Desinformatie over het Europese Noodfonds

Euro, Euro Über Alles!

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
VideoJa
Views:6577
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Ad Broere

Gekoppelde categorieen
Politiek, Economie, (Verborgen) nieuws, Europa

Hoe weinig politici en media zich lijken te verdiepen in het Europese Noodfonds komt naar voren in de berichtgeving in het NRC en het NOS nieuws. Een onderscheid tussen het EFSF en het ESM wordt niet gemaakt. In 2013 – of zoveel eerder als we op de meest recente berichten afgaan – wordt het Europees Stabiliteit Mechanisme (ESM) actief.

Het ESM verdrag werd op 11 juli 2011 getekend door de zeventien ministers van financiën van de eurolanden en moet nog worden geratificeerd door de parlementen van de eurolanden. Deze ratificatie staat los van het EFSF en dus ook van wat de regeringsleiders hebben besloten met betrekking tot dit fonds op 21 juli 2011. De indruk wordt gewekt dat Nederland met het akkoord van de Tweede Kamer voor het EFSF automatisch ook instemt met het ESM verdrag.

Het EFSF is niet hetzelfde als het ESM. In de video wordt gewaarschuwd tegen het ESM. Als u na het zien hiervan ook bezorgd bent over dit instituut in oprichting, dan kunt u de petitie tegen ratificering door de Tweede Kamer van het verdrag tekenen op www.geenesmverdrag.petities.nl

Het is nog niet te laat!

NRC:

De Tweede Kamer stemt morgen over het uitgebreide noodfonds voor de euro, direct na afloop van de financiële beschouwingen. Dat heeft het parlement vanmiddag besloten.

De Europese regeringsleiders sloten op 21 juli een akkoord over aanpassing van het noodfonds, dat straks 780 miljard euro omvat. Eurolanden die in zware problemen zitten, kunnen daar een beroep op doen.

Nederland is een van de weinige landen waar het parlement nog niet heeft ingestemd, schrijft persbureau Novum. Naar verwachting gaat een meerderheid van de Tweede Kamer akkoord met uitbreiding van het fonds, de zogeheten European Financial Stability Facility (EFSF).

Ook in Malta en Slowakije moet het parlement nog stemmen. In Slowakije is de uitslag onzeker, doordat de regerende coalitie verdeeld is. Op 11 oktober wordt daar gestemd.

In de Kamer wordt sinds vanochtend met minister van Financiën De Jager gedebatteerd over de begroting van zijn ministerie. Dat debat is dit jaar extra interessant vanwege de Griekse schuldencrisis en de bijdrage die Nederland levert aan het noodfonds. De VVD bepleitte vandaag dat de Tweede Kamer inspraak moet krijgen bij grote besluiten die voortvloeien uit het steunprogramma voor zwakke eurolanden. “Als er grote begrotingsgevolgen kunnen zijn, dan moet de Kamer een stem krijgen”, zei VVD-Kamerlid Harbers.

De SP eiste tijdens de Algemene Financiële Beschouwingen dat banken die de komende tijd opnieuw staatssteun krijgen, geen bonussen uitbetalen zolang ze de steun nog niet hebben terugbetaald. “Nu er de komende tijd misschien weer banken gered moeten worden, moeten we vooraf glasheldere afspraken maken”, stelde Irrgang.

NOS Nieuws:

De Tweede Kamer vindt dat het Europese noodfonds ook mag worden gebruikt voor de redding van banken. Een meerderheid van de Kamer stemt in met uitbreiding van het stabiliteitsfonds, waarover op de Europese top in juli afspraken zijn gemaakt.

De discussie over de redding van banken is weer actueel geworden nu België en Frankrijk de Dexia-bank te hulp zijn geschoten. De bank zit in problemen door miljardeninvesteringen in Griekenland en andere Zuideuropese landen

Ook Duitsland is bereid om banken in problemen te hulp te komen. Bondskanselier Merkel zei dat vandaag na overleg met voorzitter Barroso van de Europese commissie.

Het onderwerp komt op de Euro-top van 17 en 18 oktober aan de orde.

Dat het Noodfonds niet ook, maar vooral bestemd is om de banken eens te meer te ondersteunen zal in de nabije toekomst blijken. Tijdens de Euro-top zal ongetwijfeld worden besloten tot versnelde invoering van het ESM. Voor de heilige financiele stabiliteit - wat dat ook moge zijn- wijkt alles, ook de democratie.


Geplaatst door Ad Broere

Ad Broere

Auteur, spreker, adviseur, vernieuwer en inspirator.

Ik ben van mening dat het financiële systeem in zijn huidige vorm een groot gevaar vormt voor zowel het materiële als het geestelijke welzijn van de mens.  Praktijken, zoals nanotrading, ongelimiteerde speculatie met derivaten en grootschalig gokken op grondstoffen vergiftigen de economie en veroorzaken een steeds grotere instabiliteit, die uiteindelijk gaat leiden tot ineenstorting van het financiële systeem...


Bekijk alle artikelen en de volledige beschrijving van Ad BroereLaatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Dit is het dus. Matchpoint voor de eeuwigheid.

Boris Becker, Duits tennisserBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.