Waarom de huidige ontwikkelingshulp niet werkt | Deel 6 : Kleine en grote donororganisaties

afrika2

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:8827
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Earth Matters

Gekoppelde categorieen
(Verborgen) nieuws, Economie, Afrika, Lezersbrieven

(Earth Matters | Ingezonden) Helaas is er veel mis met ontwikkelingswerk en de goede doelen. Dit is min of meer een publiek geheim waar alle betrokkenen bovenop zitten om het sprookje van hun goede werken overeind te houden. Lees en verwonder in deze artikelenreeks hoe uw goed bedoelde giften teloor gaan.

In deel 6 leren we dat er nog zoveel meer is dan de goede doelen alleen.

De particuliere initiatieven
Volgens Mirjam Vossen in haar boek Eerste hulp bij ontwikkelingswerk zijn er alleen al in Nederland zo’n 16.000 particuliere initiatieven die claimen het beter te doen omdat er minder overheadkosten zijn. In de meeste gevallen is dit echter niet het hele verhaal omdat ze zonder kennis met de verkeerde dingen bezig zijn waardoor ook bij hen er uiteindelijk maar weinig van terecht komt. Mirjam is hierover gematigd kritisch (ze moet ook wel, anders komt ze nergens meer binnen), maar het echte verhaal zou wel eens net zo droevig kunnen zijn als bij de goede doelen. Veel initiatieven concentreren zich, net als de goede doelen, op de plaatjes en niet op de duurzaamheid. Dus bijvoorbeeld wel een school maar geen leraren.

Voorts kunnen hun contacten in het land van bestemming nog zo aardig zijn, dat wil niet zeggen dat deze contacten dan ook leiding kunnen geven aan een ontwikkelingsproject. Of dat ze in staat zijn om te voorkomen dat bijvoorbeeld hun familie een greep uit de kas doet.

De missies
De missies hebben van oudsher een slechte reputatie. Hun aanvankelijk doel om “zwartjes wit te verven” raakt tegenwoordig wel op de achtergrond.

Helaas weten we niet veel details, maar een paar overwegingen vallen te maken:

  1. Het primaire doel van de missies was om hun geloof te verspreiden. Hierin zijn ze goed geslaagd en het conservatisme is goed bewaard gebleven in Afrika. Door de ontkerking in het westen is er zelfs een omgekeerde missie ontstaan waarin de Afrikaanse geestelijken het westen proberen te bekeren.
  2. Zijn er in het westen tal van gevallen van kindermisbruik bekend, in Afrika is dat niet minder. Als je daarbij in aanmerking neemt dat het relatief eenvoudig is om kinderen te benaderen, kan het niet anders zijn dan dat er nog een beerput te openen is. Er is nog een grote gezagsgetrouwheid en arme families zijn blij als zij hun dochter of zoon in “goede” handen kunnen achterlaten of als ze hun kinderen voor wat geld een “goede baan” in de stad kunnen bezorgen.
  3. De kerken zijn ook in het klimaat van corruptie meegegaan. Goede giften van overzee worden gebruikt voor privé-doeleinden en projecten worden uitgebaat door de leiders.

Een ding hebben de missies wel voor, ze zijn permanent aanwezig. Mede hierdoor behoren bijvoorbeeld hun klinieken tot de beste gezondheidscentra. Helaas is het business model wel zodanig dat de bevolking volkomen afhankelijk gemaakt wordt, niets voor niets, voor de goede werken moet wel gebeden worden. Verdwijnt echter de missie, verdwijnt ook de goede kliniek.

UN, EU en wereldbank
Een groep die je niet zo snel als goede doelen zou categoriseren, maar die wel mega investeert in allerlei ontwikkelings en hulp projecten zijn de diverse VN organisaties. Zij krijgen meestal niet direct geld van u als donor maar via regeringen. Ik ben daar niet goed in thuis, maar ik weet wel dat de cultuur binnen deze organisaties nu niet bepaald eentje van zuinigheid met vleit is. Grote kantoren, extensieve belastingvrije salarissen, wagenparken en competies om de baantjes.

Behalve dit zijn de organisaties vaak verworden tot logge ambtelijke kolossen waar procedures belangrijker zijn dan het doel. Zelf hebben we van dichtbij een paar projecten meegemaakt waar dingen bedacht waren door bureaucraten die duidelijk geen ervaring hadden waardoor, net als bij de goede doelen, bijna alles verloren gaat. Aan anderen om de details daarvan te publiceren.

De industrielobby
Bijna in een zucht met de voorgaande organisaties mag genoemd worden dat in het westen gedoogd wordt dat bedrijven die zaken doen in ontwikkelingslanden daarbij smeergelden betalen om binnen te komen.

Wat hier namelijk gebeurt, is dat er sprake is van mega-projecten zoals stuwdammen en elektriciteitscentrales. Maar door lokale politici om te kopen, bereiken de bedrijven dat op de lijst van mega-projecten van de voorgaande organisaties nu net het project naar boven komt waarbij de spullen van dat bedrijf nodig zijn. Dat blijken in het algemeen dus niet noodzakelijk de projecten waar nu het meest behoefte aan is. Peter Eigen - ex-directeur van de wereldbank in Nairobi and co-founder of “Transparancy International” - die hier onderzoek naar deed heeft hier een boekje over open gedaan, maar hij is dan ook spoedig afgeserveerd. Gelukkig is zijn verhaal nog steeds via media als TEDtalk terug te vinden bij “How to expose the corrupt”. Ook het verhaal van Ernesto Sirolli, met als titel “Want to help someone, shut up and listen” is in dit verband interessant.

Lees verder:
Deel 5: Wat zijn nu de echte goede doelen van de goede doelen
Deel 7: Vrijwilligers vragen om uitgebaat te worden

Bron: Earth Matters


Geplaatst door Redactie Earth Matters
Laatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Opgewektheid is de vader van goede gezondheid en vriendelijkheid de moeder van geluk.

OnbekendBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.