen. En dat kan nu."

Bron:


www.rt.com


Geplaatst door Pauline Fransen

Pauline Fransen

Ik ben bij Earth Matters terecht gekomen toen ik op zoek was naar vrijwilligerswerk op het gebied van duurzaamheid. Duurzaamheid is een heel breed onderwerp. Mijn interesse ligt vooral bij duurzaamheid op het gebied van voedsel en energie. Hoe gaan we (als mensheid) om met schaarste? Schaarste aan grondstoffen, maar ook schaarste aan schone lucht om te ademen en schoon water om in te zwemmen...


Bekijk alle artikelen en de volledige beschrijving van Pauline FransenLaatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

As long as you don't forgive, who and whatever it is will occupy rent-free space in your mind.

-- Isabelle HollandBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.