Hongarije vernietigt alle GMO-maïsvelden!

Corn

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:7607
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Want to know nl

Gekoppelde categorieen
(Verborgen) nieuws, Gezondheid, Voeding, Genetische manipulatie, Politiek

(Want to Know | vertaling door Guido Jonkers) In Hongarije is de opbrengst van zo’n 400 hectare akkerland, waarvan bleek dat er Genetisch Gemanipuleerd maïs groeide, vernietigd op gezag van de secretaris van het Ministerie van Ontwikkeling, Lajos Bognar. Het maïs is omgeploegd aldus Bognar, maar er zijn daarbij geen pollen vrijgekomen, die ervoor hadden kunnen zorgen, dat deze GMO-maïs zich verder zou verspreiden. In tegenstelling tot andere leden van de EU, heeft Hongarije een ban uitgesproken voor GMO-zaden.

De Hongaarse autoriteiten zijn sinds begin dit jaar met grootscheepse controles bezig, sinds in Maart nieuwe wetgeving van kracht werd. Deze gebiedt nadrukkelijk dat zaden dienen te worden gecontroleerd, voordat ze op de markt worden gebracht. De controles van de overheid zullen doorgaan, ondanks het feit dat handelaren verplicht zijn hun zadenassortiment te laten bestaan uit GMO-vrije zaden.

De controleurs hebben zaden van de bedrijven Pioneer en Monsanto gevonden, onder de geplante zaden. Het vrije handelsverkeer in de EU, is weliswaar een belemmering voor dit verbod op GMO-zaden, maar de Hongaarse autoriteiten zullen geen onderzoek doen, naar de wijze waarop de zaden in Hongarije zijn gekomen, maar wél controleren op GMO-afkomst, wanneer zaden worden gevonden, aldus de staatssecretaris. Volgens regionale publieke radiozenders, zijn er rapporten dat de 2 grootste internationale landbouwzaden-producerende bedrijven, betrokken zijn bij deze zaak, en dat het mogelijk is dat GMO-zaden zijn gezaaid op duizenden hectare landbouwgrond in het land.

Lokale boeren klagen, dat het nu wel erg laat is om het gebruik van GMO-zaden aan te tonen, omdat het té laat is om opnieuw landbouwgrond in te zaaien, hetgeen feitelijk betekent dat de hele oogst voor 2011  verloren is gegaan. Een bijkomend probleem is dat het bedrijf dat de zaden in Hongarije heeft gedistribueerd, bijna failliet is, waardoor het geld dat wordt uitbetaalt als schadevergoeding voor claims, door de genoemde internationale bedrijven, terecht komt bij de schuldeisers van het distributiebedrijf, in plaats van bij de gedupeerde boeren.

Bronnen:

wanttoknow.nl

AllAboutFeed


Geplaatst door Jessica Solcer
Laatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

“The great enemy of the truth is very often not the lie — deliberate, contrived and dishonest — but the myth — persistent, persuasive, and unrealistic.” –

John F. KennedyBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.